Τετάρτη 24 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Προτάσεις ταυτόσημες με την κυβερνητική λογική

Αλλαγές που δε θίγουν την ουσία του ισχύοντος σήμερα αντιλαϊκού φορολογικού συστήματος, διατύπωσε χτες η ηγεσία της ΠΟΕ - ΔΟΥ

Τις προτάσεις του για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της χώρας, ενόψει της έναρξης του "στημένου" - και ουσιαστικά προαποφασισμένης έκβασης από την κυβέρνηση - "κοινωνικού διαλόγου", διατύπωσε η ελεγχόμενη από το ΠΑΣΟΚ συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζόμενων στις εφορίες και τα δημόσια ταμεία. Αυτό είναι το στίγμα του πλαισίου των θέσεων και απόψεων που διατύπωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε χτες, το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ). Με την παραπάνω κίνηση η ηγεσία της ΠΟΕ-ΔΟΥ προσφέρει ουσιαστικά"χείρα βοηθείας" στην κυβέρνηση, η οποία ξεκινά διάλογο - "απάτη" με τους κοινωνικούς φορείς, τα αποτελέσματα του οποίου έχουν ήδη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προαποφασιστεί και προαναγγελθεί. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι θέσεις που διατυπώθηκαν από την ΠΟΕ - ΔΟΥ, ταυτίζονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία με τις προτάσεις που διέρρευσαν όλο το προηγούμενο διάστημα από το περιβάλλον του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για να προετοιμαστεί το έδαφος πάνω στο οποίο θα κινηθεί ο υποτιθέμενος "κοινωνικός διάλογος".

Ενόψει της αυριανής έναρξης του "κοινωνικού διαλόγου" για το φορολογικό σύστημα, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ και αρμοδίων συμβούλων.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων η ΠΟΕ-ΔΟΥ διατύπωσε το πρωί σειρά προτάσεων για την αλλαγή του ισχύοντος φορολογικού συστήματος, οι οποίες, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ομοσπονδίας Αν. Μακρυπίδη, σημαίνουν για τον κρατικό προϋπολογισμό ένα κόστος της τάξης των 250 δισ. δρχ. (επίπεδο στο οποίο προσεγγίζει το όποιο κόστος και η καθ' ύλην αρμόδια πολιτική ηγεσία...).

Μεταξύ των προτάσεων που διατύπωσε στο παραπάνω πνεύμα η ΠΟΕ-ΔΟΥ είναι και οι εξής:

  • Ολα τα εισοδήματα από κάθε πηγή να αθροίζονται και να φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα.
  • Αύξηση του αριθμού των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας, με παράλληλη μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 45% σε 40%.
  • Αύξηση του αφορολόγητου ποσού στα 2.300.000 για τους μισθωτούς και συνταξιούχους και σε 2.000.000 για τους υπόλοιπους φορολογούμενους.
  • Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας κατά 2,5% και θέσπιση με διάταξη νόμου της υποχρέωσης της πολιτείας να αναμορφώνει τιμαριθμικά τη φορολογική κλίμακα κάθε χρόνο.
  • Κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης για όσους αποκτούν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις μέχρι το ύψος του αφορολόγητου ορίου.
  • Αύξηση των ποσών που μειώνουν το φόρο για τα τέκνα που βαρύνουν το φορολογούμενο.
  • Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για ιδιοκατοίκηση (σήμερα 150 τ.μ.) κατά 25 τ. μ. για καθένα προστατευόμενο τέκνο.
  • Παρακράτηση φόρου 10% επί των κερδών που προκύπτουν από πώληση μετοχών.
  • Φορολόγηση όλων των κερδών από τις χρηματιστηριακές αλλαγές. Τα κέρδη αυτά να αθροίζονται στα υπόλοιπα εισοδήματα και να φορολογούνται με τη φορολογική κλίμακα.
  • Κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων φορολόγησης επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, με παράλληλη θέσπιση νέων τρόπων υπολογισμού μίνιμουμ εισοδήματος. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προτείνεται "μίνιμουμ" εισόδημα για τον προσδιορισμό του οποίου θα λαμβάνονται υπόψη οι επαγγελματικές δαπάνες, καθώς και συνδυασμός παραμέτρων όπως επάγγελμα, ειδικότητα κλπ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ