Πέμπτη 4 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
"Επιχειρείται παραπλάνηση της διεθνούς κοινής γνώμης"

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Δριμείς κατηγορίες κατά των Κοσσοβάρων Αλβανών εξαπόλυσε χτες ο υπουργός Πληροφοριών της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Μίλαν Κόμνενιτς, λέγοντας ότι επιχειρείται για διάφορους λόγους μια μεθοδευμένη και πλασματική ανθρωπιστική καταστροφή στο Κοσσυφοπέδιο.

"Ο γιουγκοσλαβικός στρατός δεν έχει λόγους να βάλλει με πυρά κατά των χωριών", τόνισε ο Κόμνενιτς, προσθέτοντας ότι κυβερνητικά στρατεύματα συγκρούστηκαν με ένοπλους αντάρτες του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου".Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων που ανεβάζουν σε 4.000 τους πρόσφυγες, ο Κόμνενιτς υποστήριξε ότι "πρόκειται για κακόβουλη χειραγώγηση και προσπάθειες που αποσκοπούν σε μία υποκριτική ανθρωπιστική καταστροφή, με στόχο την παραπληροφόρηση της διεθνούς κοινής γνώμης". Καταγγέλλοντας ότι είδε σε τηλεοπτικό σταθμό ντόπια διερμηνέα που υποκρινόταν πως ήταν πρόσφυγας, έκανε έκκληση στα Μέσα Ενημέρωσης να μην εξαπολύσουν πόλεμο κατά της Σερβίας, "μια που η κατάσταση είναι ήδη αρκετά σοβαρή". Ο υπουργός Πληροφοριών έκανε τις παραπάνω δηλώσεις μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον επικεφαλής των διεθνών επιβεβαιωτών του ΟΑΣΕ, Γουίλιαμ Γουόκερ.

Αργότερα, η σερβική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της κατηγόρησε την αποστολή επιβεβαιωτών του ΟΑΣΕ για μεροληπτική στάση υπέρ των αυτονομιστών ανταρτών, υπογραμμίζοντας ότι οι τελευταίοι επιχειρούν τις τελευταίες μέρες να καταλάβουν τις μεθοριακές περιοχές κοντά στην ΠΓΔΜ...

Πάντως, ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Κλίντον Κρίστοφερ Χιλ ενημέρωσε χτες τους πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι παρά το κύμα βίας και την άρνηση των Σέρβων να συναινέσουν σε προηγούμενα προσχέδια ειρηνευτικών συμφωνιών, πλησιάζει ο χρόνος για την υπογραφή συμφωνίας και από το Βελιγράδι και από την Πρίστινα.Σ' αυτή τη δήλωση Χιλ "βοήθησε" και η πρότερη ανακοίνωση των ανταρτών του "KLA" ότι είναι έτοιμοι να υπογράψουν συμφωνία στις 15 Μάρτη. Στην ίδια συνάντηση του Χιλ με τους πρεσβευτές του ΝΑΤΟ, ο απεσταλμένος του Κλίντον εξέφρασε την πεποίθηση πως παρά τα "άσχημα επεισόδια βίας των τελευταίων ημερών και τις αντιρρήσεις των Σέρβων για την αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο, η τελική συμφωνία θα περιέχει την αποστολή πολυεθνικής δύναμης υπό την ηγεσία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου"... Πάντως, ο Χιλ, δεν έδωσε περαιτέρω εξηγήσεις γι' αυτήν του την "αίσθηση".

Στρατηγός Κλαρκ: "Υψηλού κινδύνου η πολιτική Μιλόσεβιτς..."

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό "ΣΤΕΡΝ" ο ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ, δήλωσε χτες ότι ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς "ακολουθεί μία στρατηγική υψηλού κινδύνου στο Κοσσυφοπέδιο".

Ομως επαναλαμβάνοντας ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ είναι έτοιμες να εξαπολύσουν αεροπορικές επιθέσεις για να πιέσουν το Βελιγράδι να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία, ο Κλαρκ τόνισε πως η "εμπειρία έχει δείξει ότι ο Μιλόσεβιτς θα επηρεαστεί από αυτήν την απειλή".

"Οποιαδήποτε στιγμή ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα μου δώσει εντολή για αεροπορικές επιθέσεις στη Γιουγκοσλαβία, οι συμμαχικές δυνάμεις υπό τη διοίκησή μου θα είναι έτοιμες να τις πραγματοποιήσουν. Το ΝΑΤΟ γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο", σημείωσε σε άλλο μέρος της συνέντευξής του.

Συνάντηση πρωθυπουργών Τουρκίας και Αλβανίας για Κόσσοβο

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο θα είναι, μεταξύ άλλων, ένα από τα βασικά θέματα συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ και του Αλβανού ομολόγου του Παντελί Μάικο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αγκυρα, οι δύο πρωθυπουργοί θα έχουν επίσης συνομιλίες για την τουρκική στρατιωτική βοήθεια προς τα Τίρανα και τη βοήθεια της Αγκυρας για την ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ώρες πριν την παραπάνω συνάντηση, ο Αλβανός υπουργός Πληροφόρησης, Μούσα Ουλκίνι, είχε δηλώσει πως η ευημερία της Αλβανίας συνδέεται στενά με την κατάσταση και τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. "Η συνέχιση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο σημαίνει παράταση της αστάθειας στην Αλβανία. Κανείς δεν έρχεται να επενδύσει στην Αλβανία ενώ υπάρχει πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο", τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλβανός υπουργός, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ