Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΑΓΟΡΑΣ
Με όπλο τις ... νουθεσίες

Πέρασε ο καιρός των ελέγχων, απαντούν οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών στις εκκλήσεις της κυβέρνησης

Στην πεπατημένη των εκκλήσεων προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες για "συστράτευση" και "αυτοσυγκράτηση" στη διαμόρφωση των τιμών, άρχισε να... ξιφουλκεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Αυτό προκύπτει από τις πρώτες δηλώσεις του υφυπουργού Γ. Χαραλάμπους,ο οποίος διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση θα ακολουθήσει την πολιτική των "συμφωνιών κυρίων" που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα και ότι δεν έχει καμία πρόθεση να θίξει το καθεστώς λειτουργίας της αγοράς. Την ίδια στιγμή, με απαράμιλλο αυτοματισμό οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ και των Σούπερ Μάρκετ κάνουν σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν κανενός είδους προσπάθεια για παρέμβαση στην απόλυτη ασυδοσία που τους εξασφαλίζει η "ελεύθερη οικονομία". Υπενθυμίζουν, μάλιστα, σε όλους τους τόνους ότι στην "ελεύθερη αγορά" το υπουργείο δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης στη διαμόρφωση των τιμών.

Την ώρα που ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα εμπορίου, στα πλαίσια της "ανάγκης για παραπέρα ενίσχυση της αντιπληθωριστικής προσπάθειας", την οποία - όπως είπε - "διαβλέπει το υπουργείο", καλούσε τους εκπροσώπους του κεφαλαίου να επιδείξουν "τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση", οι τελευταίοι διαμήνυαν τις προθέσεις τους πράγματι με τη... μέγιστη δυνατή σαφήνεια. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Α. Κανελλόπουλος ξεκαθάρισε ότι η εποχή που μπορούσε να παρέμβει η κυβέρνηση σε ζητήματα τιμών έχει περάσει ανεπιστρεπτί, λέγοντας ότι "δεν μπορούμε να γυρίσουμε στην εποχή του απαγορεύουμε τις αυξήσεις". Ενώ, ο Ι. Στράτος,αποφεύγοντας να αναφερθεί στο θέμα των τιμών, υπεραμύνθηκε του ρόλου των βιομηχάνων, υποστηρίζοντας ότι "η ελληνική βιομηχανία κάνει αυτό που πρέπει", βαφτίζοντάς τους ακόμα και "πρωτοπόρους στην ανάπτυξη".

Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γ. Χαραλάμπους, τόνισαν από τη μεριά τους ότι δε σηκώνουν ούτε την υποψία προσπάθειας παρέμβασης. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά "η αγορά εκτιμά τις δηλώσεις του υφυπουργού, αλλά δε θα της υποδείξει πώς θα λειτουργήσει. Ζούμε σε μια "ελεύθερη οικονομία"", συμπληρώνουν, "στην οποία η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν έχει κανέναν τρόπο να παρέμβει αποτελεσματικά στη διαμόρφωση των τιμών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ