Τρίτη 2 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Συνεχόμενοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ.-

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίστηκαν και χτες οι βομβαρδισμοί ιρακινών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από αμερικανικά αεροσκάφη στη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" στο Βόρειο Ιράκ. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού επανέλαβε το γνωστό μοτίβο περί πρόκλησης από τις ιρακινές αντιαεροπορικές συστοιχίες και διέψευσε ότι τα αμερικανικά πυρά έπληξαν τον πετρελαϊκό αγωγό Τουρκίας - Ιράκ, όπως κατήγγειλε η Βαγδάτη την Κυριακή.

Περισσότερες από τριάντα βόμβες έριξαν και χτες αμερικανικά "F-15" σε ιρακινές αντιαεροπορικές συστοιχίες, ραντάρ, κέντρα επικοινωνίας και ραδιοφωνικές εγκαταστάσεις στο Βόρειο Ιράκ, στην ευρύτερη περιοχή της Μοσούλης. Σε λακωνικές του δηλώσεις ο πτέραρχος Μάικ Μπλας, από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των Αμερικανικών Στρατιωτικών Δυνάμεων στη Στουτγκάρδη, επιβεβαίωσε τους βομβαρδισμούς και τόνισε ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη εγκλωβίστηκαν, για άλλη μια φορά, από τα ιρακινά ραντάρ και κατά συνέπεια "οι Αμερικανοί πιλότοι βρίσκονταν σε θέση αυτοάμυνας". Ο Μπλας διέψευσε, όπως είχε κάνει ένα 24ωρο νωρίτερα το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, ότι οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί της Κυριακής κατέστρεψαν τον πετρελαϊκό αγωγό Ιράκ - Τουρκίας, με αποτέλεσμα να σταματήσει η ροή πετρελαίου προς τη Βαγδάτη. Τον ισχυρισμό της Βαγδάτης επιβεβαίωσε, αργά το βράδυ της Κυριακής, και ένας Τούρκος αξιωματούχος, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι όλα τα αμερικανικά αεροσκάφη επέστρεψαν ασφαλή στη βάση τους στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, ενώ εκτίμησε ότι οι ιρακινοί στόχοι, μάλλον, καταστράφηκαν ολοσχερώς. Από την πλευρά της, η Βαγδάτη δεν εξέδωσε καμία σχετική ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ