Παρασκευή 19 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Ενοχη περιφρόνηση από τον Θ. Πάγκαλο
  • Αρνήθηκε να προσέλθει στην Επιτροπή ο μέχρι χτες υπουργός Εξωτερικών περιφρονώντας έτσι βάναυσα το Κοινοβούλιο
  • Ορ. Κολοζώφ: Η συμπεριφορά αυτή επιβεβαιώνει τις ευθύνες της κυβέρνησης

Την πλήρη περιφρόνησή του στη Βουλή επέδειξε χτες το πρωί ο αποπεμφθείς υπουργός Εξωτερικών, καθώς αρνήθηκε να προσέλθει στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας και να απολογηθεί για τις κυβερνητικές πράξεις που οδήγησαν στην παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία. Επικαλούμενος συνάντηση με τον Σλοβάκο ομόλογό του, έστειλε στην Επιτροπή τον υφυπουργό Γ. Κρανιδιώτη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν ξέρει τίποτα περισσότερο από όσα δημόσια ειπώθηκαν για την υπόθεση Οτσαλάν.

Οπως είναι φυσικό, αυτή η απαράδεκτη και ένοχη στάση του Θ. Πάγκαλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των μελών της Επιτροπής. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός χρεώνεται ο ίδιος τη συμπεριφορά του Θ. Πάγκαλου. Είναι απαράδεκτο, συνέχισε, να στέλνεται ο υφυπουργός και να μας λέει ότι αυτός δεν έχει εμπλακεί και τόνισε: "Για να συμπεριφέρεται έτσι ο υπουργός σημαίνει ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που θέλει να κρύψει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Φοβάμαι ότι αυτά που ακούγονται έχουν βάση".

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, σε δήλωσή του ο Ορ. Κολοζώφ κατήγγειλε:

"Η σημερινή απουσία του υπουργού Εξωτερικών από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας δείχνει την περιφρόνηση της κυβέρνησης προς τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και τον ελληνικό λαό.

Με αυτήν τη συμπεριφορά επιβεβαιώνει την ευθύνη που έχει η κυβέρνηση για την τραγική εξέλιξη της υπόθεσης Οτσαλάν. Καλούμε για άλλη μια φορά τον υπουργό Εξωτερικών (σ.σ. η συνεδρίαση έγινε πριν την απομάκρυνση Πάγκαλου) να προσέλθει το συντομότερο στην Επιτροπή και να ενημερώσει για τα πραγματικά γεγονότα, απαντώντας στα πολλά ερωτήματα που μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί".

Εντονη ήταν και η αντίδραση των άλλων βουλευτών - μελών της Επιτροπής, αλλά και εκπροσώπων από τα άλλα κόμματα. Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ. Βαλυράκης είπε ότι αποσύρει την εμπιστοσύνη του από τον υπουργό, ο Στ. Παπαθεμελής ζήτησε ουσιαστικά τη βίαιη προσαγωγή του Θ. Πάγκαλου, ο Κ. Σπυριούνης είπε ότι αν αποδειχθεί πως το κόμμα εμπλέκεται σε ατιμία, τότε θα παραιτηθεί και από βουλευτής. Ο Γ. Χαραλαμπόπουλος είπε ότι ο ελληνικός λαός αισθάνεται αγανάκτηση και οργή, ενώ την αντίδρασή τους εξέφρασαν και οι Λ. Βερυβάκης και Γ. Καψής (ο τελευταίος είπε ότι αρνείται να μεταφέρει στο κόμμα τις ευθύνες ενός υπουργού). Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης,


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ