Παρασκευή 26 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ"
Ο μεγάλος εφιάλτης τώρα αρχίζει

"Η Χαλκιδική, όπως και όλη η Ελλάδα, πληρώνει το τίμημα της προσαρμογής και ενσωμάτωσης στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι μια πολιτική που συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο που όταν θέλει κλείνει ή ανοίγει μια επιχείρηση. Εμείς θα στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες των εργαζομένων, ώστε να μην πεινάσουν. Θα στηρίξουμε τις προτάσεις τους, αλλά προειδοποιούμε ότι ο μεγάλος εφιάλτης της ανεργίας και της φτώχειας τώρα αρχίζει".

Αυτές ήταν οι πρώτες φράσεις που χρησιμοποίησε η Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος μόλις έφτασε στην πύλη του κλειστού πλέον συγκροτήματος "Πόρτο Καρράς". Εκατοντάδες εργαζόμενοι, που βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας μετά το κλείσιμο της επιχείρησης, ήταν ήδη συγκεντρωμένοι εκεί.

"Καταλαβαίνω, είπε ανάμεσα σε άλλα, πως περιμένετε να σας πω ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σαν ΚΚΕ για να μην πεινάσετε. Δεν μπορώ να σας κοροϊδέψω. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Φτάνει όμως αυτό; Ας δούμε ρεαλιστικά τα πράγματα: Αυτή η περιοχή μπορεί να δώσει δουλιά σε όλο τον κόσμο και να εξασφαλίσει ένα καλό επίπεδο ζωής. Παράγει καλά προϊόντα, έχει καλό κλίμα, είναι καλή για τουρισμό, έχει ένα λαό εργατικό. Δεν είναι της μοίρας τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Η κρίση έφτασε και στη Χαλκιδική. Γιατί; Σκεφτείτε. Ποιος άρπαξε τη γη σας; Εδωσε δουλιά ο Καρράς; Ναι. Αλλά αργά ή γρήγορα θα έφτανε εδώ. Επενδύσεις κάνουν για να έχουν κέρδη. Οχι για να δίνουν δουλιά. Κεφάλαια μεταφέρουν. Οι μόνοι που αγαπάνε τον τόπο είναι οι απλοί άνθρωποι. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει σήμερα. Τα επιδόματα ανεργίας είναι για λίγο. Μετά; Χρειάζονται σταθερές θέσεις εργασίας. Ακόμα κι αν βρεθεί αγοραστής για την επιχείρηση πάλι μπάλωμα θα είναι. Να αναλάβουν οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους να ανοίξει η επιχείρηση. Ομως σας προειδοποιώ: Οι θέσεις εργασίας θα είναι και πάλι στον αέρα. Ο τουρισμός είναι ελεγχόμενος από το μεγάλο κεφάλαιο. Πρέπει να πάρετε μια απόφαση: Αν δε διαμορφωθεί μια μεγάλη πλειοψηφία που να αντιστρατεύεται την πολιτική της ΕΕ θα πούμε το ψωμί - ψωμάκι. Οι κυρίαρχοι έχουν τους δικούς τους τρόπους. Και ο λαός έχει την ενότητα, τον αγώνα, για να επιβάλει την πολιτική λύση που θέλει. Μη συμβιβαστεί μ' αυτή την κατάσταση η συνείδησή σας. Βγάλτε συμπεράσματα, ακολουθήστε το δρόμο της αντίστασης. Σ' ό,τι σας λένε βάλτε εμπόδιο".

Λίγη ώρα αργότερα σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων στο συγκρότημα, οι συνδικαλιστές παρουσίασαν αναλυτικά το ιστορικό της επιχείρησης, από το καιρό που η χούντα έκανε ουσιαστικά δώρο στον Καρρά την περιοχή, μέχρι σήμερα που η Εθνική Τράπεζα μεθοδεύει το ξεπούλημά της. Αυτό που αναδείχτηκε ως κύρια επιδίωξη της τράπεζας είναι ότι θέλει να πουλήσει την επιχείρηση απαλλαγμένη από τους εργάτες της. Η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα υποστηρίξει και στη Βουλή τα αιτήματα των εργαζομένων που σχετίζονται με την εξασφάλιση της δουλιάς τους, αλλά, τόνισε και πάλι, καμία επανάπαυση δεν πρέπει να υπάρχει από τους ίδιους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ