Πέμπτη 4 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Υπερεντατικές εργασίες αποκατάστασης του αγωγού

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Πυρετώδεις προσπάθειες καταβάλλουν ιρακινά τεχνικά συνεργεία για να αποκαταστήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις βλάβες στον πετρελαιαγωγό, που μεταφέρει αργό πετρέλαιο από το Ιράκ προς την Τουρκία, ο οποίος τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς της Κυριακής στο Β. Ιράκ. Την ίδια στιγμή, το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι οι βομβαρδισμοί είχαν στόχο να μειώσουν την ημερήσια παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, προκειμένου να διατηρηθούν σταθερά ανεβασμένες οι τιμές του.

Αδιάκοπα εργάζονται Ιρακινοί τεχνικοί προκειμένου να επανατεθεί σε λειτουργία, το ταχύτερο δυνατόν, ο πετρελαιαγωγός Ιράκ - Τουρκίας. Εντούτοις, όπως δήλωνε, χτες, ο Σαανταλάχ Φατί, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου, οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών θα χρειαστούν πολλές μέρες και το πιθανότερο είναι ότι το Ιράκ δεν έχει τις τεχνικές δυνατότητες να ολοκληρώσει την προσπάθεια αυτή, με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κριθεί αναγκαία η εισαγωγή ανταλλακτικών αλλά και η άφιξη ειδικών ξένων τεχνικών.

Οπως έγινε γνωστό, η ιρακινή ηγεσία σκοπεύει να έχει επαναλειτουργήσει ο αγωγός πριν από τις 23 Μάρτη, οπότε πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των χωρών - μελών του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών. Στη συνάντηση αυτή, η Βαγδάτη προτίθεται να ασκήσει εκ νέου πιέσεις προκειμένου να μειωθεί η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, κυρίως της Σαουδικής Αραβίας, στο σύνολο του 1,5 εκατομμυρίου βαρελιών τη μέρα, έτσι ώστε να διατηρηθούν σε σχετικά υψηλά επίπεδα οι τιμές, για να αυξηθούν τα έσοδα που το Ιράκ έχει μέσω του ανθρωπιστικού προγράμματος.

Η ιρακινή ηγεσία εκτιμά, όπως μετέδωσε χτες το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί δεν ήταν τυχαίοι και είχανστόχο να υποσκάψουν το ιρακινό αίτημα για μείωση της σαουδαραβικής παραγωγής πετρελαίου. Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό Πεντάγωνο άλλαξε τους ισχυρισμούς του σχετικά με τους βομβαρδισμούς της Κυριακής, που έπληξαν τον αγωγό, και χτες υποστήριζε ότι το επικοινωνιακό κέντρο ελέγχου της ροής του πετρελαίου, που έγινε στόχος, χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Οργή Αγκυρας

"Απαράδεκτους" χαρακτήρισε τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς του πετρελαιαγωγού Ιράκ - Τουρκίας, ο Τούρκος Πρόεδρος, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος δεν έκανε καμία προσπάθεια να κρύψει την αγανάκτησή του. Οι δηλώσεις Ντεμιρέλ ήταν οι πρώτες τουρκικές αντιδράσεις μετά την καταστροφή του ιρακινο-τουρκικού αγωγού, που προκλήθηκε από αμερικανικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ. Η Αγκυρα, αν και έχει ταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ για τους βομβαρδισμούς ιρακινών στόχων και τις "ζώνες απαγόρευσης πτήσεων", δεν έκρυψε ποτέ τη δυσαρέσκειά της για τις οικονομικές απώλειες που έχει υποστεί από την επιβολή κυρώσεων στο Ιράκ, τις οποίες εκτιμά σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ