Παρασκευή 26 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
"Εν λευκώ" στα χέρια της κυβέρνησης
  • Ψηφίστηκε στη Βουλή πρόταση νόμου με την οποία η κυβέρνηση θα ρυθμίζει κατά το δοκούν τα σχετικά ζητήματα
  • Στρ. Κόρακας: Δεν μπορούμε να αφήσουμε την κυβέρνηση να χειριστεί ένα τέτοιο ζήτημα

Πρόταση νόμου του αντιπροέδρου της Βουλής Π. Κρητικού για την ίδρυση Μουσείου Εθνικής Αντίστασης εγκρίθηκε χτες κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, καθώς η κυβέρνηση επέμενε μέχρι τέλους - παρά την αντίθεση των κομμάτων - να πάρει εν λευκώ εξουσιοδότηση από τη Βουλή προκειμένου να ρυθμίσει όλα στα σχετικά θέματα.

Ο Στρ. Κόρακας,παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, αφού επισήμανε ότι δεν αμφισβητεί την καλή θέληση και την καλοπροαίρετη προσπάθεια του αντιπροέδρου της Βουλής, τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να δώσει εν λευκώ εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση να χειριστεί τέτοια ζητήματα, όπως η δημιουργία και η λειτουργία των μουσείων της Εθνικής Αντίστασης, χωρίς μάλιστα να έχουν άποψη οι συμμετέχοντες σε αυτήν, μέσω των οργανώσεών τους. Πρότεινε δε να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι τους επόμενους μήνες θα φέρει συγκεκριμένο νόμο, με τον οποίο θα ορίζονται τα βασικά για τη δημιουργία αυτού του μουσείου και η σχετική πρόταση νόμου που παλιότερα είχε καταθέσει το ΚΚΕ μπορεί να αποτελέσει μία βάση αυτού του νόμου. Ο βουλευτής είπε ότι πρέπει να διευρυνθεί χρονικά η περίοδος που θα καλύπτεται, προκειμένου να περιλαμβάνεται και η Κρήτη που απελευθερώθηκε το 1945, όσο και το αντιστασιακό κίνημα των ναυτεργατών.

Αναφερόμενος γενικότερα στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης είπε ότι αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων για τις νέες γενιές. Ηταν, τόνισε, μία πορεία αγώνων για την επίτευξη της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας και γι' αυτό πολεμήθηκε λυσσαλέα για δεκαετίες ολόκληρες. Συνδέοντας τα ιδανικά της Αντίστασης με το σήμερα τόνισε:

"Τα ιδανικά αυτά καταρρακώνονται και σήμερα στη χώρα μας, καθώς έχουμε μία πλήρη υποταγή στα ξένα κέντρα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κατά κάποιον τρόπο η χώρα μας βρίσκεται υπό καθεστώς μίας ιδιότυπης κατοχής, η οποία δεν έχει επιβληθεί με τανκς και αεροπλάνα, αλλά με εξαγορά συνειδήσεων με το δολάριο, το μάρκο, με την εξαγορά κυβερνήσεων.

Εχουμε και στη σημερινή εποχή συνεργάτες αυτών των σύγχρονων κατακτητών. Τέτοια δείγματα υποταγής έχουμε καθημερινά. Ενα από αυτά ήταν και η υπόθεση Οτσαλάν. Η υπόθεση αυτή και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα της υποτακτικής αντίληψης των πάντων στα ξένα κέντρα, σε αυτό που λέτε - γιατί κάθε φορά παίρνει διάφορες διατυπώσεις αυτή η υποταγή - τώρα "επίτευξη του ύψιστου εθνικού στόχου" που είναι η ένταξη στην ΟΝΕ. Γι' αυτό διώχτηκε και υποβαθμίζεται μέχρι σήμερα η Εθνική Αντίσταση, γιατί τα οράματά της έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτήν την υποταγή στα ξένα κέντρα".

Εφερε δε ως παράδειγμα τα όσα είπαν στη συζήτηση για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός για την "κοινή εξωτερική πολιτική" της ΕΕ, τονίζοντας ότι παραδίνει η χώρα μας την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής στα ξένα κέντρα και στα συμφέροντα των κάθε λογής ιμπεριαλιστών.

Επιφυλάξεις για την "εν λευκώ" εξουσιοδότηση εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, ενώ εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Κεδίκογλου,ο οποίος δίνοντας συνέχεια στην κόντρα του με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ζήτησε να γίνει εκκαθάριση των αρχείων, γιατί όπως τόνισε "φτάσαμε στο σημείο ο κατ' εξοχήν εκπρόσωπος "αντιστασιακός" στην κυβέρνηση να είναι ταγματασφαλίτης".Να εκκαθαριστούν οι καταστάσεις, συνέχισε, γιατί "δεν μπορείς να ανακηρύσσεσαι αντιστασιακός, να παίρνεις βαθμούς με μία ψευδή αίτηση. Φανταστείτε υπουργός Δικαιοσύνης, κοινός απατεών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ