Παρασκευή 19 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Ενέργεια εθνικού εξευτελισμού και υποτέλειας

Εντονη είναι η καταδίκη της κυβέρνησης, της ΕΕ και των ΗΠΑ από τους εργαζόμενους της χώρας για την παράδοση του ηγέτη των Κούρδων Α. Οτσαλάν.Με δεκάδες ανακοινώσεις τους τα συνδικάτα υπογραμμίζουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των Κούρδων. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στις άλλες οργανώσεις:

  • Το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων τονίζει ότι μεγάλη ευθύνη για τη σύλληψη του Οτσαλάν έχει η ελληνική κυβέρνηση. Η τραγική κατάληξη των χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση Οτσαλάν, αποδεικνύει για άλλη μια φορά, ότι με την τακτική των ευχαριστιών προς τις ΗΠΑ και τη βήμα βήμα υποχώρηση στις τουρκικές αξιώσεις, έχει χαθεί κάθε ίχνος ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε πλήρες όργανο εξυπηρέτησης της νέας τάξης πραγμάτων των ιμπεριαλιστών. Ημέρα με την ημέρα εμπλέκεται όλο και πιο πολύ στους τυχοδιωκτισμούς των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών, σε βάρος της σταθερότητας, της ειρήνης και φιλίας των λαών της περιοχής.
  • Τα ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" καταγγέλλουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γιατί με ευθύνη της, για την εξυπηρέτηση των αμερικανονατοϊκών συμφερόντων στην περιοχή, ταυτίστηκε με τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και παρέδωσε στους Τούρκους τον ηγέτη των Κούρδων Α. Οτσαλάν. Η οργή και η αγανάκτηση που διακατέχει τους χιλιάδες μηχανικούς και γενικότερα τους ναυτεργάτες και το λαό μας, επιβάλλεται να μετατραπεί σε οργανωμένο αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για να αποκτήσει ο κουρδικός λαός τη δική του πατρίδα, για να καθορίζουν οι λαοί το μέλλον τους, για κοινωνική πρόοδο και προκοπή.
  • Η διοίκηση της ΠΝΟ εκφράζοντας τον αποτροπιασμό και την οργή των Ελλήνων ναυτεργατών, ζητά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο, τις διεθνείς οργανώσεις και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την άμεση και ουσιαστική παρέμβασή τους προκειμένου ο Κούρδος ηγέτης να τύχει μιας δίκαιης και ανθρωπιστικής αντιμετώπισης.
Μαύρη σελίδα της πολιτικής μας ιστορίας
  • Μια από τις πιο μαύρες σελίδες της πολιτικής ιστορίας χαρακτηρίζει την παράδοση του Α. Οτσαλάν η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης προσθέτοντας πως οι χειρισμοί της κυβέρνησης Σημίτη έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το φιλότιμο του ελληνικού λαού και τα αισθήματα που τρέφει για τον πολύπαθο λαό των Κούρδων.
  • Συγνώμη από τον κουρδικό λαό ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών εκφράζοντας τη θλίψη των αστυνομικών για τη δυσμενή εξέλιξη της περιπέτειας του ηγέτη του. "Ως πολίτες αυτής της χώρας οφείλουμε να δημοσιοποιήσουμε ότι για τη δυσμενή εξέλιξη νιώθουμε άβολα, ένοχα και ένα "σφίξιμο" ως θηλιά στο λαιμό", τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ.
  • Η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους χειρισμούς της κυβέρνησης και της μυστικής διπλωματίας που σαν αποτέλεσμα είχαν την παράδοση του Κούρδου ηγέτη Οτσαλάν στους Τούρκους στρατοκράτες.
  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών εκφράζει την αγανάκτηση των σιδηροδρομικών για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Καταγγέλλει την υποκριτική συμπεριφορά της ΕΕ και των ΗΠΑ. Εκφράζει τη βαθιά ανησυχία για τη ζωή του Οτσαλάν και δηλώνει αμέριστη συμπαράσταση στον κουρδικό λαό αναφέροντας πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου ο κουρδικός λαός να αποκτήσει τη δική του πατρίδα.
  • Εσχατο σημείο πολιτικής εξαθλίωσης και εξάρτησης, αποτελεί η παράδοση του Α. Οτσαλάν στην Τουρκία με άμεση και αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, τονίζει η Ενωση Τεχνικών Εναέριων Μεταφορών και Πτυχιούχων (ΕΤΕΜ - Π) και επισημαίνει: Για άλλη μια φορά μετά τα Ιμια η κυβέρνηση Σημίτη - ΠΑΣΟΚ, προχωρά σε ενέργειες εθνικού εξευτελισμού και υποτέλειας.
  • Είναι ώρα και χρέος ύψιστο, οι δημοσιογράφοι να διαδηλώσουν την αγωνιστική τους παρέμβαση στην υπόθεση του Α. Οτσαλάν που η ζωή του διατρέχει άμεσο κίνδυνο, τονίζει η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της στην οποία, ανάμεσα στα άλλα προσθέτει: Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απευθύνεται, τόσο στη ΔΟΔ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και τους ζητά να παρέμβουν άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να διασφαλιστούν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα του Κούρδου ηγέτη, που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις. Καλεί όλους τους δημοσιογράφους - μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας αλλά και τις εθνικές δημοσιογραφικές οργανώσεις όλων των χωρών και τα μέλη τους να υψώσουν φωνή συμπαράστασης στον Κούρδο ηγέτη.
  • Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ) με σχετική ανακοίνωσή της περιορίζεται να καταγγέλλει την υποκρισία των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφήνοντας στο απυρόβλητο τις εγκληματικές ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ενώ ζητά άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής του Κούρδου ηγέτη και αξιώνει να υπάρξει δυνατότητα σε διεθνείς παρατηρητές να εξετάσουν τους όρους και τις συνθήκες κράτησής του. Η ΓΣΕΕ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να εκδηλώσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στον κουρδικό λαό και να απαιτήσουν ν' απελευθερωθεί ο Οτσαλάν και να λυθεί το κουρδικό πρόβλημα.
Αήθης και ανέντιμη πράξη
  • Το Περιφερειακό σωματείο Ενέργειας ΔΕΗ Κοζάνης - Πτολεμαϊδας - Φλώρινας "Σπάρτακος" εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτηση των χιλιάδων εργαζομένων στο λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαϊδας - Φλώρινας καταγγέλλει και καταδικάζει την αήθη και ανέντιμη πράξη της ελληνικής κυβέρνησης να παραδώσει στα χέρια των Τούρκων τον ηγέτη του κουρδικού λαού Α. Οτσαλάν, σε συνεργασία με τη ΣΙΑ και τη ΜΟΣΣΑΝΤ. Ανησυχούμε σφοδρά για το πού θα φθάσει η υποχωρητικότητα και η υποτέλεια της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Σημίτη, τονίζεται.
  • Η Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ εκφράζει την οργή και αγανάκτησή της και διερωτάται γιατί και πώς. Οι αστείες δικαιολογίες δεν μπορούν να πείσουν κανέναν. Τα ερωτηματικά είναι αμείλικτα.
  • Το ΔΣ της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την εγκληματική ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης που ουσιαστικά παρέδωσε τον Κούρδο αγωνιστή Α. Οτσαλάν στην τουρκική κυβέρνηση μέσω των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών. Καλούμε την εργατική τάξη, όλους τους εργαζόμενους, να καταδικάσουν αυτή την ενέργεια. Με τον πολύπαθο αγωνιζόμενο κουρδικό λαό δε μας χωρίζει τίποτα, απεναντίας πολλά είναι αυτά που μας ενώνουν με μακροχρόνια φιλία. Τρομοκράτης δεν είναι ο κουρδικός λαός, τρομοκράτης είναι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός.
  • Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος καταδικάζει τις απαράδεκτες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη βάναυση μεταχείριση των Κούρδων προσφύγων, καθώς και την ανάμειξή της στην υπόθεση Οτσαλάν. Εκφράζει, επίσης, την αλληλεγγύη του στον κουρδικό λαό που αγωνίζεται για δημοκρατικές ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας εκφράζει την ολόθερμη συμπαράστασή του στον δίκαιο και καθ' όλα νόμιμο αγώνα του κουρδικού λαού προκειμένου να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματά του καθώς και το δικαίωμα αυτοδιάθεσής του. Η διοίκηση του ΕΚΑ καταγγέλλει τον απάνθρωπο και προσβλητικό και μειωτικό για το λαό μας τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετώπισε το πρόβλημα των Κούρδων της πλατείας Κουμουνδούρου. Απαιτεί από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα με σεβασμό απέναντι στο δοκιμαζόμενο αυτό λαό και να εξασφαλίσει συνθήκες ανθρώπινης και ελεύθερης διαβίωσης και παραμονής τους στη χώρα μας.
Διεθνής υποκρισία για τα ανθρώπινα δικαιώματα
  • Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) εκφράζει - και στις σημερινές δραματικές στιγμές - την αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο για τις ελευθερίες και τα απαράγραπτα δικαιώματά του και διαρκώς δοκιμαζόμενο κουρδικό λαό. Διερμηνεύοντας τα συναισθήματα οδύνης και οργής των καθηγητών της χώρας μας για την άδικη τύχη του Κούρδου ηγέτη Α. Οτσαλάν καταγγέλλουμε τις σοβαρότατες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για τη σύλληψή του από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας με τη σύμπραξη γνωστών ιμπεριαλιστικών κέντρων, ενώ βρισκόταν κάτω από την ευθύνη ελληνικών κρατικών παραγόντων, στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Ιδιαίτερα ως εκπαιδευτικοί - με ξεχωριστή τη δημοκρατική και παιδαγωγική ευθύνη που μας βαραίνει - δεν μπορεί παρά να προβάλουμε και να καταγγείλουμε το πλέγμα της διεθνούς υποκρισίας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν αυτά παρά τις διακηρύξεις και τα διεθνή σύμφωνα θυσιάζονται κυνικά στο βωμό των διακρατικών συμφερόντων. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους συναδέλφους μας να συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό, που οργανώνονται αυτή την περίοδο από μαζικούς - λαϊκούς φορείς.
  • Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού με ψήφισμά του σημειώνει: "ο Α. Οτσαλάν είναι ο ηγέτης του κουρδικού λαού που αγωνίζεται για ελευθερία της πατρίδας του και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ηγέτης και όχι ως τρομοκράτης". Δηλώνει επίσης ότι θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα έχει στόχο την απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη και καλεί σε συμπαράταξη για τη δημιουργία Πανευρωπαϊκού Κινήματος Στήριξής του και του κουρδικού λαού.
  • Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Νομαρχιακού Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής καταγγέλλει "την εκούσια ή ακούσια παράδοση του Κούρδου ηγέτη από την ελληνική κυβέρνηση στις τούρκικες αρχές και επισημαίνει τη σχέση του γεγονότος αυτού με την αιφνιδιαστική απόφαση των αρμοδίων υπηρεσιών να "σταβλίσουν" τους πρόσφυγες της πλατείας Κουμουνδούρου σε άθλια και εγκαταλελειμμένα κτίρια στο χώρο του Νοσοκομείου".
  • Το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τις διώξεις των Κούρδων προσφύγων τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, απασχόλησε το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) που συνεδρίασε εκτάκτως προχτές το βράδυ. Η σύγκληση του ΔΣ του ΔΣΑ έγινε μετά από σχετική επιστολή των συμβούλων του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου Β. Δημόπουλου, Π. Γαλετσέλλη, Δ. Μπελαντή και Ν. Στούμπα.Οι τέσσερις σύμβουλοι στην επιστολή τους ζήτησαν από το ΔΣΑ να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και να ζητηθούν ευθύνες για την οδυνηρή κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα μας με τη σύλληψη του Α. Οτσαλάν. Επίσης, έβαλαν θέμα και για τις απαράδεκτες συλλήψεις των Κούρδων προσφύγων τις τελευταίες ημέρες, τις επαπειλούμενες διώξεις και τις συνθήκες ομηρίας τους.
  • Επίσης ψηφίσματα διαμαρτυρίας και ανακοινώσεις εξέδωσαν ο Σύλλογος Εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας,η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου "Ο Α. Κοραής".Ανακοινώσεις - καταγγελίες για τους κυβερνητικούς χειρισμούς με τον Οτσαλάν εξέδωσαν τα Εργατικά Κέντρα Ν. Γιαννίνων, Ζακύνθου και το Παλεσβιακό ΕΚ.Επίσης οι μαζικοί φορείς της Καρδίτσας,η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης,η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου,το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Λάρισας.

Ανακοινώσεις εξέδωσαν και: Το Σωματείο Συνταξιούχων Ν. Αρτας,η Ενωση Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Αττικής,η ΠΟΕΔΗΝ,το σωματείο Βιοτεχνών Ταπετσαρίας Αττικής,η συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και Προαστίων,η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου,το ΔΣ Σερβιτόρων - Μαγείρων,η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ),ο Επιστημονικός Σύλλογος Νέων Αθηνών,η ΕΛΜΕ Λέσβου,ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Ν. Σμύρνης.

  • Ανακοινώσεις καταγγελίας για την εγκληματική στάση της κυβέρνησης στο θέμα της παράδοσης του Οτσαλάν και αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό εξέδωσαν επίσης Επιτροπές Ειρήνης Αρτας, Πατησίων - Ριζούπολης και Ηλιούπολης.Ανακοίνωση εξέδωσε και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ