Παρασκευή 26 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση των ορυχείων λιγνίτη

Η διοίκηση της ΔΕΗ ανέβαλε τη συζήτηση για την εκμετάλλευση των ορυχείων λιγνίτη από ιδιώτες, λόγω και των αντιδράσεων φορέων εργαζομένων στη ΔΕΗ

Ενας ακόμα τομέας της ΔΕΗ, αυτός της εκμετάλλευσης των ορυχείων εξόρυξης λιγνίτη, ετοιμάζεται να παραδοθεί στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μεγαλώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την εξάρτηση της επιχείρησης από συγκεκριμένα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Η δημιουργία ιδιωτικών εταιριών εξόρυξης λιγνίτη στη Φλώρινα, προκειμένου να τροφοδοτούν με λιγνίτη την υπό κατασκευή μονάδα της Φλώρινας, ήταν ένα από τα θέματα που είχαν προγραμματιστεί να συζητηθούν στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της διοίκησης της ΔΕΗ. Η συγκεκριμένη κίνηση της διοίκησης της ΔΕΗ, συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στη ΔΕΗ, αλλά και φορέων της περιοχής, που ζητούν την εκμετάλλευσή των ορυχείων από το δημόσιο ώστε να αποτραπεί η ζημιά στην εθνική οικονομία.

Κάτω από την πίεση των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων στη ΔΕΗ και άλλων φορέων της περιοχής, η διοίκηση της ΔΕΗ αναγκάστηκε να αποσύρει το θέμα από την ημερήσια διάταξη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ΔΣ της επιχειρήσεις δε θα το επαναφέρει για συζήτηση και τη λήψη απόφασης.

Με ανακοίνωσή του για το θέμα, ο "ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ", ο οποίος απαίτησε την αναβολή του χθεσινού ΔΣ της ΔΕΗ, σημειώνει ότι πρόκειται για "ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα (Βαρβούτης - Ρόζας)". Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης επισημαίνει ότι "επειδή πρόκειται για ποσά εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται αιφνιδιαστικά, πραξικοπηματικά και στην ουσία εν κρυπτώ". Το σωματείο θεωρεί ότι "η δημόσια περιουσία πρέπει να διασφαλιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και όχι να χαρίζεται σε συγκεκριμένα διαπλεκόμενα συμφέροντα". Αντιδρώντας σ' αυτή την ενέργεια της ΔΕΗ, ο "ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ" προχώρησε χθες και στη συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας Φλώρινας.

Ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλο ζήτησε την παρέμβαση του, ώστε να αποσυρθεί από την ημερήσια διάταξη του ΔΣ της ΔΕΗ η δημιουργία θυγατρικών εταιριών της ΔΕΗ. Στην επιστολή σημειώνεται ότι "οποιαδήποτε λήψη απόφασης στην κατεύθυνση αυτή, είναι σε βάρος των συμφερόντων της επιχείρησης και του Ελληνικού Δημοσίου". Επίσης, καθιστά την προσοχή στον υπουργό Ανάπτυξης ώστε, προκειμένου να μη θεωρηθεί συνυπεύθυνος σε τέτοιες αποφάσεις που συναντούν την καθολική αντίδραση των εργαζομένων της ΔΕΗ, να ενημερωθεί συνολικά για το θέμα.

Ακόμα και η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ αντέδρασε με ανακοίνωσή της σ' αυτά τα σχέδια της διοίκησης της ΔΕΗ.

Να αναβληθεί η συζήτηση περί δημιουργίας θυγατρικών εταιριών στο νομό, οι οποίες θα προμηθεύουν με λιγνίτη τον υπό κατασκευή Σταθμό της Μελίτης, ζητεί με ανακοίνωσή της και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τέλος εποχής» και για το λιγνίτη (2006-03-23 00:00:00.0)
Πλήγμα σε όλα τα επίπεδα η «απελευθέρωση» (2003-09-20 00:00:00.0)
Το ένα σκάνδαλο φέρνει το άλλο... (2001-02-09 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τα λιγνιτωρυχεία της Φλώρινας (2000-08-31 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τα λιγνιτωρυχεία της Φλώρινας (1999-03-30 00:00:00.0)
Σταματήστε το σκάνδαλο της Φλώρινας (1997-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ