Πέμπτη 4 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΝΑΤΟικό σταυροδρόμι

Παύουν προσωρινά, μέχρι και την επόμενη βδομάδα, οι αποβατικές επιχειρήσεις των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, που, μέσω της Θεσσαλονίκης, εδώ και 10 μέρες προωθούνται στην ΠΓΔΜ, όπου συγκεντρώνονται μεγάλες δυνάμεις της πολυεθνικής επεμβατικής δύναμης για την επικείμενη επέμβαση στο Κόσσοβο.

Οπως όλα δείχνουν, για λίγες μέρες, θα σταματήσει η μεταφορά στρατιωτικού οπλισμού και στρατευμάτων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τα πλοία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πάρει το δρόμο της επιστροφής, προκειμένου να ανεφοδιαστούν με νέο πολεμικό υλικό από τις χώρες (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ), που θα συμμετέχουν στη ΝΑΤΟική επιχείρηση εναντίον του σερβικού λαού. Μάλιστα, μετά τη λήξη της ΝΑΤΟικής άσκησης, που θα διεξαχθεί στο Βόρειο Αιγαίο, αναμένεται να καταπλεύσει ο κύριος όγκος του εκστρατευτικού σώματος και η δύναμη των 2.500 - 3.000 Αμερικάνων πεζοναυτών, που θα αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή των "συμμαχικών" στρατευμάτων που επιλέχθηκαν για να επιβάλουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή των Βαλκανίων. Από το αεροδρόμιο "Μακεδονία", όμως, δεν αναμένεται να σταματήσει η επιχείρηση προώθησης οχημάτων και στρατιωτών. Καθημερινά, προσγειώνονται πολεμικά μεταγωγικά αεροσκάφη, που κυρίως μεταφέρουν στρατιώτες, αλλά και κοντέινερ με φάρμακα και τρόφιμα.

Χτες το πρωί αποχώρησαν οδικώς οι γερμανικές δυνάμεις που κατέπλευσαν με το αρματαγωγό "Fast Alexandria", αλλά και με τα 5 μεταγωγικά αεροσκάφη την προηγούμενη μέρα. Τα άρματα μάχης μεταφέρονται σιδηροδρομικώς προς τα σύνορα. Ετσι για ακόμη ένα πρωινό οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε επιχειρήσεις προς την έξοδο της Θεσσαλονίκης, είδαν τον "κατοχικό" στρατό να περνά για να επιβάλει τα σχέδια των μεγάλων αφεντικών στη γειτονική χώρα και τον ελληνικό στρατό σε ρόλο συνοδού να τον προστατεύει. Δεκάδες οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τζιπ, στρατιώτες πλήρως οπλισμένοι, προχώρησαν οδικώς προς την ΠΓΔΜ, προκαλώντας τα φιλειρηνικά αισθήματα των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

Στο μεταξύ και στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης ολημερίς πηγαινοέρχονται στρατιωτικά τζιπ των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, επιβεβαιώνοντας με την παρουσία τους πως η Θεσσαλονίκη τελεί υπό ΝΑΤΟική ομηρία. Η Θεσσαλονίκη των μεγάλων λαϊκών αγώνων μετατρέπεται, με τη συγκατάθεση της υποτελούς ελληνικής κυβέρνησης, σε ορμητήριο εναντίον των φίλων βαλκανικών λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ