Παρασκευή 19 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Βροντερή απάντηση στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη

"Παραιτηθείτε τώρα"! Αυτό ήταν το μήνυμα των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, που πλημμύρισαν χτες το βράδυ το κέντρο της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στο κοινό κάλεσμα των πολιτικών νεολαιών, προς τον Σημίτη και την παρέα του.

"...Δεν έχω άλλο στο νου πάρεξ γλώσσα και ελευθερία". Χιλιάδες πνευματικοί απόγονοι αυτής της ρήσης του ποιητή, στους οποίους φυσικά δε συμπεριλαμβάνεται η κυβέρνηση, έκαναν σαφές σε πολλές γλώσσες - ελληνικά, τούρκικα, κουρδικά - πως οι λαοί δεν έχουν απολύτως τίποτα να χωρίσουν: "Ελληνες και Κούρδοι ενωμένοι", "Λευτεριά στο Κουρδιστάν", ήταν τα συνθήματα που έδιναν το πολιτικό στίγμα της μεγαλειώδους πορείας.

Γιατί όντως ήταν μεγαλειώδης. Οταν η κεφαλή της πορείας ήταν στη μέση της Σταδίου, η "ουρά" δεν είχε ακόμη ξεκινήσει από τα Προπύλαια.

Η συγκλονιστική παρουσία της νεολαίας, ανεξάρτητα από κομματικές εντάξεις, και τα σαφή μηνύματα που έστειλε προς την κυβέρνηση αλλά και τους υπερατλαντικούς αφέντες της, όχι μόνο αποδεικνύουν πως τα δημοκρατικά αντανακλαστικά του λαού μας βρίσκονται σε εγρήγορση, αλλά και πως, πλέον, ήρθε η στιγμή να πάρει ο ελληνικός λαός, αλλά και οι λαοί της περιοχής, τις τύχες στα χέρια τους. Πώς αλλιώς να "μεταφραστούν" πολιτικά, συνθήματα όπως "Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός" και "Ολα τα πουλάτε για το ΕΥΡΩ"! Ηταν μια γιορτή διεθνιστικής αλληλεγγύης η χτεσινή μέρα. Στην κεφαλή της πορείας το πανό με την υπογραφή "Πρωτοβουλία πολιτικών νεολαιών" και σύνθημα "Αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό, όχι στον ενδοτισμό". Ακολουθούν πολιτικά πρόσωπα σε κοινή αλυσίδα, ανάμεσά τους μεγάλη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τους βουλευτές του Στρατή Κόρακα,Αχιλλέα Κανταρτζή,Μήτσο Κωστόπουλο και τα μέλη του ΠΓ Ορέστη Κολοζώφ,Σπ. Χαλβατζή και Μ. Ζάχαρη.Εκ μέρους της ΚΝΕ υπήρχε μεγάλη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΚΣ Νίκο Σοφιανό.

Ακολουθούσαν οι Κούρδοι. Με τις σημαίες, τα πανό, τις φωτογραφίες του φυλακισμένου ηγέτη τους, τα αυτοσχέδια καπέλα με τα σύμβολα μιας πατρίδας - όραμα. Μιας πατρίδας που υπάρχει μέσα στις καρδιές τους. Πάθος και μίσος προς ό,τι τους στερεί αυτό το όραμα. Αλλά και μια παράφορη αγάπη για ό,τι μπορεί να εμπνεύσει τον αγώνα τους. Πόσο τυχαία μπορεί να ακουστεί ο "Υμνος εις την Ελευθερίαν" από κουρδικά χείλη να τον τραγουδούν μπροστά από το Μαξίμου;

Ακολουθούσαν οι πολιτικές νεολαίες με την ΚΝΕ να δίνει ένα συγκλονιστικό "παρών". Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή των νεολαιών που συνυπογράψανε το κοινό υπόμνημα.

Φτάνοντας στη Βουλή η πορεία σταματά και μια αντιπροσωπεία από τους εκπροσώπους των πολιτικών νεολαιών, υπό τη "βροχή" των συνθημάτων, περνά από τις αλυσίδες των ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ, που φυλούσαν από τον "εχθρό" λαό το Μαξίμου και επιδίδουν το κοινό τους υπόμνημα.

Η πορεία συνεχίζεται και εκπρόσωποι των νεολαιών τοιχοκολλούν το ίδιο υπόμνημα έξω από την τουρκική πρεσβεία, πάλι υπό το βλέμμα μεγάλων δυνάμεων της Αστυνομίας. Αλλά ο κόσμος είναι αρκετά οργισμένος για να λήξει εκεί τη διαδήλωσή του. Η πορεία έπρεπε να καταλήξει στον ηθικό αυτουργό αυτής της υπόθεσης: στην αμερικανική πρεσβεία. Οπως κι έγινε.

"Η μεγαλειώδης αυτή εκδήλωση της νεολαίας της Αθήνας δείχνει τα αισθήματα του ελληνικού λαού, ο οποίος απαιτεί την απελευθέρωση του Οτσαλάν και εκφράζει την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον κουρδικό λαό, που παλεύει για τα δικαιώματά του", θα δηλώσει στο "Ρ", υπό τους ήχους των συνθημάτων, ο Ορέστης Κολοζώφ."Είναι και μία απάντηση στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη από την ελληνική κυβέρνηση στους Τούρκους. Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση ύστερα και από αυτή τη μεγάλη εκδήλωση της νεολαίας πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά της και να παραιτηθεί", κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ