Σάββατο 27 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δύσκολες ώρες στο "ΣΑΠΦΩ"

Σωτήρια αποδείχτηκε η άμεση αντίδραση του πληρώματος

Δύσκολες ώρες έζησαν οι 291 επιβάτες και το 75μελές πλήρωμα του 32χρονου επιβατικού πλοίου "ΣΑΠΦΩ", καθώς προχτές στις 12.30 τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο του πλοίου, ενώ αυτό έπλεε 3 ναυτικά μίλια νότια από το ακρωτήριο Μαντήλι της Καρύστου.Σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον πλοίαρχο του πλοίου Παναγιώτη Καπετανάκη,η πρώτη εκτίμηση είναι ότι "έσπασε ένα σωληνάκι πετρελαίου στην αριστερή κύρια μηχανή". Οι ναυτεργάτες του πληρώματος της μηχανής αντέδρασαν άμεσα, θέτοντας την πυρκαγιά μέσα σε 10 λεπτά υπό έλεγχο.

Αμεση ήταν η αντίδραση και του πληρώματος της κουβέρτας, οι οποίοι αμέσως συγκέντρωσαν τους επιβάτες στο σαλόνι του πλοίου και τους ενημέρωσαν, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί ο πανικός. Κοντά στο πλοίο κατέπλευσε το επιβατικό πλοίο "ΜΥΤΙΛΗΝΗ" για να συγκρατήσει το ακυβέρνητο πλοίο. Στις 6 χτες τα ξημερώματα, άρχισε η ρυμούλκηση από ναυαγοσωστικό και ρυμουλκά που στάλθηκαν από τον Θάλαμο Επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και τη ναυτιλιακή εταιρία, ενώ χτες λίγο πριν την 1 το μεσημέρι το "ΣΑΠΦΩ" έδεσε στο λιμάνι του Πειραιά.

Το ναυτικό ατύχημα στο "ΣΑΠΦΩ" ανέδειξε την αναγκαιότητα οι οργανικές συνθέσεις να καθορίζονται ανάλογα με τις ανάγκες του πλοίου, αλλά και το πόσο εγκληματικές είναι οι αξιώσεις των εφοπλιστών, για παραπέρα μειώσεις στις οργανικές συνθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι από όλους τους επιβάτες του "ΣΑΠΦΩ" δόθηκαν συγχαρητήρια στο πλήρωμα.

Ο καπετάνιος του πλοίου σημείωσε: "Η άμεση και συντονισμένη προσπάθεια του πληρώματος απέτρεψε τα χειρότερα. Αν το πλήρωμα δεν περιόριζε την πυρκαγιά μέσα σε πέντε - δέκα λεπτά, τότε πάει. Σε τέτοιες ή χειρότερες περιπτώσεις, ο καθένας από το πλήρωμα έχει τα καθήκοντά του και κάθε ειδικότητα - οι μηχανικοί, οι ναύτες, το ξενοδοχειακό προσωπικό - παίζει μεγάλο, καθοριστικό ρόλο και στην υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα".

Προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ