Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαδηλώσεις σε Γερμανία και Ιταλία

Με αναβολή για τις 22 Μάρτη έληξε η πρώτη ακρόαση στο πολιτικό δικαστήριο της Ρώμης για την αναγνώριση του δικαιώματος πολιτικού ασύλου στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Την ίδια ώρα που διαδήλωναν ειρηνικά πάνω από 25 χιλιάδες Κούρδοι και Ιταλοί υπέρ του ηγέτη του ΡΚΚ και της επίλυσης του Κουρδικού, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Πιέρο Καταλάνι, που εκπροσωπούσε την πρωθυπουργία και το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, ζητούσε από το πολιτικό δικαστήριο της Ρώμης να απορρίψει το αίτημα του πολιτικού ασύλου, που είχε υποβάλει ο Οτσαλάν στις 16 Γενάρη.

Χιλιάδες Κούρδοι έφθασαν στην ιταλική πρωτεύουσα από όλη την Ευρώπη, ενώ μαζική υπήρξε και η συμμετοχή των Ιταλών. Πάνω από 25.000 άτομα, σύμφωνα με την άποψη των διοργανωτών, εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους για τη στάση της Τουρκίας. "Σήμερα δεν είναι μόνο μια διαμαρτυρία για να σώσουμε τον αδελφό μας Οτσαλάν, αλλά θέλουμε να φωνάξουμε ότι, αν ο κουρδικός λαός δε νικήσει στη μάχη του, τότε και η Ευρώπη θα ηττηθεί μαζί με τη δημοκρατία", δήλωσε ο βουλευτής της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ραμόν Μαντοβάνι, που πρωτοστάτησε και μίλησε στην πορεία των Κούρδων. "Είναι απαραίτητο, πρόσθεσε, να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη πολιτική και δημοκρατική, αλλά κυρίως μια Ευρώπη των λαών και όχι των νομισμάτων και των τραπεζών. Σήμερα αρχίσαμε μια δύσκολη πορεία, αλλά αυτό είναι το πρώτο βήμα".

Στη Γερμανία,6.000 έως 7.000 Κούρδοι πραγματοποίησαν χτες πορεία στο κέντρο του Βερολίνου, θρηνώντας για το θάνατο τριών νεαρών υποστηρικτών του Οτσαλάν, οι οποίοι σκοτώθηκαν την περασμένη βδομάδα από φρουρούς του ισραηλινού προξενείου στο Βερολίνο. Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Καρλσρούης μελετά το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει εκ νέου το ΡΚΚ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, ανακοίνωσε σήμερα στην Καρλσρούη ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας Κάι Νεμ. Ο εισαγγελέας διευκρίνισε ότι μία τέτοια απόφαση θα ληφθεί εάν αποδειχθεί ότι οι καταλήψεις πρεσβειών, οι βίαιες διαδηλώσεις και οι συλλήψεις ομήρων την περασμένη βδομάδα οργανώθηκαν από το ΡΚΚ. Το ΡΚΚ, το οποίο έχει απαγορευτεί στη Γερμανία από το 1993 ύστερα από μία σειρά βομβιστικών επιθέσεων εναντίον τουρκικών συμφερόντων, από το Γενάρη του 1998 δε θεωρείται από τις αρχές "τρομοκρατική οργάνωση", αλλά "εγκληματική".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ