Παρασκευή 26 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΝΑΤΟικό στρατόπεδο το λιμάνι

Από την Τρίτη και άγνωστο για πόσο ακόμη, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και το αεροδρόμιο "Μακεδονία" έχουν μετατραπεί σε ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, ενώ η συμπρωτεύουσα, αλλά και σχεδόν ολόκληρη η Κεντρική Μακεδονία μοιάζει με στρατοκρατούμενη περιοχή. Ενα πολεμικό ορμητήριο σε βάρος των λαών της Βαλκανικής στήνεται με τη συμμετοχή της Ελλάδας η οποία έχει παραχωρήσει γη, αέρα και θάλασσα στις υπηρεσίες των αιματηρών σχεδίων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και προετοιμάζεται να συμμετέχει με δύναμη 800 ανδρών στο εκστρατευτικό σώμα που τμηματικά μεταβαίνει στην ΠΓΔΜ απ' όπου - όταν κριθεί σκόπιμο από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές - θα προχωρήσει για το Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να επιβάλει τη Νέα Τάξη Πραγμάτων των μακελάρηδων των λαών.

Συνολικά αναμένεται να περάσουν από το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης 33.000 στρατιώτες, αξιωματικοί και ανώτεροι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ (Βρετανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Αμερικανοί και Ελληνες), γεγονός που αναδεικνύει την μεγάλης έκτασης επιχείρηση που εξελίσσεται στην περιοχή.

Μετά την έλευση, προχτές, του γαλλικού αρματαγωγού πλοίου, που μετέφερε 130 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άρματα μάχης, οπλισμό και 250 άνδρες, χτες λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατέπλευσε και ένα αγγλικό πλοίο, από το οποίο αποβιβάστηκαν 150 άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 28 κοντέινερ με οπλισμό και 800 στρατιώτες από τους 2.000 Βρετανούς, που αναμένεται να συμμετέχουν στο ΝΑΤΟικό εκστρατευτικό σώμα. Χτες η δύναμη της Γαλλίας αναχώρησε οδικώς για την ΠΓΔΜ, ενώ σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει και η αγγλική δύναμη.

Μέχρι την Κυριακή εκτιμάται ότι θα καταπλεύσουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ακόμη δύο πλοία του Βρετανικού Ναυτικού, με οπλισμό και στρατιώτες. Αναμένονται 300 άρματα μάχης αγγλικής προέλευσης, τύπου Τσάλεντσερ και 300 γερμανικής, τύπου Λέοπαρντ. Τις προηγούμενες μέρες έφτασαν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης 6 αγγλικά μεταγωγικά και 2 γαλλικά, τα οποία μετέφεραν αξιωματικούς και στρατιωτικά οχήματα.

Αγνωστο παρέμενε μέχρι και χτες αργά το βράδυ πότε θα επιχειρούνταν η απόβαση στις ακτές του Λιτόχωρου των 2.500-3.000 Αμερικανών πεζοναυτών, που θα αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή της κύριας δύναμης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, που θα ακολουθήσει ανάλογα με την τελική έκβαση που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις στο Ραμπουγέ.

Με τη συνδρομή 1.000 περίπου στρατιωτών διαμορφώνεται κατάλληλα ο υπαίθριος χώρος, αλλά και οι αποθήκες του λιμανιού, ώστε να στηρίξει με την κατάλληλη υποδομή τη μόνιμη παρουσία ΝΑΤΟικής δύναμης που θα κατευθύνει τη μεταφορά των στρατιωτών και του εξοπλισμού για τα Σκόπια. Επίσης έχουν παραγγελθεί ειδικά βαγόνια από τη Γερμανία για τη μεταφορά από το λιμάνι προς τη γειτονική χώρα των αρμάτων μάχης νέου τύπου, που θα χρησιμοποιούν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κόσσοβο.

Μάλιστα για την ομαλή εξέλιξη των επιχειρήσεων και την παροχή οποιασδήποτε αναγκαίας υπηρεσίας προς τα ξένα αφεντικά, δημιουργήθηκε ειδική επιτροπή στην οποία - σύμφωνα με πληροφορίες - συμμετέχουν οι στρατιωτικές, αστυνομικές, λιμενικές και τελωνειακές αρχές, καθώς και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ