Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
Παλλαϊκό συλλαλητήριο αντίστασης στην πολιτική υποταγής
  • Μεγάλη συναυλία - παγκαλλιτεχνική εκδήλωση συμπαράστασης στον κουρδικό λαό στις 5.30 μ.μ.
  • Θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικανική πρεσβεία

Κι αν η μισή τους καρδιά θα βρίσκεται στα Προπύλαια, η άλλη μισή θα είναι στο πλευρό του αγωνιζόμενου κουρδικού λαού και του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Μεγάλη συναυλία - παγκαλλιτεχνική εκδήλωση συμπαράστασης στον κουρδικό λαό πραγματοποιείται σήμερα, στις 5.30 μ.μ., στα Προπύλαια,στο πλαίσιο του παλλαϊκού συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας στην πολιτική της υποταγής και της υποτέλειας της ελληνικής κυβέρνησης και αντίθεσης στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, που διοργανώνουν δεκάδες φορείς της Αθήνας και του Πειραιά. Τη δυναμική παρουσία των ανθρώπων των Τεχνών και του Πνεύματος στη σημερινή εκδήλωση και στην πορεία, που θ' ακολουθήσει προς την αμερικανική πρεσβεία, επιβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι των καλλιτεχνικών σωματείων, που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, χτες το μεσημέρι, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας. Από πλευράς των καλλιτεχνικών - πνευματικών φορέων, συνδιοργανωτές του συλλαλητηρίου είναι: Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας,η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος,η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων,η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών,το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών,η Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Η εκδήλωση - συναυλία, στη διάρκεια της οποίας, εκτός από το μουσικό μέρος, θα γίνουν και απαγγελίες έργων Κούρδων ποιητών, θα ξεκινήσει στις 5.30 μ.μ. Μέχρι χτες το μεσημέρι είχαν δηλώσει συμμετοχή η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης",οι τραγουδιστές και συνθέτες Μανώλης Μητσιάς, Λάκης Χαλκιάς, Γιάννης Θωμόπουλος, Βασίλης Λέκκας, Μπάμπης Τσέρτος, Μαρία Δημητριάδη, Δημήτρης Κοντογιάννης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης, Καλλιόπη Βέτα, Ηλίας Κλωναρίδης, Γιάννης Λάρδης, Λήδα Χαλκιαδάκη, Νένα Βενετσάνου, Τάνια Τσανακλίδου, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Στυλιανός Μπέλλος,οι ηθοποιοί Ελένη Γερασιμίδου, Νένα Μεντή, Σωτήρης Μουστάκας, Μπέττυ Βαλάση, Χρήστος Καλαβρούζος, Βασίλης Κολοβός, Εύα Κοταμανίδου, Ελένη Φιλίνη, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Μηνάς Χατζησάββας και δεκάδες μουσικοί. Οπως τονίστηκε χτες, οι δηλώσεις συμμετοχής αυξάνουν συνεχώς.

"Οι Ελληνες καλλιτέχνες και διανοούμενοι, είπε ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ Βασίλης Κολοβός, παίρνοντας πρώτος το λόγο, πάντα βρίσκονταν δίπλα στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Δε θα μπορούσαμε να μην είμαστε παρόντες αυτή τη στιγμή εθνικής ήττας, δηλώνοντας τη συμπαράστασή μας στον κουρδικό λαό"."Αισθανόμαστε την ανάγκη", είπε η πρόεδρος του ΕΕΤΕ, Εύα Μελά,"σαν άνθρωποι που δουλεύουν με το χρώμα, το σχήμα και τον όγκο να καταθέσουμε την άποψή μας για το γεγονός αυτό, που αποδεικνύει σε τι μεγάλο κίνδυνο έχει βρεθεί ο ελληνικός λαός και οι λαοί της περιοχής μας". Εκφράζοντας τη συμπαράσταση των εικαστικών καλλιτεχνών προς τα εκατομμύρια του κουρδικού λαού που αγωνίζεται για ελευθερία και αυτοδιάθεση, τόνισε ότι "η ελληνική κυβέρνηση, δέσμια μιας πολιτικής υποτέλειας απέναντι στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, συνήργησε σε ένα μεγάλο έγκλημα κατά του κουρδικού λαού". "Αισθανόμαστε ντροπή για όσα έγιναν", είπε εκ μέρους της ΠΟΘΑ ο Δ. Παπαγιάννης,"αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση πρέπει να φύγει". "Ο πνευματικός κόσμος της χώρας μας διαβεβαιώνει τον κουρδικό λαό ότι είναι μαζί του", είπε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, ενώ ο Κώστας Τουρνάς,πρόεδρος της ΕΤΕ, προσυπογράφοντας το αίτημα για άμεση απελευθέρωση του Οτσαλάν, τόνισε ότι "δε δικάζονται τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα". "Αρνούμαστε να γίνουμε συνεργοί στο έγκλημα που διαπράττεται", είπε, εκ μέρους του ΣΕΗ, ο Ανδρέας Βαρούχας, τονίζοντας ότι έγκλημα διαπράττουν και "όταν ψηφίζουν συνθήκες όπως τη Σένγκεν και του Αμστερνταμ" και χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση "υπάλληλο της Νέας Τάξης Πραγμάτων, που με τη στάση της συμβάλλει στο ν' απαγορεύεται σε ένα λαό να έχει πατρίδα, να μιλά τη γλώσσα του". Στην "απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης", αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος του ΠΜΣ, Χρήστος Κοκοτζής.

"Ο ελληνικός λαός θα δώσει την περήφανη απάντησή του", είπε, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Θανάσης Παφίλης,τονίζοντας ότι η υπόθεση Οτσαλάν "δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, καθώς υπαίτιοι είναι οι ίδιοι που διαμέλισαν τη Γιουγκοσλαβία και καθημερινά δολοφονούν αμάχους Ιρακινούς. Είναι οι ΗΠΑ, αλλά και οι συνεταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που αρνήθηκαν άσυλο στον Οτσαλάν, βαφτίζοντας τρομοκράτη όποιον αγωνίζεται για ελευθερία. Ηρθε η ώρα των λαών να παλέψουν αυτή τη βαρβαρότητα. Η υπόθεση Οτσαλάν είναι ίσως η αρχή των εφιαλτών, που ετοιμάζονται για την περιοχή μας. Το συλλαλητήριο γίνεται, όχι μόνο για να ξεπλύνουμε την ντροπή, αλλά για ν' αποτρέψουμε το σκηνικό της βαρβαρότητας".

Την αλληλεγγύη τους προς τον κουρδικό λαό εξέφρασαν με παρεμβάσεις τους ο Σωτήρης Μουστάκας,ο Λυκούργος Καλλέργης,ο Μάριος Βατζιάς,ο Αγγελος Αντωνόπουλος και η Μπέττυ Βαλάση,που, εκ μέρους της "φαμίλιας" των καλλιτεχνών, απάντησε στις λασπολογίες του πρώην υπουργού Εξωτερικών και με τη γλώσσα των παροιμιών: "Ομοιος τον όμοιο και κοπριά στα λάχανα". "Είναι ντροπή, είπε, που βγαίνει και βρίζει τους καλλιτέχνες, οι οποίοι ήταν πάντα μπροστάρηδες όταν έπρεπε ν' αγωνιστούν. Το απέδειξαν ο Βεάκης, ο Κατράκης, ο Καρούσος, ο Βέγγος, ο Κούνδουρος και τόσοι άλλοι, που αγωνίστηκαν, διώχτηκαν, φυλακίστηκαν, όργωσαν τα βουνά".

Παρόντες στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, εκτός από τους προαναφερόμενους, και πολλούς από τους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση, ήταν, μεταξύ άλλων, οι Γιάννης Καλαντζόπουλος, Δημήτρης Καταλειφός, Φοίβος Ταξιάρχης, Ζωή Βαλάση, Αγγελος Αντωνόπουλος, Λευτέρης Βογιατζής, Τζένη Ζαχαροπούλου, Αλέξια, Τ. Παπαματθαίου, Μανώλης Πεταλάς, Κώστας Περάκης, Νίκος Ευγενίδης, Γιώργος Φαρσακίδης, Γιάννης Μητράκας, Δανάη Λούκα, Μαρία Κυριακίδου, Σόνια Βασιλακάκη, Δημήτρης Κατσιμάνης, Αγνή Χατζηκωτάκη, Λίλα Αγγελίδου, Περικλής Λουραμάνης, Μιχάλης Παπαδάκης, Μ. Κλαλιώτης, Ρίκα Διαλυνά, Δέσποινα Νικολαϊδου, Βιβέτα Τσιούνη, Ελενα Αλεξοπούλου, Σάσα Καστούρα, Αικ. Βακαλοπούλου, Κάτια Τσαλίνοβα, Παναγιώτης Μαντάλης, Σάββας Γεωργιάδης, Νίκη Τσιγκάλου, Μαρία Σεβαστάκη, Κάτια Βαρβάκη, Γιώργος Κέντρος, Αγάπη Μανουρά, Κοντρουβιδέας Δημήτρης, Ντιάνα Αντωνακάτου, Θανάσης Ακριβόπουλος, Εφη Σπηλιώτη, Αντιγόνη Χατζαράκη κ. α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αξιοπρέπεια του ανθρώπου είναι αδιαπραγμάτευτη (2011-10-29 00:00:00.0)
Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο... (1999-02-26 00:00:00.0)
Φουσκώνει το ποτάμι της οργής και της καταδίκης (1999-02-26 00:00:00.0)
Πλήθος οι συμμετοχές στη συναυλία της Δευτέρας (1999-02-25 00:00:00.0)
Ντροπή σας, κ. Σημίτη (1999-02-21 00:00:00.0)
Τίμησαν τον αγωνιστή καλλιτέχνη (1997-09-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ