Παρασκευή 19 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
Με τους θεσμούς και την ΕΕ για τον Οτσαλάν!

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος περιορίστηκε, σε συνέντευξή του, σε κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς

Στην... ουρά των κυβερνητικών χειρισμών και ευθυνών προσπάθησε, ακόμα και χτες, να κρύψει ο Ν. Κωνσταντόπουλος τις ευθύνες του ΣΥΝ, που μέχρι προχτές παρέπεμπε το ζήτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου στον Οτσαλάν, αντί στην ελληνική κυβέρνηση στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Ετσι, αντί να προβάλλει κάποιες συγκεκριμένες θέσεις του κόμματός του για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Πολύ περισσότερο αποφεύγοντας να σταθεί αυτοκριτικά στις ανέξοδες και αποπροσανατολιστικές προτάσεις για κοινοτική αντιμετώπιση του προβλήματος Οτσαλάν, όταν την ίδια ώρα όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης - κεντροαριστερές, σοσιαλιστικές και συντηρητικές - σε ομοθυμία απόδιωχναν τον ηγέτη των Κούρδων από τις χώρες τους. Αντί λοιπόν να αναφέρει κάποιες προτάσεις για ουσιαστική αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, και στη χτεσινή συνέντευξή του, περιορίστηκε σε μια κριτική των κυβερνητικών πράξεων και παραλείψεων. Ενώ, όσον αφορά τις θέσεις του κόμματός του και στη βάση της πρακτικής της θεσμολαγνίας, αρκέστηκε σε προτάσεις: Για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, σύσκεψη πολιτικών αρχηγών και πρωτοβουλίες στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία, ωστόσο, είναι συνένοχη για την παράδοση του Οτσαλάν, είτε να συγκροτηθεί Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και, γενικά, να λειτουργήσουν οι θεσμοί του δημοκρατικού μας πολιτεύματος... Κατά τα άλλα υπενθύμισε επιστολή που έστειλε προχτές για ενεργοποίηση της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, για τη σωτηρία και την εξασφάλιση δίκαιης δίκης του Α. Οτσαλάν!

Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων απέφυγε να ζητήσει παραίτηση της κυβέρνησης και αρκέστηκε να πει: "Εμείς ζητάμε να αναλάβει τις ευθύνες του ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της κυβέρνησης"...

Ειδικότερα για τους χειρισμούς και τις ευθύνες της κυβέρνησης για την παράδοση του Οτσαλάν ο Ν. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε εγκληματική την ευθύνη της κυβέρνησης που "οδήγησε τη χώρα στη δίνη μιας οξύτατης κρίσης, εκτεθειμένη διεθνώς και ανοιχτή σε επικίνδυνες εθνικές περιπέτειες που μεθοδεύονται". Κάνοντας λόγο και για χειρισμούς "όχι με όρους πολιτικής ευθύνης, αλλά με σκοτεινές πρακτικές μυστικών υπηρεσιών". Με κραυγαλέο τρόπο διαπιστώθηκε ότι στο "εσωτερικό δεν υπάρχει κράτος, δεν υπάρχει κυβέρνηση. Υπάρχει παρακράτος", είπε. Χαρακτήρισε, τέλος, τις παραιτήσεις υπουργών ως ομολογία της κυβερνητικής ευθύνης και ζήτησε να ακολουθηθούν τώρα εκείνες οι "διαδικασίες που θα διαλευκάνουν πλήρως την υπόθεση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ