Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ" ΟΤΣΑΛΑΝ
Σημαδεμένα χαρτιά της Αγκυρας

Η τουρκική κυβέρνηση καλεί την Ελλάδα να καταδικάσει το ΡΚΚ και βγάζει στη δημοσιότητα "ομολογίες" του Κούρδου ηγέτη, σύμφωνα με τις οποίες στην Ελλάδα εκπαιδεύονταν αντάρτες του ΡΚΚ

Σύνδεση του θέματος των Κούρδων με αυτό της Δ. Θράκης επιχείρησε να κάνει χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σερμέτ Ατάτζινλι, ο οποία ζήτησε, υπό τη μορφή όρου, από την Ελλάδα να καταδικάσει την "τρομοκρατία" του ΡΚΚ. Κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά: "Αυτό που περιμένουμε από την Ελλάδα, είναι να πάρει ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα της τρομοκρατίας". Ο Τούρκος εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι "τη στιγμή που η Ελλάδα κάνει λόγο για ανθρωπιστικούς λόγους, μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου εξελίσσεται η πολιτική καταπίεσης που εφαρμόζει εναντίον της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και εναντίον των άλλων μειονοτήτων".

Στο μεταξύ, στα βουνά του Κουρδιστάν συνεχίζεται ο ψυχολογικός πόλεμος που έχει εξαπολύσει το τουρκικό καθεστώς. Ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ κάλεσε χτες τους Κούρδους αντάρτες του PKK να εγκαταλείψουν τα κρησφύγετά τους στα βουνά, ενώ τουρκικά αεροπλάνα έριξαν φυλλάδια σε ορεινές περιοχές της Τουρκίας καλώντας τους αντάρτες να αποκηρύξουν τον συλληφθέντα ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν με αντάλλαγμα μια μερική αμνηστία. "Πρέπει, είπε, να κατεβάσουμε τα παιδιά μας από τα βουνά, γιατί είναι παιδιά μας που παρασύρθηκαν στην τρομοκρατία, στη διάπραξη φόνων. Πρέπει να το κάνουμε αυτό κατά τέτοιο τρόπο που να μην προκληθεί περισσότερος πόνος". Ωστόσο, οι πολιτικοί στην Τουρκία έχουν ήδη δείξει ολιγωρία στην υιοθέτηση ενός νόμου "περί μεταμέλειας" ή αμνηστίας. Αγνοώντας τη συμβουλή του Ντεμιρέλ, το τουρκικό Κοινοβούλιο, το οποίο διαλύθηκε τον περασμένο μήνα ενόψει των εκλογών του Απρίλη, επέλεξε να μην επανασυγκληθεί.

Αναστέλλεται η οικονομική συνεργασία

Την αναστολή της λειτουργίας του Συνδέσμου Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας ανακοίνωσαν οι Τούρκοι επιχειρηματίες. Ο Σαρίκ Ταρά, ενεργό μέλος του Συνδέσμου, σε δηλώσεις του στον τουρκικό Τύπο ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά και οι εταιρίες του θα αποφεύγουν να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα. Η απόφαση αυτή δεν έχει ωστόσο την έννοια του οικονομικού μποϊκοτάζ, αλλά μάλλον το χαρακτήρα διαμαρτυρίας για τα όσα συνέβησαν σχετικά με την υπόθεση Οτσαλάν, λένε μέλη του Συνδέσμου. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου και γνωστός επιχειρηματίας Ραχίμ Κοτς, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Κωνσταντινούπολη τάχθηκε υπέρ των χειρισμών και της πολιτικής που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση στο ζήτημα του ΡΚΚ και γνωστοποίησε ότι ακυρώνει όλες τις κοινές δραστηριότητες που είχαν σχεδιαστεί στο πλαίσιο του συμβουλίου.

"Ομολογίες" Οτσαλάν

Ο τουρκικός Τύπος εξακολουθεί να δημοσιεύει τις "ομολογίες" του ηγέτη του ΡΚΚ. Η εφημερίδα "Σαμπάχ" δημοσίευσε χτες μέρος των όσων "είπε" ο Οτσαλάν κατά την προανάκριση στο νησί Ιμραλί. Σύμφωνα με τη "Σαμπάχ", ο Οτσαλάν είπε πως το ΡΚΚ έχει δυο σημαντικά στρατόπεδα στην Ελλάδα, εκ των οποίων το ένα είναι το στρατόπεδο προσφύγων στο Λαύριο και το δεύτερο στο στρατόπεδο Χαλκίδας. Ο Οτσαλάν "είπε" επίσης ότι το ΡΚΚ έχει λογαριασμό στο υποκατάστημα Κάνιγγος της Εθνικής Τράπεζας. Η "Σαμπάχ" αναφέρει πως ο Οτσαλάν "αποκάλυψε" ότι "στο στρατόπεδο Λαμία υπάρχουν 300 - 400 άνδρες του ΡΚΚ" κι ότι "η οργάνωση έχει δύο γιάφκες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη".

Ο Οτσαλάν "ανέφερε", σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι "οι πρώτες επαφές μεταξύ του ΡΚΚ και της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών άρχισαν το Φεβρουάριο του 1988" και ότι "το 1991 Ελληνες βουλευτές" τον επισκέφθηκαν στην κοιλάδα Μπεκάα. Ο Κούρδος ηγέτης "ομολόγησε" επίσης ότι το 1992 έγιναν συνομιλίες μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και του ΡΚΚ, καθώς και ότι από τη μέρα που εγκατέλειψε τη Συρία είχε τη βοήθεια Ελλήνων αξιωματούχων.

Στο μεταξύ ο Αμπντ. Οτσαλάν τέθηκε από προχθές υπό προσωρινή κράτηση για μία περίοδο που μπορεί να διαρκέσει έξι μήνες, με πιθανή παράταση τεσσάρων μηνών, στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για την έναρξη της δίκης ή όχι. Στη διάρκεια της προσωρινής κράτησης, ο κρατούμενος έχει όλα τα υπερασπιστικά δικαιώματα. Για το λόγο αυτό οι δικηγόροι του Οτσαλάν προσπάθησαν να μεταβούν προχτές στο νησί Ιμραλί, όπου κρατείται ο Κούρδος ηγέτης. Ομως οι τουρκικές αρχές τους εμπόδισαν. Ο εισαγγελέας πάντως του δικαστηρίου κρατικής ασφαλείας της Αγκυρας, το οποίο έχει αναλάβει τη διαδικασία, θα πρέπει να τον ανακρίνει παρουσία δικηγόρου. Το δικαστήριο θα συνεδριάσει στο νησί Ιμραλί, γιατί ο νόμος για τα δικαστήρια κρατικής ασφαλείας επιτρέπουν τη μεταφορά τους στον τόπο κράτησης του υπόπτου.

Υποψηφιότητα Ερμπακάν

Ο ισλαμιστής πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νετζμετίν Ερμπακάν, κατέθεσε αίτηση για να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές της 18ης Απρίλη, μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή". Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Ερμπακάν ζήτησε την έγκριση της κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής για να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής στην περιοχή του Ικονίου, που θεωρείται προπύργιο των Ισλαμιστών. "Θα εξετάσουμε την αίτηση υποψηφιότητας" δήλωσε ο πρόεδρος της περιφερειακής Εκλογικής Επιτροπής, Νούρι Καγιά Ισικλάρ, αλλά πρόσθεσε ότι την τελική απόφαση θα λάβει η κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας είχε θέσει εκτός νόμου το ισλαμικό κόμμα της Ευημερίας του Ερμπακάν το Γενάρη του 1998 με την κατηγορία της υπονόμευσης του λαϊκού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους. Το δικαστήριο είχε απαγορεύσει στον ισλαμιστή πρώην πρωθυπουργό να διεκδικήσει την πολιτική ηγεσία κάποιου κόμματος για πέντε χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ