Παρασκευή 19 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ασφαιρα πυρά με το βλέμμα στις εκλογές

Απέφυγε ο Κ. Καραμανλής να ζητήσει πρόωρες εκλογές και τάχτηκε υπέρ της παραίτησης Σημίτη

Τους υψηλούς τόνους και τη σκληρή γλώσσα επιστράτευσε ο Κ. Καραμανλής, για να καταγγείλει τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση Οτσαλάν, με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές και την εκμετάλλευση της λαϊκής αγανάκτησης.

Ταυτόχρονα, απέφυγε να ζητήσει ευθέως εκλογές, με το γνωστό επιχείρημα ότι δεν μπορεί να τις επιβάλει και τάχτηκε υπέρ της παραίτησης Σημίτη.

Η κριτική του προέδρου της ΝΔ στρέφεται αφ' ενός κατά της "ανικανότητας" της κυβέρνησης να χειριστεί τέτοιες μεγάλες υποθέσεις και από την άλλη στις συνέπειες αυτής της ανικανότητας ("διασυρμός της χώρας σε φίλους και εχθρούς"), αφήνοντας όμως επιμελώς στο απυρόβλητο την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής που οδήγησε στην παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία.Η είδηση της απομάκρυνσης των τριών υπουργών από την κυβέρνηση έφτασε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και έγινε δεκτή, με αισθήματα ικανοποίησης και θριαμβευτικές ιαχές από τους βουλευτές. Ο Κ. Καραμανλής, σχολιάζοντας τις απομακρύνσεις των τριών υπουργών, είπε ότι ο Κ. Σημίτης δεν εξιλεώνεται απομακρύνοντας τους υπουργούς γιατί είναι "ο μεγάλος υπεύθυνος για το διασυρμό, για την εθνική ντροπή". Αν κάποιος έπρεπε να παραιτηθεί, πρόσθεσε, αυτός είναι ο Κ. Σημίτης. Απέφυγε να ζητήσει εκλογές, με το γνωστό επιχείρημα ότι "δεν μπορούμε να τις επιβάλουμε", αλλά υποστήριξε ότι "είναι στο δικό μας χέρι όποτε και να γίνουν να τις χάσει ο Κ. Σημίτης".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ντ. Μπακογιάννη, ζητώντας από τον Κ. Σημίτη να προχωρήσει σε εκλογές και να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης, δήλωσε από τα Χανιά, ότι "αν πράγματι οι υπουργοί του χειρίστηκαν ένα τέτοιας σημασίας θέμα, ερήμην του πρωθυπουργού, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάς δεν έχει πρωθυπουργό". Αντίθετα, ο Γ. Σούρλας πρότεινε η ΝΔ να ζητήσει τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Αργότερα, από τη Ρηγίλλης λεγόταν ότι η ΝΔ δε φοβάται και επιδιώκει να γίνουν βουλευτικές εκλογές ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Οι "μεγάλοι" στόχοι

Στην ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ ο Κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στην υπόθεση Οτσαλάν, προσδιόρισε τους τέσσερις στόχους που θα υπηρετούν οι πρωτοβουλίες που θα πάρει το κόμμα του το επόμενο διάστημα: Να λάμψει η αλήθεια, να αποκατασταθεί η τιμή της χώρας, να αποκατασταθεί το αίσθημα αξιοπρέπειας των Ελλήνων και να μη συμβεί ποτέ ξανά κάτι ανάλογο. Δεν ανακοίνωσε ωστόσο ποιες θα είναι οι πρωτοβουλίες του κόμματός του, αν και ανεπίσημα λέγεται ότι εξετάζονται όλα τα "όπλα" που έχει στη διάθεσή της η ΝΔ. Από την εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή μέχρι τη μομφή. Στην πραγματικότητα η ηγεσία της ΝΔ πιστεύει ότι δε χρειάζεται να κάνει τίποτα και απλά να αφήσει την κυβέρνηση να "δουλεύει", όπωςπιστεύει, γι' αυτήν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ