Πέμπτη 4 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμπληρωματικές καταθέσεις μαρτύρων

Στην τελική ευθεία, μπαίνει η εισαγγελική προκαταρκτική έρευνα για την εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Οτσαλάν, με τις συμπληρωματικές καταθέσεις μαρτύρων που άρχισαν προχτές. Οι τρεις εισαγγελείς, οι οποίοι διερευνούν από τις 18 Φλεβάρη τις τυχόν ποινικές ευθύνες ιδιωτών, καλούν εκ νέου τους μάρτυρες, προκειμένου αυτοί να διευκρινίσουν κάποια σημεία της βασικής κατάθεσής τους ή να απαντήσουν σε ερωτήματα που έχουν ανακύψει από άλλες καταθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε την Τρίτη ο μέχρι πρότινος υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ΥΠΑ στο ανατολικό αεροδρόμιο Στέφ. Ευαγγελάτος,ενώ χτες παρουσιάστηκε ξανά στα εισαγγελικά γραφεία και έδωσε πολύωρη συμπληρωματική κατάθεση ένας από τους σημαντικότερους μάρτυρες της υπόθεσης, ο ταγματάρχης Σάββας Καλεντερίδης.

Η εξέταση Καλεντερίδη για δεύτερη φορά και, μάλιστα, αμέσως μετά τη διήμερη κατάθεση του τέως πρέσβη της χώρας μας στο Ναϊρόμπι Γ. Κωστούλα,δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για την αξία της. Ο πρώην πράκτορας της ΕΥΠ κλήθηκε ουσιαστικά να επιβεβαιώσει ή να αμφισβητήσει πολλά από τα στοιχεία που ο κ. Κωστούλας έθεσε υπόψη των εισαγγελικών αρχών και αφορούν τις συνθήκες, τόσο της δωδεκαήμερης φιλοξενίας του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην πρεσβευτική κατοικία, όσο και της απαγωγής του στις 15 Φλεβάρη από τους πράκτορες της ΜΙΤ. Σημειωτέον ότι τα τεκταινόμενα στο Ναϊρόμπι περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια στο προσωπικό ημερολόγιο του τέως πρέσβη και ο ίδιος χρειάστηκε 24 ολόκληρες ώρες κατάθεσης γι' αυτά.

Στους εισαγγελικούς λειτουργούς κατέθεσε επίσης συμπληρωματικά ο αστυνόμος Α Ι. Μπόμπος,επικεφαλής του δεύτερου κλιμακίου της ΕΥΠ που είχε μεταβεί στην Κένυα τρεις μέρες πριν τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη, αλλά δεν μπόρεσε καν να πλησιάσει την περικυκλωμένη από αλλοεθνείς πράκτορες ελληνική πρεσβεία. Ο ίδιος μάρτυρας, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε κατ' αντιπαράσταση με τον Σ. Καλεντερίδη.

Δεν αποκλείεται μέσα στη βδομάδα, που εκτός απροόπτου αναμένεται να ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα, να κληθούν για νέα κατάθεση και οι υπόλοιποι μάρτυρες, εκτός ίσως από τους τρεις παραιτηθέντες υπουργούς. Εν συνεχεία, θα συνταχθεί πόρισμα, που θα καταλογίζει ή όχι ποινικές ευθύνες σε εμπλεκόμενα μη πολιτικά πρόσωπα. Αν από την έρευνα προκύψουν ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών, όλη η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη Βουλή, προκειμένου αυτή να αποφασίσει για τα περαιτέρω.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ