Παρασκευή 26 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι σχέσεις με την Ελλάδα στο επίκεντρο

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας συνεδρίασε χτες στην Αγκυρα, υπό την προεδρία του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, για να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και ιδιαίτερα τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Στη συνεδρίαση, εκτός της πολιτικής ηγεσίας, μετείχε και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και οι κυβερνήτες των περιοχών της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, που τελούν υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης.

Το ανώτατο πολιτικο-στρατιωτικό όργανο της Τουρκίας κάλεσε τους Κούρδους αντάρτες - μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) να παραδοθούν στη Δικαιοσύνη, μετά από τη σύλληψη του ηγέτη τους. "Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, καλεί για μια ακόμα φορά τους νέους ανθρώπους, που έχουν πέσει θύματα της τρομοκρατίας, να παραδοθούν στη Δικαιοσύνη".

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, μετά την πεντάωρη συνεδρίασή του, αναφέρεται: "Καμία χώρα και κανένας λαός δεν πρέπει να στηρίξει την τρομοκρατική οργάνωση (σσ: το PKK) που με τις ενέργειές της έχει αποδείξει ότι είναι μια αιματηρή τρομοκρατική οργάνωση". Εκφράζεται ακόμα η ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο ηγέτης του PKK Α. Οτσαλάν συνελήφθη και μεταφέρθηκε στην Τουρκία.

Ως προς τη δικαστική φάση του ζητήματος, υπογραμμίζεται ότι στη φάση αυτή το θέμα αφορά την τουρκική δικαιοσύνη και ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει πως η δίκη θα είναι δίκαιη.

Ψυχροπολεμικά μέτρα

Στην επίσημη ανακοίνωση δεν αναφέρεται τίποτα σχετικό με τα όσα μετέδιδαν από χτες το πρωί τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για "προειδοποίηση στην Ελλάδα". Τόσο ο Τύπος όσο και τα τηλεοπτικά δίκτυα ανέφεραν ότι η Τουρκία προσανατολίζεται στη λήψη μέτρων εναντίον της Ελλάδας, με πρώτο αυτό της επιβολής θεωρήσεων στα ελληνικά διαβατήρια. Ωστόσο, όπως εκτιμάται, πάρθηκαν σχετικές αποφάσεις, αλλά δεν ανακοινώθηκαν. Η Αγκυρα διαμορφώνει κλίμα ριζικής επανεξέτασης της πολιτικής προς την Αθήνα, μετά από τα στοιχεία που "αποκαλύπτει" ο Οτσαλάν για ελληνική βοήθεια στο ΡΚΚ.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκίνησε ήδη εκστρατεία, για να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στον αμερικανικό κατάλογο των χωρών που παρέχουν υποστήριξη στην τρομοκρατία. Ετοιμάζει δε, ειδικό "φάκελο", με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, προκειμένου να τον υποβάλει σε διεθνείς οργανισμούς, λένε οι εφημερίδες. Παράλληλα, η Αγκυρα μελετά τη δυνατότητα προσφυγών σε βάρος της Ελλάδας, για τη βοήθεια που παρείχε στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο καθηγητής Χασάν Ουνάλ δήλωσε στο πρακτορείο "Ανατολή" ότι η Τουρκία μελετά δυο δυνατότητες προσφυγής σε βάρος της Ελλάδας: την προσφυγή του τουρκικού κράτους, αλλά και την προσφυγή των οικογενειών των θυμάτων της σύγκρουσης.

Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, από τις Φιλιππίνες ήταν η πρώτη ένδειξη της νέας πολιτικής της Τουρκίας προς την Ελλάδα, εκτιμούν επίσης οι τουρκικές εφημερίδες, που θεωρούν ότι στόχος των δηλώσεων Ντεμιρέλ, δεν ήταν να απειλήσουν, αλλά να μεταδώσουν το μήνυμα ότι "πρέπει να σταματήσουν οι ελληνικές ενέργειες εναντίον της Τουρκίας". Πάντως αποστάσεις από τις δηλώσεις Ντεμιρέλ είχε πάρει δημόσια ο στρατηγός Ατίλα Ατές, αρχηγός Στρατού, στο τουρκικό Επιτελείο. Ο τουρκικός Τύπος αναπαράγει συνεχώς τα όσα λέγονται από τους Ελληνες φίλους του ΡΚΚ και του Α. Οτσαλάν, αλλά και τις "ομολογίες" στις οποίες λέγεται ότι έχει προβεί ό Οτσαλάν, και παρουσιάζει όλο αυτό το υλικό ως απόδειξη της "επίσημης" ελληνικής συνεργασίας με το ΡΚΚ.

Απαγόρευση φιλοκουρδικού κόμματος

Ο προϊστάμενος της τουρκικής Εισαγγελίας, Βουράλ Σαβάς,ζήτησε χτες από το συνταγματικό δικαστήριο τον αποκλεισμό του κυριότερου νόμιμου φιλοκουρδικού Κόμματος Λαϊκής Δημοκρατίας (HADEP) από τις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές που έχουν οριστεί για τις 18 Απρίλη.

Η ενέργεια του Σαβάς, σημειώνεται εν μέσω φημών, στηρίζεται στο ότι στη διάρκεια των ανακρίσεων, στις οποίες υποβάλλεται ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, συσχέτισε το HADEP με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ). Η προσφυγή του εισαγγελέα βασίζεται στο επιχείρημα ότι το HADEP πρέπει να αποκλειστεί από τις εκλογές διότι αποτελεί το αντικείμενο ανακρίσεων για πιθανές σχέσεις του με το ΡΚΚ. "Εχουμε σοβαρές πληροφορίες ότι μαχητικά μέλη του ΡΚΚ έχουν αρχίσει να απειλούν τους πολίτες μας στις νοτιοανατολικές περιοχές, λέγοντας, αν δεν ψηφίσετε το HADEP θα κάψουμε τα χωριά σας και θα σας σκοτώσουμε όλους", αναφέρει ο Σαβάς στην προσφυγή του στο συνταγματικό δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ