Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνη εκκρεμότητα στην Κένυα

"Δυσκολεύεται" η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη μεταφορά των τεσσάρων εγκλωβισμένων στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα

Η "ουρά" της υπόθεσης Οτσαλάν, κινείται στην Κένυα ενοχλητικά για την ελληνική κυβέρνηση, δημιουργώντας διλήμματα, σύγχυση και πολλά ερωτηματικά στην Αθήνα. Η "επιχείρηση" για τον απεγκλωβισμό των τριών γυναικών που συνόδευαν τον ηγέτη του ΡΚΚ και του Ελληνα ταγματάρχη των μυστικών υπηρεσιών δεν είναι, τελικά, τόσο απλή υπόθεση.

Τα προβλήματα που συνθέτουν τα διλήμματα της κυβέρνησης είναι δύο:

Πρώτο και σημαντικότερο, η ελληνική κυβέρνηση τρέμει στην ιδέα, οι τέσσερις αυτοί άνθρωποι να βρεθούν σε λάθος χέρια. Στα χέρια των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, για παράδειγμα.

Δεύτερο, η κυβέρνηση - θεωρείται από πολλά στελέχη της - ότι δε βρισκόταν στην ευτυχέστερη των θέσεων αν θα έπρεπε να υποστεί την περιφορά των εγκλωβισμένων, σήμερα, στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα, από τηλεοπτικό παράθυρο σε τηλεοπτικό παράθυρο, αμέσως με την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Υπό την έννοια αυτή, πολλοί στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι δεν είναι ωφέλιμο να επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι τόσο σύντομα στην Ελλάδα.

Ωστόσο, είναι άλλοι στην κυβέρνηση, που έχουν αντίθετη άποψη και εκτιμούν πως ό,τι έγινε έγινε, η φωτιά που προκάλεσε η υπόθεση Οτσαλάν δεν μπορεί να μεγαλώσει περισσότερο, ότι κι αν έχουν να προσθέσουν οι τέσσερις εγκλωβισμένοι.

Οπως γίνεται συνήθως, είτε από ανικανότητα είτε από σκοπιμότητα, χτες προκλήθηκε ένας "πόλεμος" διαρροών οι οποίες συσκότισαν ακόμη περισσότερο την εικόνα, αναδεικνύοντας τις δύο διαφορετικές προσεγγίσεις της κυβέρνησης για το χειρισμό της υπόθεσης.

Η πρώτη διαρροή προς τον Τύπο, έγινε χτες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, από την οποία αποχώρησε, πριν τη λήξη της, ο υπουργός Εξωτερικών. Συνεργάτες του υπουργού διέδιδαν, λοιπόν, ότι οι κενυατικές αρχές έχουν δώσει προθεσμία για την αποχώρηση των εγκλωβισμένων, ότι η πρεσβεία μας δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα και ότι ο υπουργός έφυγε από τη συνεδρίαση της Επιτροπής για να αντιμετωπίσει το θέμα. Ταυτόχρονα, η υπεύθυνη, για τη σχέση του υπουργείου Εξωτερικών με τον Τύπο, μετέφερε μια εικόνα ηρεμίας και ψυχραιμίας. Λίγο αργότερα, κάποιες άλλες... πληροφορίες ήθελαν τον υπουργό Εξωτερικών "έτοιμο" να αναχωρήσει για την Κένυα... το αεροπλάνο που θα τον μεταφέρει με "αναμμένες τις μηχανές" και το γραμματέα του υπουργείου, Παύλο Αποστολίδη, να βρίσκεται ήδη στην Κένυα.

Οπως αποδείχτηκε, λίγο αργότερα, τίποτα απ' όλα αυτά δεν ήταν αλήθεια. Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε ότι "δεν είναι στα σχέδιά του να πάει στην Κένυα" και συνέστησε ψυχραιμία σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των "φημών" που κυκλοφορούν. (Ισως τη σύσταση αυτή ο νέος υπουργός θα έπρεπε πρώτα απ' όλα να την κάνει στους στενούς συνεργάτες του και σε όσους από την κυβέρνηση τον "έστελναν" στην Κένυα...).

Τελικά, χτες αργά το βράδυ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Παύλος Αποστολίδης, ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει με ιδιωτική πτήση για το Ναϊρόμπι. Αποστολή του είναι να έρθει σε επαφή με αξιωματούχους της Κένυας και να διαβουλευτεί τις συνθήκες για την ασφαλή μεταφορά των τεσσάρων από την ελληνική πρεσβεία στο αεροδρόμιο. Ο Π. Αποστολίδης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών θα επιστρέψει σήμερα στην Αθήνα, μόνος του, χωρίς τους τέσσερις.

Οι Γερμανοί

Οπως δείχνουν όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση συναντά μεγάλες δυσκολίες σε αυτή την υπόθεση. Οι δυσκολίες πολλαπλασιάζονται, καθώς η γερμανική προεδρία, αρνήθηκε τη βοήθεια που της ζήτησε η Αθήνα. Καθώς η δυνατότητα ανταπόκρισης της Γερμανίας στο αίτημα της ελληνικής πλευράς να συμβάλει στην ασφαλή αναχώρηση από την Κένυα των τριών συνεργατών του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, από την ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι, προσκρούει στην έλλειψη "νομικού ερείσματος".

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή το γεγονός ότι κανένα από τα πρόσωπα αυτά δεν έχει τη γερμανική υπηκοότητα - η μία συνεργάτης του Οτσαλάν είναι υπήκοος του Βελγίου και οι δύο άλλες είναι αναγνωρισμένες πρόσφυγες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία - αφαιρεί από τις γερμανικές αρχές τη "νομιμοποιητική βάση" να παρέμβει στις αρχές της Κένυας. "Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο στην περίπτωση που στην Κένυα δε θα υπήρχε διπλωματική εκπροσώπηση των ενδιαφερομένων χωρών, της Ελλάδας και του Βελγίου".

Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν σχετικές επαφές μεταξύ Αθηνών - Βόννης, αλλά επέμεινε στο ότι μία πολιτική παρέμβαση της Γερμανίας στην υπόθεση - και με την ιδιότητά της ως προεδρεύουσας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως διευκρίνισε - δεν είναι εφικτή.

Αυτό, ωστόσο, δεν είναι συνώνυμο με την άρνηση παροχής υποστήριξης σε "πρακτικό επίπεδο", στις προσπάθειες που έχει αναλάβει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές στη Βόννη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναβιώνει μιία από τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής κυβέρνησης (2003-01-08 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο η υπόθεση Οτσαλάν (2002-01-15 00:00:00.0)
Σε ρόλο "διαιτητή" οι ΗΠΑ (1999-03-05 00:00:00.0)
Αντεπίθεση με όλα τα μέσα (1999-03-02 00:00:00.0)
"Σωτήρες" κατόπιν εορτής (1999-02-26 00:00:00.0)
Ερωτήματα κατά της κυβέρνησης (1999-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ