Παρασκευή 26 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Σωτήρες" κατόπιν εορτής

Σε σκηνοθετημένο "σενάριο" για να διασκεδαστούν οι αλγεινές εντυπώσεις που δημιούργησε η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση Οτσαλάν εξελίχθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού των τεσσάρων από την ελληνική πρεσβεία στην Κένυα

Η λαϊκή κατακραυγή, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση εξαιτίας της στάσης της στην υπόθεση Οτσαλάν, υπαγόρευσε τον υπέρμετρο ζήλο με τον οποίο επιχειρήθηκε χτες, με επιτυχία, η επιχείρηση απεγκλωβισμού των τριών συνεργατών του ηγέτη του ΡΚΚ και του ταγματάρχη των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών.

Στην επιχείρηση αυτή δεν υπήρχαν περιθώρια αποτυχίας για την ελληνική κυβέρνηση. Υπήρχαν ωστόσο, μεγάλα περιθώρια εκμετάλλευσης τα οποία αξιοποίησαν οι υπουργοί που ενεπλάκησαν στην υπόθεση για την προσωπική προβολή τους και κατά δεύτερο λόγο για να ανορθώσουν, αν αυτό είναι δυνατό, το καταρρακωμένο γόητρο της κυβέρνησης.

Οι τρεις συνεργάτριες του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που βρίσκονταν στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι από τις 2 του Φλεβάρη, αναχώρησαν χτες λίγο πριν τις 16:00 (ώρα Ελλάδας) από το αεροδρόμιο της κενυατικής πρωτεύουσας για την Αθήνα, συνοδευόμενες από τον Ελληνα πρεσβευτή.

Οι τρεις γυναίκες επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο με τον γενικό γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Παύλο Αποστολίδη, που έφθασε προχτές το βράδυ στο Ναϊρόμπι για να εξασφαλίσει την αναχώρησή με "απόλυτη ασφάλεια" των τριών γυναικών και του Ελληνα πρεσβευτή στην Κένυα Γιώργου Κωστούλα.Το αεροπλάνο, ένα "Φάλκον", μετέφερε επίσης και τον υπάλληλο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) Σάββα Καλεντερίδη,ο οποίος είχε συνοδεύσει τη νύχτα της 1ης προς 2α του Φλεβάρη στο Ναϊρόμπι τον Οτσαλάν, που έμεινε στο κτίριο της ελληνικής διπλωματικής αποστολής μέχρι να συλληφθεί από Τούρκους πράκτορες, στις 15 του Φλεβάρη.

Οι διαβουλεύσεις του ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Π. Αποστολίδη με τις αρχές της Κένυας χτες το πρωί καρποφόρησαν και εξασφαλίστηκαν γραπτές εγγυήσεις πως: Πρώτον, θα επιτραπεί η έξοδος των τεσσάρων (κάποιοι από τους οποίους είχαν μπει παράνομα στη χώρα) από την Κένυα και, δεύτερον, ότι θα υπάρξει μέριμνα των αρχών για την ασφαλή μεταφορά των εγκλωβισμένων από την ελληνική πρεσβεία στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι.

Ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών παράλληλα με τις επαφές του με τις κενυατικές αρχές, ενημέρωσε τους πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ στην Κένυα, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή κάποιων εξ αυτών στην πομπή της μεταφοράς των τεσσάρων προς το αεροδρόμιο. Ο Π. Αποστολίδης, όταν ολοκλήρωσε τον κύκλο των διαβουλεύσεων ενημέρωσε την Αθήνα πως είναι έτοιμος να προχωρήσει στην επιχείρηση απεγκλωβισμού, όταν του δοθεί η άδεια από την κυβέρνηση.

Στην Αθήνα, οι διαβουλεύσεις είχαν ξεκινήσει μια μέρα πριν. Την Τετάρτη, τη μέρα δηλαδή που αποφασίστηκε να αναχωρήσει ο Π. Αποστολίδης για την Κένυα, υπήρξε αποφασιστικής σημασίας συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Ν. Μπερνς. Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα ζήτησε τη μεσολάβηση της Ουάσιγκτον προς την κυβέρνηση της Κένυας για να υπάρξουν οι εγγυήσεις που τελικά δόθηκαν την επόμενη μέρα, χτες, στον Π. Αποστολίδη. Ο Ν. Μπερνς, πρέπει να σημειωθεί, ότι επισκέφτηκε και συνάντησε χτες το πρωί τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τηλεφωνικά τους υπουργούς Εξωτερικών και κάποιους Ευρωπαίους συναδέλφους του προσπαθώντας να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή ανάμειξη της ΕΕ.

Αφού "ετοιμάστηκαν" όλα, άρχισε να έρχεται η ώρα για την εκμετάλλευση και τη μετατροπή της επιχείρησης απεγκλωβισμού σε "κολυμβήθρα του Σιλωάμ", στην οποία διαγκωνίζεται να βουτήξει ολόκληρη η κυβέρνηση προκειμένου να βγάλει από πάνω της την "ντροπή" της υπόθεσης Οτσαλάν.

Χτες το μεσημέρι, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Προεδρίας με τη συμμετοχή της Β. Παπανδρέου, της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργού Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου και του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Σε αυτή τη σύσκεψη, έπρεπε να ληφθεί η πολιτική απόφαση για να ξεκινήσει η επιχείρηση στην Κένυα.

Αφού, λοιπόν, συνεκτιμήθηκαν τα δεδομένα και εξασφαλίστηκε η μέγιστη δυνατή δημοσιότητα με την απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση της Κένυα, ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός ο οποίος "άναψε το πράσινο φως". Την εντολή στον Π. Αποστολίδη για να ξεκινήσει η επιχείρηση, λέγεται ότι την έδωσε τηλεφωνικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Γ. Κρανιδιώτης και ο Α. Τσοχατζόπουλος ήταν οι υπέρμαχοι της άποψης να ολοκληρωθεί γρήγορα η επιχείρηση.

Οταν η επιχείρηση απεγκλωβισμού ολοκλήρωσε το πρώτο της σκέλος, δηλαδή όταν οι τέσσερις έφτασαν στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι από την ελληνική πρεσβεία, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου άρχισε να "δρέπει" τις τηλεοπτικές δάφνες. Δεν "κουράστηκε" να κάνει δηλώσεις και να δίνει συνεντεύξεις μέχρι αργά το βράδυ...

Προηγουμένως, εκδηλώθηκε και η ευαισθησία της κυβέρνησης για την ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή και της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαρά. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης ενημέρωσε τηλεφωνικά την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ η υπουργός Προεδρίας Β. Παπανδρέου ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο.

Οι τέσσερις εγκλωβισμένοι έφτασαν χτες το βράδυ στην Ελλάδα, όχι στο Ανατολικό Αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου με ευθύνη της κυβέρνησης είχε στηθεί ένα σκηνικό υποδοχής με κάμερες και πολύ κόσμο αλλά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Ο λόγος της "αλλαγής" του τόπου προσγείωσης, αποδόθηκε από την κυβέρνηση στους κανόνες ασφάλειας που θα έπρεπε να τηρηθούν.

Οι τέσσερις, λοιπόν, προσγειώθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για το πόσο "είναι πια ελεύθεροι να κινηθούν όπως επιθυμούν" σύμφωνα με τους ισχυρισμούς παραγόντων της κυβέρνησης. Πρέπει να σημειωθεί ότι η μια από τις συντρόφους του Οτσαλάν, έχει ήδη λάβει πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα. Ασυλο έχει υποσχεθεί ότι θα δώσει η ελληνική κυβέρνηση και σε μια ακόμη. Η τρίτη συνοδός του Οτσαλάν έχει βελγικό διαβατήριο και πιθανότατα θα αναχωρήσει τις επόμενες μέρες για τις Βρυξέλλες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2007-02-15 00:00:00.0)
Επιχείρηση "διάσωσης Σημίτη" (1999-02-27 00:00:00.0)
Επικίνδυνη εκκρεμότητα στην Κένυα (1999-02-25 00:00:00.0)
Καθαρή και η δική του συνείδηση! (1999-02-19 00:00:00.0)
Ερωτήματα κατά της κυβέρνησης (1999-02-18 00:00:00.0)
Ευχαριστημένες οι Βρυξέλλες για Οτσαλάν (1999-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ