Παρασκευή 26 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εισαγγελέας καλεί Γιαννόπουλο

Εξηγήσεις ζητά η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ευάγγ. Γιαννόπουλο για τις τηλεοπτικές δηλώσεις του ότι ο ταγματάρχης της ΕΥΠ Σάββας Καλεντερίδης,που συνόδευσε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στο Ναϊρόμπι, "είναι πράκτορας της Μοσάντ". Ο κ. Γιαννόπουλος με σχεδόν οργίλο ύφος αναφέρθηκε στον εν λόγω αξιωματικό την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του MEGA. "Ξέρετε - ρώτησε έντονα τον παρουσιαστή - τι λέγεται γι' αυτόν; Το ξέρετε ή να σας το πω εγώ; Λέγεται ότι είναι πράκτορας της ΜΟΣΑΝΤ! Κι αυτό εκφέρεται από χείλη ανώτατων υπαλλήλων της ΕΥΠ. Αυτά λέει η άλλη πλευρά, είναι γραμμένα και στις εφημερίδες και δεν έχουν διαψευστεί. Στην ΕΥΠ υπάρχουν δύο απόψεις από χρόνια. Η μια είναι η κυβερνητική και η άλλη λέει ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα". Αργότερα, αναγκάστηκε να τα "μαζέψει" κάπως και να μιλήσει περί "φημών", χωρίς να συναισθάνεται πως οι δημόσιοι ισχυρισμοί ενός υπουργού, που βασίζονται σε φήμες, τον εξευτελίζουν ακόμα περισσότερο. Βέβαια, τον κάλυψε πλήρως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναμασώντας και αυτός τα περί "φημών". Το αποτέλεσμα της επαναλαμβανόμενης υπουργικής "φημολογίας" ήταν να ξεσηκωθεί ολόκληρο το χωριό του Σ. Καλεντερίδη στις Σέρρες και να απαιτεί "δικαίωση"...

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, που ερευνά τις συνθήκες εισόδου και παραμονής του Α. Οτσαλάν στην Ελλάδα, πληροφορούμενη τις δηλώσεις Γιαννόπουλου δεν μπορούσε να παραμείνει αδρανής. Χτες οι τρεις εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Γ. Κολιοκώστας, αποφάσισαν, μετά από σύσκεψη, να δοθεί παραγγελία, ώστε να κληθεί να καταθέσει στη Δικαιοσύνη ο υπουργός για τον Σ. Καλεντερίδη. Η παραγγελία συντάχθηκε από τον κ. Κολιοκώστα και αναφέρει ότι "η κατάθεση του υπουργού Δικαιοσύνης κρίνεται αναγκαία επειδή οι δηλώσεις του έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και είναι συναφείς προς την ερευνώμενη υπόθεση". Το πιθανότερο είναι ότι ο Ευάγγ. Γιαννόπουλος θα δεχτεί να δώσει κατάθεση, η οποία θα ληφθεί στο γραφείο του, όπως προβλέπεται από το νόμο για τους εν ενεργεία υπουργούς.

Οσον αφορά την πορεία της προκαταρκτικής έρευνας, αυτή συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς. Χτες στις 9 το πρωί προσήλθε και κατέθεσε στον εισαγγελέα Χρ. Μαρκογιαννάκη ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Φίλ. Πετσάλνικος.Αναχωρώντας ύστερα από μια ώρα, αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις, παραπέμποντας, με τη φράση "είναι γνωστά τα θέματα αυτά", σε ό,τι έχει ήδη πει, ότι, δηλαδή, δεν είχε λεπτομερή ενημέρωση για την υπόθεση που τη χειριζόταν ο υπουργός Εξωτερικών και ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του.

Το απόγευμα εξετάστηκαν ως μάρτυρες η συγγραφέας Βούλα Δαμιανάκου,που φιλοξένησε τη νύχτα της 29ης Γενάρη τον Α. Οτσαλάν στο σπίτι της στη Νέα Μάκρη και η κόρη της Ελένη Βασιλοπούλου."Ηρθε στο σπίτι μου ο κ. Ναξάκης και μου είπε ότι είναι έξω ο Οτσαλάν. Ξαφνιάστηκα, αλλά τον βάλαμε μέσα, κοιμήθηκε και έφυγε την άλλη μέρα", είπε στους δημοσιογράφους η Β. Δαμιανάκου, ενώ αποκάλεσε "κτηνωδία" το βίντεο που δημοσιοποίησε η τουρκική προπαγάνδα για τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη. Η δεύτερη μάρτυρας χαρακτήρισε τον Α. Οτσαλάν "σύγχρονο Προμηθέα Δεσμώτη".

Τις βραδινές ώρες κατέθεσε και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλ. Παπαδόπουλος,με την ιδιότητα του τέως πολιτικού προϊσταμένου της ΕΥΠ. Η δική του άποψη ήταν να κρατηθεί ο Α. Οτσαλάν στη χώρα μας και να μην υλοποιηθεί το σχέδιο Πάγκαλου, που τελικά τον έριξε στα τουρκικά μπουντρούμια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ