Πέμπτη 18 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΧΑΡΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
"Ψηλά το κεφάλι δούλε"

Ιστορικό μυθιστόρημα, εκδόσεις "Σύγχρονη Εποχή"

Γεγονότα συνταρακτικά, χαμένα στον απέραντο κορμό της Ιστορίας. Πέργαμος, ο Ευμένης Β, θαμπωμένος από την ομορφιά μιας σκλάβας, την ελευθερώνει μαζί με τον κιθαρωδό πατέρα της κι αποκτά από αυτήν γιο, τον Αρίσταρχο.Δεν τον αναγνώρισε ως νόμιμο διάδοχό του, του έδωσε όμως αφθονία χρημάτων και πολλά κτήματα, που, μετά το θάνατο του πατέρα τους, του παραχώρησε ο νόμιμος διάδοχος του θρόνου, Ατταλος Γ.

Ο Αρίσταρχος, άνθρωπος με όλο το βάρος της σημασίας της λέξης, ζει από κοντά τα βασανιστήρια των σκλάβων στα διπλανά κτήματα, την άδικη μεταχείριση των ακτημόνων.

Η μοίρα του παππού και της μάνας του, του ανοίγει κανούριο δρόμο. Διαβάζοντας κάποιο σύγγραμμα, συλλαμβάνει την ιδέα να δημιουργήσει μετά το θάνατο του ετεροθαλούς αδελφού του Ατταλου, μια πολιτεία χωρίς πλούσιους και φτωχούς, χωρίς ελεύθερους και σκλάβους, με κοινοκτημοσύνη και μοίρασμα των αγαθών ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.

Θαυμάζει κανείς, διαβάζοντας αυτά τα εκπληκτικά κι άγνωστα ιστορικά γεγονότα στο αφήγημα του Χάρη Σακελλαρίου: "Ψηλά το κεφάλι δούλε". Ο λόγος λαγαρός, αλλά και πλημμυρισμένος από θερμότητα κι ενθουσιασμό για τη μεγάλη αυτή προσωπικότητα, απορροφά τη σκέψη και γεμίζει θαυμασμό το πνεύμα. Χαίρεται που τέτοιοι ωραίοι άνθρωποι έσκυψαν στον αναγκεμένο και πονεμένο και του 'δωσαν την ελπίδα και έστω και για λίγο την πραγματοποίηση ενός άπιαστου ως σήμερα ονείρου: την πλήρη ισότητα κι ακόμα το ύψιστο αγαθό του ανθρώπου, την πραγματική ελευθερία: "Κι είδες τότε, κατάλαβες, πως αιτία των δεινών της ανθρωπότητας, είναι η ατομική ιδιοκτησία και το πάθος του κέρδους". Το είπε πολλούς αιώνες αργότερα ο Γάλλος στοχαστής Ρουσό: "Καταραμένος ο άνθρωπος που πρώτος χάραξε ένα κομμάτι γης κι είπε: Αυτό είναι δικό μου! Εγινε η πηγή των δεινών της ανθρωπότητας". Κι έφτασε στο συμπέρασμα πως μόνο αν καταργηθεί η ατομική ιδιοκτησία και λείψει η οικονομική ανισότητα, τότε θα λείψει κι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και θα επικρατήσει στον κόσμο αληθινή ελευθερία...

Ευγενία ΖΩΓΡΑΦΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ