Τρίτη 2 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
"Μην παρεμβαίνετε σε εσωτερικές μας υποθέσεις"

Ενταση κατά την επίσκεψη της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Ολμπράιτ, που ήγειρε θέμα "παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων"

ΠΕΚΙΝΟ.-

Η επίσημη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κίνα, που άρχισε χθες, "διαταράχτηκε" ήδη από τις πρώτες ώρες της άφιξής της στη χώρα, καθώς η Μαντλίν Ολμπράιτ προέβη σε σχόλια για τα "ανθρώπινα δικαιώματα" και τον"εκδημοκρατισμό", που έγιναν δεκτά με έντονη δυσαρέσκεια από την κινεζική διπλωματία.

Η Ολμπράιτ προέβη στη "διαβεβαίωση" ότι η Ουάσινγκτον δε θα "συνδέσει" το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την "ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO)", γεγονός που επέτεινε τον εκνευρισμό των Κινέζων διπλωματών για τον αμερικανικό παρεμβατισμό και το μόλις συγκεκαλυμμένο εκβιασμό.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, υιοθετώντας έναν αρκετά "ευγενικό" τόνο, επισήμανε στη φιλοξενούμενή του ότι το να διατυπώνονται τέτοιες θέσεις αποτελεί εν πολλοίς "ανοίκεια παρέμβαση" σε εσωτερικά ζητήματα της Κίνας.

"Είχαμε πάντοτε αντιταχθεί στο να πολιτικοποιηθεί το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην παρέμβαση των εσωτερικών ζητημάτων άλλων χωρών, με το να χρησιμοποιούνται (τα ανθρώπινα δικαιώματα) ως δικαιολογία", είπε.

Ο υπουργός της Κίνας επισήμανε επίσης ότι η χώρα του θα δυσαρεστούνταν αν η αμερικανική κυβέρνηση προωθούσε μια "καταδικαστική" απόφαση, όσον αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του διαμέσου της αρμόδιας Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών.

"Υπάρχουν", πρόσθεσε ο ίδιος, "αντι-κινεζικά στοιχεία που επιθυμούν να διαταραχτούν οι διμερείς σχέσεις", που χρησιμοποιούν το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως "αφορμή".

Η Ολμπράιτ είχε πει νωρίτερα: "Θα εγείρω τα ζητήματα που αφορούν (παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συλλήψεις διαφωνούντων και) τα ανθρώπινα δικαιώματα στον πρωθυπουργό (Ζου Ρονγκτζί)... Οπως έχει πει πολλές φορές ο Πρόεδρος Κλίντον, είναι πολύ σημαντικό η Κίνα να βρεθεί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας" (!).

Ο πρωθυπουργός Ζου, πριν τη συνάντησή του με την Ολμπράιτ, εξέφρασε την ελπίδα "να υπάρξει μια ειρηνική και αρμονική ατμόσφαιρα" στις συνομιλίες, προσπαθώντας σαφώς να κατεβάσει τους τόνους.

Ωστόσο, παρά την άρνηση των Αμερικανών αξιωματούχων (όπως του υπουργού Θησαυροφυλακίου των ΗΠΑ) ότι "υπάρχει κρίση", υποφώσκει ένταση, όχι μόνο λόγω της "κριτικής" για την "κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" στην Κίνα, αλλά και λόγω των αμερικανικών σχεδίων για τη δημιουργία μιας "πυραυλικής ασπίδας" στην περιοχή, την οποία έχει εκδηλώσει επιθυμία να χρησιμοποιήσει και η Ταϊβάν. "Κάτι τέτοιο", έλεγε ένας Κινέζος αξιωματούχος, "θα προκαλούσε πολλαπλές κούρσες εξοπλισμών στην περιφέρεια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ