Τρίτη 2 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ευπρεπίζεται ή πληγώνεται;

Τον τελευταίο καιρό όσοι έτυχε να περάσουν μπροστά από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας,το φτωχό, ίσως το φτωχότερο, συγγενή του υπουργείου Εθνικής Παιδείας, θα είδαν σκαλωσιές και ανθρώπους να δουλεύουν στα προπύλαια του κτιρίου. Το συνεργείο που στήθηκε εκεί ασχολείται με τον καθαρισμό των μαρμάρων,τα οποία, όπως είναι φυσικό, έχουν τα σημάδια του χρόνου και της ρύπανσης στην επιφάνειά τους.

Ο καθαρισμός ανατέθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη σε ιδιωτικό γραφείο και συγκεκριμένα μια θυγατρική αγγλικής εταιρείας, με την επωνυμία "Clean active Hellas",η οποία έχει εκπονήσει και σχετική μελέτη για τις επεμβάσεις. Η μελέτη κατ' αρχήν αφορούσε στον καθαρισμό στις λείες και ανάγλυφες επιφάνειες και στα αγάλματα και η μέθοδος που ακολουθείται είναι η υδροβολή με ρίψη στρογγυλών κόκκων κιμωλίας.

Οι εργασίες γίνονται με επίβλεψη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ,η οποία, δυστυχώς, ενεπλάκη, αφού η εταιρία είχε ήδη αρχίσει το έργο.Ετσι, ύστερα από αυτοψίες αναγκάστηκε να ζητήσει από την "Clean active Hellas" να μειώσει την πίεση ρίψης της υδροβολής, αφού είναι δυνατόν να "πληγώσει" τα μάρμαρα και να αφαιρέσει την επιδερμίδα τους, η οποία αποτελεί μέρος της ιστορίας τους. Εξάλλου, επειδή στην επιδερμίδα των ανάγλυφων επιφανειών και αγαλμάτων "γράφονται" όλες οι γλυπτές λεπτομέρειες ζητήθηκε από την εταιρία, να περιορίσει τις επεμβάσεις μόνο σε λείες επιφάνειες. Παράλληλα, στα αγάλματα πραγματοποιούνται δοκιμές, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αποτελέσματα της μεθόδου. Παρ' όλα αυτά στις λείες επιφάνειες συμπεριλήφθηκαν και οι κολόνες αν και έχουν ραβδώσεις και γλυφές.Μετά τον καθαρισμό, η μελέτη προέβλεπε να περαστούν τα μάρμαρα με ένα υλικό "αντιγκράφιτι", ώστε οι νεότερες τέτοιου τύπου "επεμβάσεις" να αφαιρούνται ευκολότερα. Ωστόσο, μέσα στον προγραμματισμό υπάρχει και ο καθαρισμός ολόκληρου του κτιρίου.

Το έργο είχε προθεσμίες, έπρεπε να ολοκληρωθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και έχει ήδη τελειώσει ενόψει της επίσκεψης, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλου, ο οποίος θα εγκαινιάσει την έκθεση "Θησαυροί της Εθνικής Βιβλιοθήκης". Μήπως ο γρύπας της πρόσοψης που έσπασε στη διάρκεια των εργασιών είναι το αποτέλεσμα των γρήγορων ρυθμών μαζί και το αποτέλεσμα της βιτρίνας;

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ