Τρίτη 2 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέο κύμα πιέσεων για το Γιβραλτάρ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Συνεχίζεται το σίριαλ της διαμάχης μεταξύ της ισπανικής και της βρετανικής κυβέρνησης για το καθεστώς του Γιβραλτάρ, της στρατηγικής σημασίας βρετανικής αποικίας - στο "υπογάστριο" της Ισπανίας.

Η ισπανική κυβέρνηση, που έχει εγείρει το θέμα το τελευταίο διάστημα, πρόκειται να συνεχίσει και μάλιστα να ενισχύσει τις πιέσεις για το Γιβραλτάρ διατηρώντας τους μεθοριακούς ελέγχους και λαμβάνοντας νέα μέτρα μέχρις ότου η βρετανική αποικία σεβαστεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αμπελ Ματούτες.Αυτή τη φορά η αφορμή είναι οι επιχειρήσεις που δρουν στο κρατίδιο του Γιβραλτάρ. Η Ισπανία δηλώνει πως θεωρεί ότι στο Γιβραλτάρ, στο οποίο υπάρχουν 53.000 ανώνυμες εταιρίες που ευνοούνται από ένα ειδικό καθεστώς στην Ευρώπη, ανθούν η φοροδιαφυγή, το "ξέπλυμα του χρήματος" και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. "Θα ασκήσουμε πιέσεις στο Γιβραλτάρ, ώστε να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία που εμποδίζει αυτές τις παράνομες δραστηριότητες", τόνισε ο Ματούτες και πρόσθεσε ότι στο μεταξύ δε θα χαλαρώσουν οι μεθοριακοί έλεγχοι που κρίθηκαν νόμιμοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

"Είναι μέτρα νόμιμα και απαραίτητα. Θα τα εφαρμόσουμε", δήλωσε ο υπουργός στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο "Αντένα 3", ανακοινώνοντας παράλληλα ότι μεταξύ των νέων μέτρων που σχεδιάζει να λάβει η ισπανική κυβέρνηση, είναι η μη αναγνώριση των εταιριών του Γιβραλτάρ και ορισμένων εγγράφων που έχουν εκδοθεί εκεί, όπως οι άδειες οδήγησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ