Τρίτη 2 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Δολοφονία πολιτικού "εντείνει" το κλίμα πόλωσης

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-

Στην ήδη έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Αϊτή εδώ και μήνες προστέθηκε χτες και μία δολοφονία κατά γερουσιαστή, ο οποίος εκτελέστηκε χτες από αγνώστους έξω από την κατοικία του σε προάστιο της πρωτεύουσας της Αϊτής, Πορτ Ο Πρενς.

Θύμα είναι ο 47χρονος γερουσιαστής Ζαν Ιβόν Τουσέ που σκοτώθηκε στο προάστιο Ντελμάς από άγνωστους δράστες. Ο Τουσέ, γιατρός και μέλος του κόμματος "Οργανισμού Λαϊκής Πάλης", εξελέγη στη Γερουσία της Αϊτής το 1995.

Πρόκειται για ένα από τα πολλά κρούσματα βίας που μαστίζουν μία χώρα ακυβέρνητη από τον Ιούνη του 1997, οπότε ξέσπασε η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Πρόεδρο Ρενέ Πρεβάλ και βουλευτές της αντιπολίτευσης. Στις 11 Γενάρη, ο Πρεβάλ διόρισε αυθαίρετα πρωθυπουργό δίχως τη συγκατάθεση του Κοινοβουλίου, το οποίο και διέλυσε. Την επόμενη μέρα, η αδελφή του "Προέδρου" - δικτάτορα, Μαρί Κλοντ Καλβέν, έπεσε θύμα δολοφονικής ενέδρας... Την περασμένη Πέμπτη, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προειδοποίησε ότι η πολιτική κρίση που μαστίζει την Αϊτή απειλεί περαιτέρω την όποια σταθερότητα στη χώρα αλλά και τις προσπάθειες για τον εκδημοκρατισμό της.

"Υπάρχει αυξανόμενη πόλωση στην Αϊτή και νέοι κίνδυνοι για την πορεία προς τη δημοκρατία", είχε σημειώσει ο Ανάν σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το 1995 στάλθηκε στην Αϊτή δύναμη 1.300 κυανόκρανων, οι οποίοι αντικατέστησαν δύναμη Αμερικανών πεζοναυτών που είχαν εισβάλει στρατιωτικά στη χώρα το Σεπτέμβρη του '94, με το πρόσχημα ότι θα απομάκρυναν τη χούντα Ντιβαλιέ και θα αποκαθιστούσαν τον Ζαν Μπετράντ Αριστίντ στην Προεδρία της Αϊτής...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ