Κυριακή 28 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν είναι φρουροί της ειρήνης

Εκτακτη συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Εκτακτη συνέντευξη Τύπου μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε μικρή απόσταση από το σημείο που το ΝΑΤΟικό πλοίο "Sea Runner" ξεφόρτωνε στρατιωτικά οχήματα για το Κόσσοβο, έδωσε χτες στις 10 το πρωί η Αλέκα Παπαρήγα.

"Ηρθαμε εδώ, είπε, γι' αυτό που ζει αυτές τις μέρες όλος ο λαός. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε αεροπλανοφόρο, μεταγωγικό, καταδρομικό, αεροδρόμιο διέλευσης στρατιωτικών δυνάμεων. Να καλέσουμε τον ελληνικό λαό όπως έδειξε την ευαισθησία του για τους Κούρδους, να τη δείξει και για την επέμβαση στους γειτονικούς λαούς.

Η ελληνική κυβέρνηση - συνέχισε - και σήμερα και βεβαίως και όλες οι κυβερνήσεις που χειρίστηκαν τα ζητήματα των Βαλκανίων από το 1991 και μετά, λειτουργούν τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών, με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσαν οι περίφημες ελληνικές κυβερνήσεις την περίοδο της κατοχής. Κυριολεκτώ με αυτή τη θέση. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο κ. Τσοχατζόπουλος, αρνήθηκε χθες στη Βουλή ότι η Ελλάδα συμμετέχει στον πόλεμο κατά των Σέρβων στα Βαλκάνια, με αφορμή το Κόσσοβο. Οχι μόνο λέει ψέματα αλλά επιστράτευσε επιχειρήματα τα οποία εν πάση περιπτώσει θίγουν κυριολεκτικά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Αναγόρευσε την ελληνική συμμετοχή, σε συμμετοχή σε ειρηνική προσπάθεια. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή συμμετείχε στον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και έπαιξε το ρόλο βοηθού, μεσίτη και υπαλλήλου στη μεθοδευμένη προσπάθεια κατ' αρχήν της Γερμανίας, στη συνέχεια και των ΗΠΑ να αλλάξουν τα σύνορα στα Βαλκάνια και να μοιραστούν οι πλουτοφόρες περιοχές ανάμεσα στους Αμερικανούς και στη συνέχεια στον γαλλογερμανικό άξονα. Πόλεμος στα Βαλκάνια έγινε. Αυτός πυροδοτήθηκε από μισθοφόρους, από δυνάμεις που στάλθηκαν έξω από τα Βαλκάνια και αξιοποίησαν τοπικά προβλήματα. Η ελληνική συμμετοχή είναι πλήρης σήμερα. Πρώτα - πρώτα έχει θέσει όλες τις εγκαταστάσεις της Ελλάδας εδώ και χρόνια και τώρα, στην τρομοκρατική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Δεύτερον, υπάρχουν Ελληνες στρατιώτες στη Βοσνία και έχει ήδη αποφασιστεί η συμμετοχή της Ελλάδας στις στρατιωτικές πολυεθνικές δυνάμεις. Δεν είναι φρουροί της ειρήνης. Είναι δυνάμεις οι οποίες απειλούν με πόλεμο την περιοχή, τον διεξάγουν αν χρειάζεται. Η στρατιωτική επέμβαση στα Βαλκάνια έχει γίνει και το τελευταίο διάστημα, διότι με την απειλή του πολέμου επιχειρείται να επιβληθεί μια πολιτική συμφωνία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Και αν δεν έγινε ανοιχτός και πιο ολοκληρωμένος πόλεμος, είναι γιατί ακόμη δεν τα έχουν μοιράσει καλά μεταξύ τους η Γερμανία με τις ΗΠΑ και φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη. Αυτή είναι η ουσία.

Το ερώτημα είναι, γιατί ο κ. Τσοχατζόπουλος μπορεί να απαντάει έτσι στη Βουλή. Η γνώμη μας είναι, όχι μόνο γιατί η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη, αλλά και γιατί ποντάρουν στην ενοχή και στη σιωπή των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία περιορίζονται να κάνουν κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της όταν μια ενέργειά της αποκαλύπτει το ρόλο της μπροστά στον ελληνικό λαό, ενώ δεν έχουν καμία αντίρρηση για τη γενική πολιτική της.

Το ερώτημα λοιπόν που μπαίνει σήμερα, για όλα τα κόμματα είναι: μπορεί η Ελλάδα να συμμετέχει σε στρατιωτικές πολυεθνικές δυνάμεις ή να θέτει τις εγκαταστάσεις της στην υπηρεσία μιας πολιτικής που αλλάζει τα σύνορα; Αυτή η πολιτική δε θα θίξει - και ήδη έχει θίξει - και τα συμφέροντα της Ελλάδας όσον αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα σύνορα; Εμείς θεωρούμε το ότι τα άλλα κόμματα δεν παίρνουν θέση σ' αυτό το ζήτημα, απλώς περιορίζονται να κριτικάρουν την κυβέρνηση σ' αυτό που είπα προηγούμενα για χειρισμούς, ότι σημαίνει πως υπάρχει μια γενικότερη συναίνεση στην Ελλάδα στο επίπεδο των κομμάτων και κατά τη δική μας γνώμη τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα βρεθεί στη δίνη και της αμφισβήτησης των δικών της συνόρων και στη δίνη σοβαρών περιπλοκών και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα γενικευμένο τοπικό πρόβλημα στα Βαλκάνια που στην πραγματικότητα δε θα είναι τοπικό, θα είναι γενικότερος πόλεμος που απλώς έχει την έκφρασή του στην περιοχή των Βαλκανίων.

Εμείς δεν παλεύουμε για μια Ελλάδα ισχυρή που προωθεί την πολιτική του ΝΑΤΟ στην περιοχή, αλλά για μια Ελλάδα ισχυρή που προωθεί την πολιτική εναντίον του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Διαφορετικά - ας μην παραπονιέται ο ελληνικός λαός - θα έχουμε και κυβερνήσεις και πολιτικούς που θα παίζουν το ρόλο και του καταδότη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ