Παρασκευή 19 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Αλληλοκαρφώματα" μεταξύ Παπανδρέου - Πάγκαλου

Ο Αναπληρωτής χτες και σήμερα υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου,θέλησε από την πρώτη στιγμή που "έσκασε" η βόμβα Οτσαλάν να αποφύγει τα "θραύσματα". Οταν μάλιστα κατάλαβε πως ήρθε η ώρα της "αναδόμησης" του Θ. Πάγκαλου, μόλις μια ώρα πριν την απόφαση του πρωθυπουργού να ζητήσει την παραίτηση Πάγκαλου, ο Γ. Παπανδρέου με δήλωσή του ζήτησε "οι υπεύθυνοι των χειρισμών να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δημόσια και με το αρμόζον στην περίπτωση θάρρος".

Ο Γ. Παπανδρέου στη δήλωσή του των δέκα σημείων, την οποία δημοσιοποίησε χτες το πρωί, ζήτησε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης Οτσαλάν και των γεγονότων που σχετίζονται με την εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτήν.

"Χρειάζεται, οπωσδήποτε, δήλωσε, να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής, όσο και αν αυτό είναι επώδυνο και πρέπει βεβαίως να αποδοθούν ευθύνες όπου χρειάζεται. Είναι απολύτως απαραίτητο, πρώτα απ' όλα για το κύρος της χώρας μας στο εξωτερικό, θα έλεγα όμως ότι είναι επίσης και ηθική μας υποχρέωση απέναντι στον κουρδικό λαό, αλλά και στον ελληνικό, καθώς και στους εταίρους μας στην ΕΕ.

Είναι επίσης σημαντικό για να τονίσουμε ότι στη χώρα μας λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί. Το τονίζω αυτό, διότι χρειάζεται να δούμε και την εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών, πώς λειτούργησαν και τι ευθύνες έχουν. Η δήλωσή μου αυτή αποσκοπούσε στην αποκατάσταση της απαραίτητης αξιοπιστίας για τη λειτουργία της κυβέρνησης".

Ο Θ. Πάγκαλος,με ευκαιρία την τελευταία του συνάντηση ως υπουργός Εξωτερικών, με τον Σλοβάκο ομόλογό του, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του προς τον μέχρι εκείνη την ώρα υφιστάμενό του. Νομίζω, είπε, ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν ήταν ενημερωμένος, απουσίαζε. Θα έπρεπε να περιμένει να ενημερωθεί, πριν μιλήσει.

Ο Θ. Πάγκαλος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι όλοι οι χειρισμοί του σε αυτή την υπόθεση ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και θέλησε να τονίσει ότι όσοι έφεραν τον Οτσαλάν στην Ελλάδα "εγκλημάτησαν κατά του έθνους και ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση του Οτσαλάν".

Ενδεικτική της κατάστασης που διαμορφώθηκε στην τελευταία φάση της υπόθεσης Οτσαλάν, ήταν η δήλωση του Θ. Πάγκαλου όταν ρωτήθηκε ποιος ευθύνεται για τους χειρισμούς. Από την Κυριακή και έπειτα, είπε ο Θ. Πάγκαλος, κανείς στην Ελλάδα δε χειρίστηκε τίποτε!

Κατά τα άλλα, ο Θ. Πάγκαλος, όταν του ζητήθηκε να δώσει μια συμβουλή στον διάδοχό του, που μέχρι τότε δεν ήταν γνωστός, συνέστησε: Να φυλάει τα νώτα του. Τέλος, ο μέχρι χτες "αμετακίνητος" στο υπουργείο Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, υπεραμύνθηκε των χειρισμών του και δήλωσε πως "έχει ήσυχη τη συνείδησή του".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ