Τρίτη 2 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Υπό ΝΑΤΟική ομηρία

Συνεχίζεται το πήγαινε - έλα των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, που τις τελευταίες μέρες έχει μετατραπεί σε προγεφύρωμα των ιμπεριαλιστών για την επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων στα Βαλκάνια.

Από το Σάββατο μέχρι και χτες το μεσημέρι άλλα τέσσερα αρματαγωγά πλοία κατέπλευσαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα συνεχίστηκε και η απόβαση ΝΑΤΟικών δυνάμεων μέσω του αεροδρομίου "Μακεδονία". Αρματα μάχης, οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τζιπ, φορτηγά και εκατοντάδες στρατιώτες στρατοπεδεύουν προσωρινά στο χώρο του ΟΛΘ. Στη συνέχεια είτε σιδηροδρομικώς είτε οδικώς αναχωρούν για τα Σκόπια, όπου θα παραμείνουν μέχρι να δοθεί το "πράσινο φως" για τη μαζική επέμβαση στο Κόσσοβο.

Στο βορειοελλαδικό χώρο ο στρατός έχει πάρει αυξημένα μέτρα για την προστασία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη διάρκεια προώθησής τους προς τα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Οι στρατιώτες και αξιωματικοί της ΝΑΤΟικής συμμαχίας που κυκλοφορούν με τζιπ μέσα στην πόλη, οι φάλαγγες που οδικώς προωθούνται προς τα βόρεια, ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο που απομακρύνθηκαν από την πόλη μέσω τη δυτικής εξόδου, έφεραν στο νου των κατοίκων, κυρίως των μεγαλύτερων σε ηλικία, στιγμές της κατοχικής αλλά και δικτατορικής περιόδου.

ΝΑΙ, η Θεσσαλονίκη τελεί υπό ΝΑΤΟική ομηρία. Και καθημερινά ολοένα και περισσότεροι πολίτες καταγγέλλουν πως είναι επικίνδυνο η Θεσσαλονίκη και το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της να μετατραπεί σε μόνιμο στρατιωτικό ορμητήριο εναντίον των λαών της Βαλκανικής.

Μέχρι και το τέλος του μήνα αναμένονται να καταπλεύσουν ακόμη 15 πλοία της ΝΑΤΟικής "συμμορίας" στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στην πρώτη φάση της επιχείρησης του ΝΑΤΟ, οι δυνάμεις που προωθούνται προς την ΠΓΔΜ προέρχονται κυρίως από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Μέχρι το τέλος της επιχείρησης αναμένεται να προωθηθούν προς το Κόσσοβο, μέσω της Βόρειας Ελλάδας, τουλάχιστον 33.000 στρατιώτες. Ηδη περισσότεροι από 3.000 έχουν περάσει από τη Θεσσαλονίκη.

Και ενώ για δύο τουλάχιστον μήνες ακόμη το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο και το οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας θα βρίσκονται στην υπηρεσία των ΝΑΤΟικών επεμβατικών δυνάμεων, επιχειρείται να πέσει πέπλο σιωπής προκειμένου να μη βγει στην επιφάνεια η πολεμική μηχανή που στήνεται κάτω από τη μύτη των χιλιάδων ειρηνόφιλων κατοίκων της περιοχής.

Κόντρα στα σχέδια των μακελάρηδων των λαών και των ντόπιων υπηρετών τους, στέκονται χιλιάδες εργαζόμενοι που τις προηγούμενες μέρες διαδήλωσαν ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια αλλά και οι φοιτητές της πόλης. Μετά τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής, οι φοιτητές οργανώνουν νέα αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση την Παρασκευή 5 Μάρτη στις 6 το απόγευμα στο αμφιθέατρο της Νομικής.

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας μαζί με τη ΔΚΚΦ Προοδευτική καλούν τους φοιτητές να συσπειρωθούν και να διεκδικήσουν την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Καλούν στο δρόμο του αγώνα για να ακυρωθούν τα σχέδια της ΕΕ, των ΗΠΑ, των "εκσυγχρονιστών" και των άλλων κομμάτων του ευρω-μονόδρομου, που θέλουν τη μετατροπή της χώρας σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανεξίτηλο σύμβολο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης ο αγώνας του λαού ενάντια στη ΝΑΤΟική επέμβαση (2024-03-23 00:00:00.0)
Περνοδιαβαίνουν τα στρατεύματα των ιμπεριαλιστών (2001-08-28 00:00:00.0)
"Θερμή", αγωνιστική υποδοχή και στους Ρώσους (1999-07-15 00:00:00.0)
Αμείωτες οι "διελεύσεις" (1999-06-23 00:00:00.0)
Κέντρο διερχομένων ΝΑΤΟικών (1999-06-18 00:00:00.0)
"Καλώς δεχτήκαμε" τους επικυρίαρχους! (1998-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ