Παρασκευή 26 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
"Εδώ δε θα περάσει ο ιμπεριαλισμός"

Μαχητική διαδήλωση του λαού της Θεσσαλονίκης

Αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ και τους στρατιώτες του ΝΑΤΟικού εκστρατευτικού σώματος βρέθηκαν χτες το βράδυ εκατοντάδες διαδηλωτές, που, σαν ένα σώμα, έσπασαν μία από τις πύλες του Λιμανιού Θεσσαλονίκης, μπήκαν μέσα και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην πιθανή σφαγή στο Κόσσοβο και στη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε στρατοκρατούμενη περιοχή.

Πλήθος από διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ξεκίνησαν με πορεία από την Πλατεία Αγίας Σοφίας και μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, προχώρησαν προς το λιμάνι. Την ώρα που οι δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί μπροστά από την κεντρική πύλη του εμπορευματικού σταθμού, οι διαδηλωτές άλλαξαν πορεία και κατευθύνθηκαν προς την πλαϊνή πύλη που βρίσκεται απέναντι από τον Ερυθρό Σταυρό. Σαν ένα σώμα φοιτητές και εργαζόμενοι όρμηξαν πάνω στην αλυσοδεμένη πόρτα και την έριξαν. Με πορεία κατευθύνθηκαν προς την προβλήτα 8, όπου εκείνη την ώρα αποβιβάζονταν άρματα μάχης από το αγγλικό αρματαγωγό, ενώ πιο μέσα βρισκόταν το γαλλικό πλοίο που ξεφόρτωσε προχτές τα σύνεργα του θανάτου και μετέφερε και τους "εκτελεστές" στρατιώτες.

Φωνάζοντας "Αμερικάνοι φονιάδες των λαών", "Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι Περσικός, εδώ δε θα περάσει ο ιμπεριαλισμός", οι διαδηλωτές έμειναν για αρκετή ώρα μπροστά από τα δύο αρματαγωγά. Αμέσως απομακρύνθηκαν από το σημείο οι Βρετανοί στρατιώτες και λίγο πιο πέρα τοποθετήθηκαν σε θέση άμυνας κρατώντας ξύλα και ρόπαλα στα χέρια τους. Το πλοίο σήκωσε τον καταπέλτη και απομακρύνθηκε από την αποβάθρα. Από την άλλη πλευρά οι δυνάμεις των ΜΑΤ ενισχύθηκαν και δημιούργησαν ένα ισχυρό μπλοκ προκειμένου να προστατέψουν τους στρατιώτες του ΝΑΤΟικού Σώματος.

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που με τη σύμπραξη της κυβέρνησης μετατράπηκε σε απέραντο στρατόπεδο των ιμπεριαλιστών, αλώθηκε από τους εκατοντάδες νεολαίους και εργαζόμενους, οι οποίοι κατάφεραν να σπάσουν το καθεστώς ΝΑΤΟικής ομηρίας στο οποίο έχουν υποβάλει την πόλη και να εισβάλουν ως μαχητές της ειρήνης κόντρα στο σχεδιαζόμενο ματοκύλισμα.

Απαίτησαν να μπει τέρμα στην υποταγή της χώρας μας στα ΝΑΤΟικά σχέδια και να παραιτηθεί άμεσα η κυβέρνηση. Παράλληλα, κατήγγειλαν τα νέα επεμβατικά σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Ο γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, Χρ. Κόφφας, αιτιολογώντας τη συμβολική κίνηση, δήλωσε: "Εμείς ως Ελληνες πατριώτες, ως κομμουνιστές και διεθνιστές πράξαμε το καθήκον μας. Αντιδρούμε σ' αυτό το μακελειό που ετοιμάζεται σε βάρος του λαού μας και σε βάρος των βαλκανικών λαών. Ο καθένας σήμερα παίρνει θέση. Εμείς με την προκοπή και την ειρήνη των λαών. Η κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, εκτός του ΚΚΕ, με τους Αμερικανούς. Οι δυνάμεις καταστολής της πατρίδας μας τέθηκαν για άλλη μια φορά στην υπηρεσία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Δε θα υποκύψουμε. Καλούμε τους στρατευμένους και τους λαούς των άλλων χωρών να αντιδράσουν στο σφαγείο που τους βάζουν οι Αμερικανοί για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, έχουμε τα χέρια μας καθαρά. Το αίμα που θα χυθεί ανάθεμα στους υπεύθυνους αυτής της εκστρατείας".

Το μήνυμα στάλθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις: "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία". Οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το λιμάνι και με πορεία συνέχισαν ως τη συμβολή των οδών Λ. Νίκης και Βενιζέλου. Απέμειναν όμως τα συνθήματα που έγραψαν με κόκκινη μπογιά στους τοίχους οι φοιτητές, να τους θυμίζουν ότι σ' αυτή την πόλη ο λαός αντιστέκεται, αγωνίζεται και θα συνεχίσει να παλεύει κόντρα στη Νέα Τάξη που θέλουν να επιβάλουν: "killers go home", "Αμερικάνοι φονιάδες των λαών".

Στην Πιερία

Με μαζικές και μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες αντέδρασαν στο σχεδιαζόμενο έγκλημα οι πολίτες της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη, αλλά και της Πιερίας, μετά από πρωτοβουλία των Οργανώσεων του ΚΚΕ. Στην Κατερίνη χτες το βράδυ εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πικετοφορία στον κεντρικό πεζόδρομο και στους δρόμους της πόλης, καταγγέλλοντας την εμπλοκή της χώρας στα νέα επεμβατικά σχέδια του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική και την απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει το λιμάνι του Λιτόχωρου για να μετατραπεί σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο. "Επεσαν οι μάσκες των εκσυγχρονιστών, είναι τα τσιράκια των Αμερικανών", "Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ", διαδήλωσαν και κάλεσαν το λαό να αντιδράσει μαζικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξω οι ΝΑΤΟικοί δολοφόνοι, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία (2022-11-29 00:00:00.0)
Αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στο Λιτόχωρο (2007-06-08 00:00:00.0)
Ξεσηκώθηκαν ενάντια στα ΝΑΤΟικά πολεμικά (2001-03-31 00:00:00.0)
"Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" (1999-03-27 00:00:00.0)
Ξέφραγο αμπέλι στις ΝΑΤΟικές επιδιώξεις (1999-03-03 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικό στρατόπεδο το λιμάνι (1999-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ