Παρασκευή 26 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Επαίσχυντος ο ρόλος των γιατρών - βοηθών των βασανιστών

Σε απόφαση γενικής συνέλευσης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, τονίζεται: "Εμείς οι ψυχίατροι και οι γιατροί του ΨΝΑ καταδικάζουμε τους εγκληματικούς χειρισμούς της κυβέρνησης, που οδήγησαν στην παράδοση του Οτσαλάν στα χέρια των δημίων του. Απαιτούμε την απελευθέρωσή του και ζητάμε από την Τουρκική Ψυχιατρική Εταιρεία να παρέμβει άμεσα και να θέσει τέρμα σε κάθε προσπάθεια διαπόμπευσης, όχι απλά του Οτσαλάν, αλλά και ολόκληρου του κουρδικού λαού, καταπατώντας γραπτούς και άγραφους νόμους της επιστήμης και της ηθικής. Σε άλλη περίπτωση, ζητάμε από την Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρεία να πάρει θέση και να διαγράψει από μέλος της την Τουρκική Ψυχιατρική Εταιρεία.

Ειδικότερα, σε σχέση με τη χρησιμοποίηση ψυχοφαρμάκων για τον εξευτελισμό του Α. Οτσαλάν, η απόφαση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής υπογραμμίζει:

"Η εικόνα του εξευτελισμού και της ταπείνωσης του ηγέτη του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος Α. Οτσαλάν, έτσι όπως εμφανίζεται στην τηλεόραση, υπό την επήρεια ψυχοφαρμάκων,στα χέρια των Τούρκων στρατοκρατών δημίων του, αποκαλύπτει και μια άλλη εξίσου αποκρουστική πτυχή αυτού του τεράστιου πολιτικού εγκλήματος, για το οποίο ευθύνεται κατά πρώτο και κύριο λόγο η ελληνική κυβέρνηση", υπογραμμίζει απόφαση της γενικής συνέλευσης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, η οποία επισημαίνει ακόμα:

"Η χρήση των ψυχοφαρμάκων από τους βασανιστές κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, σε συνδυασμό με την άσκηση ψυχολογικής και σωματικής βίας, αποβλέπει στην καταστολή του κρατούμενου, στην κατάλυση της ακεραιότητας της προσωπικότητάς του, στον έλεγχο της βούλησής του, στην εξάλειψη κάθε δυνατότητας ανεξάρτητης σκέψης και έκφρασης, στην κατάρρευση της αξιοπρέπειας, στην ηθική, πριν από τη φυσική του εξόντωση.

Πρόκειται για μια από τις πιο βάρβαρες μεθόδους βασανισμού και εξευτελισμού του κρατουμένου, που συνδυάζεται με την άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας και γίνεται προς όνειδος της "πολιτισμένης" ανθρωπότητας μπροστά στα μάτια της υπό "ιατρική επίβλεψη".

Καταδικάζουμε τον επαίσχυντο ρόλο αυτών των γιατρών και ψυχιάτρων, που συνεπικουρούν τους βασανιστές. Ανησυχούμε σοβαρά για το ρόλο της Ψυχιατρικής Επιστήμης, όταν μπαίνει στην υπηρεσία της κυρίαρχης εξουσίας".

Με δελτίο Τύπου, το Δίκτυο του Διεθνούς Συμβουλίου Κέντρων Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, τονίζει πως γιατροί από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες λένε ότι οι εικόνες που δείχνουν τον Οτσαλάν με δεμένα μάτια, ναρκωμένο και ταπεινωμένο υποδεικνύουν ότι έχει υποβληθεί σε βασανιστήρια. Το Διεθνές Συμβούλιο υποστηρίζει ότι είναι επείγουσα ανάγκη, η διεθνής κοινότητα να λάβει άμεση δράση στο θέμα αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ