Κυριακή 28 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να γίνει παλλαϊκό αίτημα η παραίτηση της κυβέρνησης

Αποσπάσματα από παρεμβάσεις και δηλώσεις της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια της περιοδείας της στην Κεντρική Μακεδονία που ολοκληρώθηκε χτες

"Υπάρχει, πράγματι, σήμερα μια πιο ισχυρή βάση για συσπείρωση και λαϊκή συμπαράταξη". Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε, μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια της περιοδείας της στην Κεντρική Μακεδονία, που ολοκληρώθηκε χτες το βράδυ στις Σέρρες. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια του τριημέρου που πέρασε, τόσο μέσα από τις συναντήσεις με δεκάδες εκπροσώπους μαζικών φορέων και αιρετούς των ΟΤΑ, όσο και στις συγκεντρώσεις που έγιναν σε χωριά της Χαλκιδικής και των Σερρών.

Το βαρύ κλίμα που επικρατεί αυτές τις μέρες στην περιοχή, με τις αδιάκοπες αποβάσεις των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων που κατευθύνονται στα Σκόπια με στόχο το Κόσσοβο, καθώς και οι εξελίξεις στην υπόθεση Οτσαλάν, έβαλαν τη σφραγίδα τους και στην περιοδεία, καθώς με έναν εξαιρετικά βίαιο τρόπο η παρουσία της Νέας Τάξης έγινε αντιληπτή πλατιά από τις λαϊκές μάζες. Τα δεκάδες τοπικά προβλήματα αναδείχτηκαν με έναν σχεδόν αυτόματο τρόπο αυτές τις μέρες σαν αυτό που πράγματι είναι: Δημιούργημα μιας πολιτικής, η συνολική ανατροπή της οποίας είναι προϋπόθεση για να υπάρξουν πραγματικές λύσεις προς το συμφέρον του λαού.

Εγινε καθαρή η διασύνδεση του τοπικού με το συνολικό, η αποκάλυψη του ενόχου έμοιαζε αυτονόητη και ό,τι συμβαίνει γύρω μας αποκτούσε μέσα από τις συζητήσεις τη σύνδεσή του με την αιτία. Ο,τι συμβαίνει σήμερα, σημείωσε χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Οπως, συνέχισε, δεν πρέπει να είναι κεραυνός εν αιθρία αυτά που θα έρθουν αύριο.

Ο λόγος του ΚΚΕ, κρυστάλλινος, ανέδειξε, όχι μόνο την αιτία, αλλά και τις ευθύνες όσων παραπλανούν το λαό και εξωραϊζουν την εικόνα μιας μαύρης πραγματικότητας. Ειδικά για την προσπάθεια να εμφανιστεί η Ευρωπαϊκή Ενωση ως σωτήρας της χώρας, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε ορθά - κοφτά: "Είναι ψέμα ότι χωρίς την ΕΕ θα καταστραφεί η Ελλάδα. Η πολιτική της ΕΕ καταστρέφει τους πολλούς και βολεύει τους λίγους".

Για τη στάση των άλλων κομμάτων, που εμφανίζονται με αριστερό προσωπείο, σημείωσε: "Τα άλλα κόμματα δε μιλάνε για την τρομοκρατία στους τόπους δουλιάς, για τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Υπόσχονται ότι υπάρχουν αριστερές λύσεις μέσα στην πορεία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αριστερά συνθήματα υπάρχουν, αλλά μας χρειάζεται αριστερή πολιτική". "Δεν αρκεί - σημείωσε σε άλλο σημείο - να καταδικάζεις μια πολιτική, πρέπει να λες και ποια πολιτική θέλεις, όχι μόνο τίτλους θεμάτων".

Καθοριστική η λαϊκή πίεση

Για τους αντιπολιτευτικούς τόνους που σηκώνουν σήμερα διάφοροι - υποστηρικτές επί της ουσίας της κυβερνητικής πολιτικής - σχολίασε: Σήμερα που το καράβι αρχίζει να παραδέρνει σαν καρυδότσουφλο, σήμερα που πάει να τσακιστεί, πολλοί παίρνουν αποστάσεις, περνάνε σε μια αριστερή ή αριστεροφανή κριτική. Στο παραπέντε και μπροστά στις εκλογές. Δεν είναι τυχαίο που στη Βουλή είχαμε κάποια διαφοροποίηση απέναντι στη Συνθήκη του Αμστερνταμ. Δεν είναι τυχαίο που η κριτική κατά της ΕΕ δυναμώνει, έστω και αν αυτή γίνεται σε πολύ περιορισμένες πτυχές. Παρ' όλα αυτά, το τοπίο δεν είναι ακόμα καθαρό. Οπωσδήποτε γίνονται θετικές διεργασίες στην ελληνική κοινωνία, στους κόλπους των άλλων κομμάτων, μόνο που αυτές δεν είναι όλες γνήσιες, δεν είναι ακόμα σταθερές. Σίγουρα πιο γνήσιες είναι στη λαϊκή βάση των άλλων κομμάτων, σε κοινωνικούς, ίσως και πολιτικούς παράγοντες, που αρχίζουν να βλέπουν καλύτερα τα πράγματα".

"Είναι - συνέχισε - η λαϊκή πίεση, που αναγκάζει κόμματα, όπως ο ΣΥΝ, που μέχρι χτες είχε κύριο στόχο την προγραμματική συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ τώρα έστω και προσωρινά να παίρνει αποστάσεις, να ζητά επιτέλους εκλογές, αφού προηγουμένως λίγες μέρες πριν τις είχε αρνηθεί, με πρόσχημα να μην έρθει η ΝΔ".

Η κορυφή του παγόβουνου

Ειδικότερα για το αίτημα του ΚΚΕ για παραίτηση του πρωθυπουργού και άμεσες εκλογές, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

"Το αίτημα αυτό πρέπει να γίνει παλλαϊκό. Μόνο ο λαός μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση σε παραίτηση, μια παραίτηση, όμως, που στηρίζεται σε μία ορισμένη συνείδηση και διάθεση παρέμβασης σε αλλαγές, και όχι μόνο σε μια εκλογική διαδικασία, που μπορεί να οδηγήσει να αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα τους αλλιώς.

Η υπόθεση Οτσαλάν - Κουρδικό αποτελεί τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, ένα χαρακτηριστικό δείγμα για το τι κινδύνους αντιπροσωπεύει για το λαό μια πολιτική στοχοπροσηλωμένη στην ενεργητική συμμόρφωση και συστράτευση στη "νέα τάξη πραγμάτων", που η μια όψη της είναι η ΟΝΕ και η άλλη το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ".

Και, όπως σημείωσε, "η παραίτηση της κυβέρνησης σαν λαϊκή απαίτηση δεν πρέπει να είναι το τέλος, αλλά μόνο η αρχή". Γιατί, όπως συμπλήρωσε, "οι κυβερνήσεις πέφτουν, το θέμα είναι να πέσει, να εκπέσει αυτή η πολιτική".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ