Παρασκευή 26 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
"Εχουμε πόλεμο!"

Περιοδεία της Αλέκας Παπαρήγα στις περιοχές που καταστρέφει η κυβερνητική πολιτική

ΣΙΘΩΝΙΑ (του απεσταλμένου μας Θ. ΛΕΚΑΤΗ).-

Απέραντα λιοστάσια, αμπελώνες, πευκομένες πλαγιές ως τη θάλασσα, παραλίες μοναδικής ομορφιάς, ήλιος, γαλάζιος ουρανός και αρμύρα. Μέσα σ' όλα αυτά ένας λαός δουλευτής. Ο,τι είναι συνώνυμο της ειρήνης. Χαλκιδική. Τεθωρακισμένα, πυροβόλα, άρβυλα, κατοχικός στρατός με τ' αστέρι του ΝΑΤΟ καρφωμένο στο πέτο. Αποθήκες αγαθών - προϊόντων ειρήνης που τώρα χρησιμοποιούνται σαν κρυψώνες πολεμικού υλικού. Προβλήτες επικοινωνίας πολιτισμών, βαμμένες τώρα στα χρώματα της καταστροφής, υποδέχονται καραβιές θανάτου. Θεσσαλονίκη - πόλη στρατόπεδο.

Τίποτα, χτες το πρωί στο νότο της Σιθωνίας, δεν υποψίαζε πως ο θάνατος είναι τόσο κοντά. Ψηλά απ' την πλαγιά με τα πεύκα, το βρετανικό αρματαγωγό που πέρασε πίσω απ' την Κασσάνδρα προς τον Θερμαϊκό ήταν βαμμένο με χρώματα του εμπορικού ναυτικού.

"Εχουμε πόλεμο" ακούς ξάφνου κι ενώ το μυαλό σου πάει στο Κόσσοβο, προσγειώνεσαι: Οσοι βρίσκονται πλάι σου μιλούν για έναν πόλεμο καθημερινό. Μιλούν για καταστροφή της παραγωγικής βάσης, για καταστροφή ανθρώπων, για καταστροφή περιβάλλοντος. Δεν έχουν φτάσει ακόμα να συνδέουν όσα ζουν καθημερινά με τη σφαγή στο βορρά. Ομως ονομάζουν αυτό που βιώνουν πόλεμο! Είναι σε καλό δρόμο. Ηδη στις κουβέντες τους ξεχωρίζουν - βάζουν απέναντι στο "εμείς" - τον εχθρό. Και τον ονομάζουν: το μεγάλο κεφάλαιο. Δε συνδέουν ακόμα το Κόσσοβο με το μοίρασμα των αγορών, για το οποίο όμως μιλάνε με βάση τη δική τους εμπειρία: Το Πόρτο Καρράς είναι κλειστό και οι 1.150 εργαζόμενοι σ' αυτό συνειδητοποιούν πως είναι θύματα ενός πολέμου στον οποίο από τη μια μεριά υπάρχει το μεγάλο κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του κι από την άλλη οι εργαζόμενοι και οι κοινωνίες γύρω τους που ζούσαν απ' αυτούς τους μισθούς. Οι συνεταιριστές της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορμυλίας "Η Ελευθερία" δείχνουν να κατανοούν πως η ευρωστότερη - ίσως - των αγροτικών ενώσεων της χώρας κινδυνεύει, γιατί αυτοί που ελέγχουν τις αγορές αποφάσισαν στις Βρυξέλλες να ενισχύσουν την ελιά της Ισπανίας σε βάρος της ελληνικής. Κι αυτοί μιλούν για πόλεμο. Οι κάτοικοι του Νέου Μαρμαρά έχουν ντύσει στα μαύρα το Δημαρχείο. Αντιδρούν στο σχέδιο "Καποδίστριας". Μιλούν κι αυτοί για πόλεμο, κατανοώντας όλο και καθαρότερα πως οι αναγκαστικές συνενώσεις δεν έγιναν για το καλό τους, αλλά γιατί το μεγάλο κεφάλαιο αξίωσε και η κυβέρνηση νομοθέτησε ό,τι ευνοεί την ερήμωση της επαρχίας, τη συγκέντρωση πληθυσμών σε αστικά κέντρα, την εξοικονόμηση πόρων για τους "επενδυτές", την πλήρη ιδιωτικοποίηση.

Η περιοδεία που άρχισε χτες το πρωί η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα γίνεται πράγματι σε εμπόλεμη περιοχή. Μπορεί να μην υπάρχουν κανόνια, να μην πέφτουν βόμβες, όμως πόλεμος υπάρχει. Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση καταστρέφει τον τόπο. Οι άνθρωποι όμως κάνουν καθαρό πως δεν είναι διατεθειμένοι να πάνε ως πρόβατα επί σφαγή. Το έκαναν καθαρό στη διάρκεια των επισκέψεων και στο Νέο Μαρμαρά και στο συγκρότημα "Πόρτο Καρράς" και στην Ορμύλια, το πρωί στο συνεταιρισμό και το βράδυ στη συγκέντρωση που έγινε στο χωριό.

Η περιοδεία συνεχίζεται σήμερα με συνάντηση στις 10.30 το πρωί στο Δημαρχείο Ιερισσού,στη 1 το μεσημέρι με επίσκεψη στην Ολυμπιάδα,στις 6 το απόγευμα με ομιλία στον Ταξιάρχη και στις 8.30 το βράδυ με συγκέντρωση στη Βάβδο.

Αύριο,Σάββατο, η περιοδεία θα συνεχιστεί στο Νομό Σερρών. Στις 9.30 επίσκεψη στο Δημαρχείο Στρυμονικού,στις 10.30 περιοδεία στο χωριό Τερπνή,στις 11 συνάντηση με μαζικούς φορείς και κατοίκους της Νιγρίτας,στη 1 το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στις Σέρρες,στις 6 το απόγευμα ομιλία στο Ροδολείβος και στις 9 το βράδυ θα κλείσει με χαιρετισμό σε συνεστίαση της ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ