Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
"Επικίνδυνες για τους θεσμούς", οι εκλογές

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ στηρίζουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Τη στήριξή τους στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν χθες και οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου της χώρας μας. Μετά την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ, ο ΣΕΒ κατέστησε σαφές, ότι δεν επιθυμεί προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, Θέση η οποία ερμηνεύεται σαν κίνηση στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ επισήμαναν προς τα κόμματα της "ευρωπαϊκής προοπτικής", ότι αυτό που προέχει είναι η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, πορεία η οποία δε θα πρέπει να διακυβευθεί για κανένα λόγο... Παράλληλα, απαίτησαν από την κυβέρνηση "να δώσει σαφή και πειστικά μηνύματα" στην κατεύθυνση της επίσπευσης των "διαρθρωτικών αλλαγών", να δώσει λύση στο θέμα της Ολυμπιακής (με τα κριτήρια της "αγοράς" φυσικά), ενώ για τον εαυτό τους ζήτησαν μειωμένες τιμές στα καύσιμα που χρησιμοποιούν οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, για λόγους ανταγωνισμού... κλπ.

Τη στήριξή τους προς την κυβέρνηση Σημίτη, στο θέμα των εκλογών, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ επιδίωξαν να την καλύψουν με... φιλοσοφική προσέγγιση του θέματος. Ετσι χαρακτήρισαν "επικίνδυνη για τους θεσμούς" την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, ενώ σε άλλο σημείο για να στηρίξουν τα επιχειρήματά τους, επικαλέστηκαν την ανάγκη της "μη συρρίκνωσης του προεκλογικού κύκλου". Εν πάση περιπτώσει κατέληξαν, "καλό είναι να μην πάμε σε εκλογές, αλλά αν πάμε θα πρέπει να προστατεύσουμε την οικονομία...".

Στην ανακοίνωση Τύπου που διένειμαν, κυριαρχεί βέβαια το θέμα της ΟΝΕ, ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά και τοποθέτηση στο μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο που ξέσπασε με την παράδοση από την ελληνική κυβέρνηση του Κούρδου ηγέτη στο στρατοκρατικό καθεστώς της Αγκυρας. Είναι σαφές ότι τέτοια... δευτερεύουσας φύσης θέματα, τους εκπροσώπους του κεφαλαίου δεν τους αγγίζουν.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται γενικά ότι "τα πρόσφατα γεγονότα που οδήγησαν στον ανασχηματισμό επιβαρύνουν το πολιτικό κλίμα", γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε "αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία προς την ΟΝΕ". Στα πλαίσια αυτά, καλούν σε συστράτευση την ελληνική κοινωνία, "να ανασυνταχτεί γύρω από τους μακροχρόνιους στρατηγικούς στόχους που η ίδια έχει επιλέξει" ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτό...

Στη συνέχεια, με προμετωπίδα την προστασία της πορείας προς την ΟΝΕ, κλιμάκωσαν το διεκδικητικό τους πλαίσιο. Με επιστολή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλο, ζητούν φθηνότερες τιμές στο μαζούτ, στο πετρέλαιο ντίζελ, σύναψη συμβάσεων ρήτρας διακοπής τους θερινούς μήνες μεταξύ της ΔΕΗ και των ενεργοβόρων βιομηχανιών κλπ...

Οι μεγαλέμποροι

Τη στήριξή τους στην κυβέρνηση Σημίτη εξέφρασαν και εμποροβιομήχανοι του ΕΒΕΑ διά του προέδρου του Επιμελητηρίου Γ. Παπαθανασίου,ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "η πολιτική αναταραχή που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των χειρισμών που έγιναν στην υπόθεση Οτσαλάν δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξελιχθεί σε γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης στον οικονομικό τομέα", θεωρώντας δεδομένο πως ούτως ή άλλως "η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων συνεχίζει να θεωρεί τη συμμετοχή στην ΟΝΕ πρώτης προτεραιότητας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ