Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σκλάβους αναζητεί η "Λόκριτς"!

Μ' ένα κατάπτυστο κείμενο τα νέα αφεντικά της ΣΟΦΤΕΞ απαιτούν από τους εργαζόμενους να παραιτηθούν εντός 10 ημερών από όλες τις κατακτήσεις τους. Σε αποφασιστική αντίδραση καλεί η ΕΣΑΚ

Με ένα αποικιακού χαρακτήρα "Σχέδιο πρακτικού διμερούς συμφωνίας", η αμερικανική πολυεθνική "Λόκριτς",στην οποία παραδόθηκε σκανδαλωδώς η μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία της χώρας μας, η ΣΟΦΤΕΞ,καλεί το επιχειρησιακό σωματείο, να συμφωνήσει στον "επαναπροσδιορισμό του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων", στην κατεύθυνση της πλήρους ανατροπής τους.

Ωστόσο, το σχέδιο αυτό μόνο κατ' όνομα αποτελεί διμερή συμφωνία, αφού η "Λόκριτς" εκβιαστικά απαιτεί από κάθε εργαζόμενο χωριστά (!) να υπαχθεί στις ρυθμίσεις του σχεδίου, με "ρητή και ανέκκλητη δήλωση στον εργοδότη εντός 10 ημερών από την υπογραφή του",απειλώντας ότι αν η δήλωση δεν υποβληθεί, αυτό συνιστά "άρνηση αποδοχής της τροποποίησης των όρων της ατομικής σύμβασης εργασίας που θα επιφέρει τις νόμιμες συνέπειες"!

Η πολυεθνική επιχειρεί να εισάγει και "νέους όρους αμοιβής" σύμφωνα με τους οποίους από 1/1/99: Οι αυξήσεις των συμβάσεων θα δίνονται μόνο επί του βασικού μισθού. "Παγώνουν" όλα τα επιδόματα, τα οποία δεν προβλέπονται από συμβάσεις. Καταργούνται επιδόματα, όπως το χρονοεπίδομα 2% για κάθε έτος υπηρεσίας, η μισθολογική προώθηση στην ανώτερη βαθμίδα μετά από 10ετή παραμονή στην ίδια βαθμίδα κ.ά.

Ακόμα, βάζει "μαχαίρι" και στο πριμ παρουσίας που δε θα αναπροσαρμόζεται στο εξής, ενώ περικόπτει και την αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης για τους εργάτες. Επιπλέον, αποφασίζει ότι "εφεξής δεν επιτρέπεται η υπαγωγή στο καθεστώς υπαλλήλου, εργατών ανεξαρτήτως του χρόνου υπηρεσίας τους στην εταιρία".

Η "Λόκριτς" "βλέπει" και "πλεονάζον προσωπικό" ακόμα και μετά τη δραστική μείωσή του και τον περιορισμό του στα 1.270 άτομα και προτείνει "μετά από επανεκπαίδευση, η στελέχωση των γραμμών παραγωγής να πλησιάσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα και το πλεονάζον προσωπικό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λειτουργία κι άλλων βαρδιών (Σάββατο - Κυριακή - νύχτα κλπ)"!

Προκλητικό και επαίσχυντο,χαρακτηρίζει το σχέδιο η ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ,η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει: "Γίνεται πλέον ολοφάνερο ότι αναζητούν σύγχρονους σκλάβους, αφού πρώτα η κυβέρνηση τους χάρισε τη μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία της χώρας".

Η ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν αγωνιστικά και το ΔΣ του σωματείου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και όχι να αλλάζει τις αποφάσεις του προς το χειρότερο, όπως έκανε την περασμένη Πέμπτη, με πρωτοβουλία - θέση του προέδρου. Τέλος, ζητά να γίνει άμεσα γενική συνέλευση με αιτήματα αιχμής να παρθεί πίσω το αντεργατικό έκτρωμα, να μην κλείσει κανένα τμήμα, να υπογραφεί σύμβαση για το '99 με ουσιαστικές αυξήσεις και να μην παγώσουν οι μισθοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ