Πέμπτη 4 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Εμμένει στην καταστροφική πολιτική της η κυβέρνηση
  • Λιγότερα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση
  • Σε πορεία ιδιωτικοποίησης η ΑΤΕ
  • ΣΥΝ: Κριτική από τα... δεξιά

Τις μέχρι τώρα, αδιέξοδες πολιτικές της κυβέρνησης στο θέμα της αγροτικής οικονομίας, αλλά και τη μείωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τον αγροτικό τομέα, εξήγγειλε χτες από το βήμα της Βουλής - απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών - ο Κώστας Σημίτης.Παράλληλα, με δηλώσεις του προδιέγραψε την πορεία της Αγροτικής Τράπεζας, προς την ιδιωτικοποίηση μέσω της μετοχοποίησής της, ενώ ανήγγειλε ότι μέσα στη βδομάδα θα υπογραφούν οι ρυθμίσεις των αγροτικών χρεών, που είχαν εξαγγελθεί κατά τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Ειδικά για την ΑΤΕ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι "όπως γίνεται και με όλες τις τράπεζες που ασκούν αγροτική πίστη, θα παραμείνει πάντα κρατική κι αν ποτέ πολυμετοχοποιηθεί οι μετοχές της θα βρίσκονται μόνο στην κατοχή του κράτους των συνεταιρισμών ή των αγροτών". Πρόσθεσε δε ότι "ήδη εκπονείται μελέτη - εφαρμογή για την ανασυγκρότησή της, η οποία έχει ανατεθεί σε όμιλο ελληνικών και ξένων οίκων και της οποίας τα βήματα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2001".

Αναφερόμενος στο θέμα της ρύθμισης των χρεών των αγροτών σημείωσε ότι "η ΑΤΕ σε συνεννόηση με τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας, θα εκδώσει την απαιτούμενη εγκύκλιο εντός της βδομάδας - το αργότερο την ερχόμενη - η οποία θα καλύπτει το σύνολο των όρων που έχουν προταθεί".

Ομως, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση στη συνέχεια του ερωτώντος βουλευτή του ΣΥΝ Ευαγγέλου Αποστόλου,ο οποίος ζήτησε την επαναφορά των κριτηρίων βιωσιμότητας (τα οποία δεν πληροί η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών), προκειμένου να γίνουν ρυθμίσεις χρεών προς τους αγρότες, και παράλληλα τη δυνατότητα ρύθμισης χρεών, τα οποία είναι περισσότερα από 500 εκατομμύρια δραχμές. Δύο, δηλαδή, θέματα για τα οποία έχει ασκήσει εντονότατη κριτική και έχει αντιδράσει το αγροτικό κίνημα!

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απάντησε και σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευαγγέλου Βλασόπουλου,για τα θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη γεωργία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Βερολίνου.

Με την τοποθέτησή του επιβεβαίωσε ότι οι εισροές κονδυλίων από την ΕΕ, θα είναι μικρότερες στο άμεσο μέλλον, αφού, όπως επισήμανε, υπάρχει η γαλλική πρόταση για "φθίνουσες ενισχύσεις" και άλλες προτάσεις ευρωπαϊκών κρατών, ενώ "εμείς υποστηρίζουμε τη σύνθεση των απόψεων", δηλαδή προφανώς ένα συμβιβασμό σε μικρότερα κονδύλια είτε με φθίνουσα πορεία της όποιας αύξησης των κονδυλίων.

Επισήμανε, επίσης, ότι "η πρόταση για τη συγχρηματοδότηση της ΚΑΠ κατά 25% από τους εθνικούς προϋπολογισμούς τείνει πλέον να εγκαταλειφθεί", προσθέτοντας ότι "επρόκειτο για το πιο καταστροφικό σενάριο για την Ελλάδα, αφού σε περίπτωση εφαρμογής του θα μπορούσε να μας στοιχίσει ακόμα και 1,1 τρισεκατομμύρια δραχμές για το διάστημα 2000 ως το 2006".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ