Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Καμιά δέσμευση για τους Κούρδους πρόσφυγες
  • Στις λογικές των "επιχειρήσεων" απέλασης επιμένει η κυβέρνηση
  • Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη χτες στη Βουλή

Καμία δέσμευση δεν πήρε χτες στη Βουλή, ο υφυπουργός ΥγείαςΘ. Κοτσώνης,για το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης και της περίθαλψης των Κούρδων μεταναστών στην Ελλάδα, εμμένοντας στη μέχρι τώρα λογική της κυβέρνησης, που οδήγησε στις γνωστές περιπέτειες τους Κούρδους πρόσφυγες της πλατείας Κουμουνδούρου. Απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ,Μπάμπη Αγγουράκη,ο υφυπουργός Υγείας έκανε αόριστα λόγο για προσπάθειες της κυβέρνησης να απορροφήσει κοινοτικά κονδύλια, ενώ θέλησε να παρουσιάσει σαν... υποδομή στέγασης των μεταναστών τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν στο Λαύριο.

Συγκεκριμένα, ο Θ. Κοτσώνης είπε ότι το υπουργείο του προσανατολίζεται στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και των κτιριακών εγκαταστάσεων στο Λαύριο, διαθέτοντας κονδύλιο 20 εκατομμυρίων δραχμών για τη δημιουργία εγκαταστάσεων υγιεινής και θέρμανσης, ενώ για τα επόμενα χρόνια προσανατολίζεται στη δημιουργία εγκαταστάσεων διαμονής, αν και εφόσον βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να χρηματοδοτήσει τέτοια έργα. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση συγχρηματοδότησε με 39 εκατομμύρια προσπάθειες άλλων μη κυβερνητικών φορέων.

Οσον αφορά το θέμα της χορήγησης πολιτικού ασύλου, ο Θ. Κοτσώνης υποστήριξε ότι οι ελληνικές αρχές δρουν με βάση τους διεθνείς κανόνες, ενώ άσκησε και κριτική στους μετανάστες, επειδή, όπως είπε, "καλλιεργήθηκαν υπερβολικές προσδοκίες" για εγκαταστάσεις μόνιμης στέγασης, που ξεφεύγουν από το κυβερνητικό σχέδιο για προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών.

Εντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη, ο οποίος υποστήριξε πως και η απάντηση του υφυπουργού στο θέμα ενισχύει την άποψη ότι η κυβέρνηση αυτή "πρέπει να παραιτηθεί". Πρόσθεσε δε ότι η πρόσφατη "γκαγκστερική" επιχείρηση της πλατείας Κουμουνδούρου ήταν ενδεικτική του ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να λύσει το σοβαρό αυτό πρόβλημα. "Δε θέλατε να δώσετε λύση, θέλατε να απελάσετε τους Κούρδους", είπε χαρακτηριστικά καταγγέλλοντας πως αυτή τη θέση είχε δηλώσει και τότε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Οσον αφορά τα περίφημα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας που επικαλέστηκε ο υφυπουργός, ο Μπάμπης Αγγουράκης σημείωσε ότι αν υπήρχαν αυτά... δε θα υπήρχε η πλατεία Κουμουνδούρου. Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα του πολιτικού ασύλου ανέφερε τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την Ελλάδα που αναφέρουν ότι "έχετε δικαίωμα για 30% αλλά δίνετε μόνο 4%". Κατέληξε, λέγοντας ότι "γίνεται δόγμα της κυβέρνησής σας ότι ο αγώνας των Κούρδων είναι τρομοκρατικός αγώνας"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ