Παρασκευή 19 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απαιτούνται συντονισμένοι αγώνες

Στους εργαζόμενους της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας μίλησε για την ανάγκη ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος ο Κ. Παρασκευάς

"Θυσία στο βωμό της επικράτησης και της κυριαρχίας των μονοπωλίων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους εργαζόμενους, την οικονομία και την εθνική ανεξαρτησία της χώρας γίνεται η ΠΥΡΚΑΛ,αλλά και οι άλλες επιχειρήσεις του κλάδου",σημείωσε χτες ο Κ. Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα.

Ο Κ. Παρασκευάς τόνισε ότι "το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό και επομένως η λύση που πρέπει να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα, αν θέλουν να είναι αποτελεσματική, χρειάζεται να είναι πολιτική". Πρόσθεσε ότι η ΠΥΡΚΑΛ "πρέπει να αναπτυχθεί στα πλαίσια ενός εθνικού και ενιαίου φορέα αμυντικής βιομηχανίας, σε αντίθεση με τις προσταγές των μονοπωλίων και του ΝΑΤΟ, τις επιλογές της κυβέρνησης".

Ομως για να υπάρξουν αυτές οι προοπτικές - συνέχισε ο Κ. Παρασκευάς - πρέπει να υπάρξει και μια άλλη πολιτική, διαφορετική απ' αυτή που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Απαιτούνται βαθιές πολιτικές ανακατατάξεις και αλλαγές, μέτωπο ενάντια στην κυριαρχία των μονοπωλίων και τον ιμπεριαλισμό.

Αναφερόμενος στις συνδικαλιστικές ηγεσίες, είπε ότι κριτήριο για τη στάση τους δεν είναι η περιγραφή των προβλημάτων, "αλλά κατά πόσο αντιπαλεύουν ή ευθυγραμμίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με όλες αυτές τις πολιτικές, που δεν έχουν άλλο σκοπό παρά μόνον το χτύπημα των δικαιωμάτων και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων".

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ "έχουν δώσει επανειλημμένα εξετάσεις. Παίρνουν άριστα στη συστηματική εξαπάτηση και το ξεπούλημα των εργαζομένων, τους βαθμολογούν για αυτές τους τις επιδόσεις, οι βιομήχανοι και η κυβέρνηση, με την εμπιστοσύνη που τους περιβάλλουν". Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι "δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τους γυρίσουν όσο πιο γρήγορα την πλάτη. Να πάρουν την υπόθεση ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος στα χέρια τους. Πράγμα που σημαίνει πρακτικά να αντιπαραθέσουν στους "εθνικούς στόχους" αυτών των δυνάμεων τους δικούς τους ταξικούς και αγωνιστικούς στόχους, που είναι δεμένοι με τα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους".

Κάλεσε επίσης τους εργαζόμενους να αντισταθούν στη διαλυτική πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος, να απορρίψουν όσα αντεργατικά μέτρα προωθούνται στο όνομα της ΟΝΕ και να διεκδικήσουν όλα όσα τους ανήκουν, αντιδρώντας στις ιδιωτικοποιήσεις, στο χτύπημα της υγείας, πρόνοιας, ασφάλισης.

"Ανασυγκρότηση και αποτελεσματική δράση του συνδικαλιστικού κινήματος - σημείωσε ο Κ. Παρασκευάς - μόνο με επιμονή και συνεπή αντιπαράθεση με τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης μπορεί να υπάρξει. Υπεράσπιση των όποιων κατακτήσεων στο εργοστάσιο ή στον κλάδο, αναχαίτιση της επίθεσης της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, μόνο με ενωμένο και συντονισμένο αγώνα στις επιδιώξεις των μονοπωλίων μπορεί να υπάρξει. Ο περιορισμός στο άμεσο αίτημα, όσο σημαντικό και αν είναι αυτό, όσο και σθεναρή και αν είναι η υπεράσπισή του όταν δε συνδέεται με την αντιμετώπιση των αιτιών που το προκαλούν, μοιραία ευνουχίζει το εύρος και την προοπτική του αγώνα, περιορίζει την αποτελεσματικότητα της πάλης".

"Η υπόθεση της ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος και της συγκρότησης του ταξικού πόλου - συνέχισε ο Κ. Παρασκευάς - είναι ένα άμεσο ζωτικής σημασίας ζήτημα που συνδέεται με την προοπτική της πάλης των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαλλαγούν από τα δεσμά της ταξικής συνεργασίας, να δραστηριοποιηθούν και να οργανωθούν. Θεμέλιο αυτής της διαδικασίας είναι η ολόπλευρη αναδιοργάνωση του πρωτοβάθμιου σωματείου, της συσπείρωσης και συμμετοχής των εργαζομένων στο χώρο δουλιάς και στον κλάδο με Επιτροπές Αγώνα, με συσπείρωση και συντονισμό".

Καταλήγοντας ο Κ. Παρασκευάς τόνισε ότι "η ανατροπή αυτής της πολιτικής, η σύγκρουση με τα μονοπώλια απαιτεί δυνατά συνδικάτα με μαζική δραστήρια παρουσία και δράση των εργαζομένων. Επομένως, ταξικός πόλος και ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος είναι ταυτόσημος με τη συσπείρωση και αγωνιστική δράση γύρω από τους στόχους πλατιών τμημάτων των εργατοϋπαλλήλων. Να γίνουν πρωταγωνιστές με τη μαζική τους συμμετοχή στη λαϊκή πάλη ενάντια στα μονοπώλια".

Τέλος, τόνισε: "Καλούμε τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση του αγώνα και της πάλης τους. Να παραμερίσουν όποιους μπαίνουν εμπόδιο. Να στηρίξουν την πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ