Παρασκευή 19 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στιγμιότυπα
  • Ξεχείλισαν οι δρόμοι της Αθήνας χτες από οργή και αγανάκτηση. Ξεχείλισαν από ανθρώπους όλων των ηλικιών, απ' όλους τους πολιτικούς χώρους, που φώναξαν και ζήτησαν ένα και μόνο πράγμα: "Σημίτη κουνήσου, παραιτήσου!".
  • Ηταν λίγο πριν τις 6 το απόγευμα όταν απ' την οδό Κοραή εκατοντάδες Κούρδοι - κρατώντας σημαίες με το αστέρι του ΡΚΚ και με τη μορφή του Οτσαλάν - έσμιξαν με τα μπλόκα των πολιτικών νεολαιών της χώρας. Ηταν αυτό το "σμίξιμο" η πιο συγκινητική, η πιο δυνατή στιγμή της χτεσινής πορείας.
  • Ηταν ο διαδηλωτής που φωτογραφήθηκε πιο πολύ απ' όλους τους υπόλοιπους. Και δικαιολογημένα αυτή τη φορά τα ΜΜΕ "έπεσαν" πάνω στον μεσήλικα άντρα, αφού το "αυτοσχέδιο" πλακάτ του εξέφραζε όλα τα συναισθήματα που νιώθουν αυτές τις μέρες όλοι οι Ελληνες: "Συγγνώμη Οτσαλάν. Με οδύνη και αγανάκτηση, ο ελληνικός λαός", έγραφε. Μια συγγνώμη που όλοι ακόμη την περιμένουμε από τα χείλη του πρωθυπουργού. Μάταια όμως...
  • Σκληρά για την κυβέρνηση τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους διαδηλωτές. Ακόμα σκληρότερα όταν αυτά "έβγαιναν" από τους νέους του ΠΑΣΟΚ. Γιατί, πώς μπορεί να κοιμάται ήσυχος ο κύριος Σημίτης, όταν καθόλη τη διάρκεια της πορείας το μπλοκ της νεολαίας του κόμματός του φώναζε: "Ο λαός δεν ξεχνά τους προδότες τους κρεμά".
  • Μαζικά και δυναμικά τα μπλοκ των Οργανώσεων της ΚΝΕ έδωσαν παλμό και στη χτεσινή διαδήλωση. Οι νέοι κομμουνιστές καταδίκασαν με όλη τη δύναμη της φωνής τους τον ιμπεριαλισμό και τους ντόπιους υπηρέτες του. "Παραίτηση κυβέρνησης, να γίνουν εκλογές, δε σκύβουμε τη μέση στους ιμπεριαλιστές", ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν, μαζί με το σύνθημα "Επεσαν οι μάσκες των εκσυγχρονιστών, είναι τα τσιράκια των Αμερικανών" που κατονόμαζε το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης.
  • Μαθητές, φοιτητές, νέοι εργαζόμενοι, καταδικάζοντας το μαύρο μέλλον που ετοιμάζουν και γι' αυτούς, φώναζαν ότι "Η Σένγκεν μπήκε σε εφαρμογή - σήμερα οι Κούρδοι, αύριο εμείς". Μπροστά στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, με υψωμένες γροθιές, χιλιάδες νεανικές φωνές κατήγγειλαν τους "φονιάδες των λαών Αμερικάνους" αποκαλύπτοντας το ρόλο τους και στην υπόθεση Οτσαλάν, φωνάζοντας ότι "Πίσω απ' την Τουρκία βρίσκονται μαζί κυβέρνηση, Ευρωπαίοι, Αμερικανοί".
  • Επεισόδια δημιουργήθηκαν στην οδό Βασ. Σοφίας όταν η κεφαλή της πορείας κατευθυνόταν προς την τουρκική Πρεσβεία. Μια ομάδα αστυνομικών που κινιόταν στο πλευρό της πορείας, έγινε στόχος των διαδηλωτών οι οποίοι άρχισαν να κυνηγούν τους αστυνομικούς κατά μήκος του δρόμου. Ευτυχώς, με την παρέμβαση των πιο ψύχραιμων τα επεισόδια δε γενικεύτηκαν, κι αυτό μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία γιατί τα πνεύματα χτες ήταν πάρα πολύ οξυμένα. Ωστόσο, τα αδηφάγα ΜΜΕ είχαν επιτελέσει το έργο τους. Είχαν στα χέρια τους σκηνές των επεισοδίων με τις οποίες μπόρεσαν και πάλι να καπελώσουν μια από τις συγκλονιστικότερες αντιιμπεριαλιστικές και αντικυβερνητικές πορείες που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ