Παρασκευή 19 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Ενέκριναν τα νέα δεσμά

Με 246 ψήφους υπέρ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), 19 κατά (ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ) και 9 "παρών" (ΣΥΝ) η Βουλή ενέκρινε τη Συνθήκη

Με τη θετική ψήφο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τη "λευκή" των βουλευτών του ΣΥΝ υπερψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η Συνθήκη του Αμστερνταμ, με την οποία χαλκεύονται νέα δεσμά σε βάρος του ελληνικού λαού και μάλιστα χωρίς αυτός να ερωτηθεί. Τη Συνθήκη καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν συνολικά 274 βουλευτές. "Υπέρ" της συνθήκης ψήφισαν 246 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), "κατά" 19 βουλευτές (ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ) και "παρών" 9 βουλευτές του ΣΥΝ.

Παρεμβαίνοντας αργά προχθές το βράδυ στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής τόνισε ότι αυτό που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι δήθεν με τη συνθήκη αυτή κατοχυρώνονται τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των λαών είναι άλλο ένα τρικ της κυβέρνησης για να μπορέσει έτσι, ενόψει των εκλογών, να αποπροσανατολίσει τον κόσμο και να εμφανίσει τη συνθήκη στα δικά της μέτρα.

"Μήπως δεν ψήφισε το ΠΑΣΟΚ τη συνθήκη του Μάαστριχτ μαζί με τον ΣΥΝ; Μήπως τα ίδια αποτελέσματα δε θα έχουμε και σήμερα όπως φάνηκε από τις ομιλίες των δύο μεγάλων κομμάτων; Μήπως υπάρχει καμία διαφορά σήμερα ανάμεσα στα δύο κόμματα στο συντηρητικό αν θέλετε στη χώρα μας αλλά και της κεντροαριστεράς του ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας; Αυτό γίνεται και σε όλες τις χώρες της ευρώπης καθώς σοσιαλδημοκρατικές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις ψήφισαν, εισήγαγαν και στήριξαν τα δύο εκτρώματα απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων", υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στα περί εξασφάλισης της απασχόλησης μέσα από τη συνθήκη, τόνισε ότι δε γίνεται τίποτα πέρα από μία επιτροπή που δεν έχει κανένα δικαίωμα παρέμβασης και θα εκφράζει απλώς ευχολόγια. Το δε πρόβλημα της ανεργίας αποφασίστηκε να αντιμετωπιστεί από κάθε χώρα χωριστά και δε διατίθεται ούτε δραχμή από την ΕΕ. Μάλιστα, η κατεύθυνση που δίνεται είναι οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι να θεωρούνται όλοι απασχολήσιμοι, να μοιράζονται την ανεργία, να μοιράζονται το μεροκάματο, ενώ κατοχυρώνεται και το "λοκ άουτ".

Ο Ν. Γκατζής στη συνέχεια αναφέρθηκε στα κοινωνικά δικαιώματα τονίζοντας ότι όχι μόνο δεν κατοχυρώνονται, αλλά αντίθετα χτυπιούνται και καταληστεύονται, ενώ εξυπηρετείται η πλουτοκρατία. Ο βουλευτής έκανε αναφορά και στην προπαγάνδα για την ενίσχυση των νησιών μέσα από τη Συνθήκη και τόνισε:

"Είναι ένα ευχολόγιο γιατί αν κοιτάξει κανείς τη συμφωνία, θα δει ότι δεν ξεχωρίζει τα νησιά από τις λιγότερο αναπτυγμένες άλλες περιοχές, όπως είναι οι αγροτικές περιοχές και οι ορεινές υποβαθμισμένες. Εκεί όμως που ήθελε η ΕΕ, πράγματι, να στηρίξει νησιά και εδάφη στις μεγάλες υπερπόντιες χώρες, έδωσε πραγματικές ενισχύσεις και τις συμπεριλαμβάνει μέσα στη συμφωνία, όπως είναι οι χώρες που έχουν αυτά τα νησιά πχ η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, όπου γίνεται αναφορά και για τις Κανάριους νήσους και για τις Αζόρες και για τη Μαδέρα".

Καταλήγοντας απάντησε στους ισχυρισμούς ότι ο πολίτης είναι πιο κοντά στις αποφάσεις και ενημερώνεται λέγοντας: "Πόσο κοντά ήταν ο πολίτης στις δύο αυτές συμφωνίες; Πόσο ενημερώθηκε; Πόσο έγινε συζήτηση; Και αν ενημερώθηκε αυτό έγινε διαστρεβλωμένα και κατευθυνόμενα, όπως συμφέρει σήμερα την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που συμφωνούν με τις Συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ