Πέμπτη 4 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ δε θα περάσει

Με μια μαζικότατη κινητοποίηση απάντησαν οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση. Αναμένεται ένταση των κινητοποιήσεων μετά την αδιάλλακτη στάση του ΥΠΕΧΩΔΕ

Με μια απόλυτα πετυχημένη τρίωρη στάση εργασίας και με μεγαλειώδη συγκέντρωση και πορεία στο ΥΠΕΧΩΔΕ, οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ βροντοφώναξαν χτες το μεσημέρι ένα ακόμη καθολικό "όχι" στα σχέδια της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της Επιχείρησης σε ιδιώτες. Με το σύνθημα "Το νερό είναι πηγή ζωής και όχι αντικείμενο κερδοσκοπίας",έστειλαν το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αφήσουν να περάσουν τα σενάρια για τη διχοτόμηση και τη θυγατροποίηση της εταιρίας, που χτίστηκε με το χρήμα του ελληνικού λαού και τώρα η κυβέρνηση θέλει να προσφέρει σε κάποιους μεγαλοσχήμονες "κηφήνες" ιδιώτες "νερουλάδες".

Το μήνυμα αυτό, όμως, δε φαίνεται να το λαμβάνει σοβαρά υπόψη της μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, αν κρίνουμε από την αδιάλλακτη στάση που επέδειξε ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελής,τον οποίο συνάντησε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Προσωπικού της ΕΥΔΑΠ. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ είναι δεδομένη και δεν αλλάζει, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους σε διάλογο μόνο για ...τον τρόπο που θα γίνει η ιδιωτικοποίηση αυτή, μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες της ΕΤΕΒΑ και των ξένων συμβούλων!

Ενταση του αγώνα

Η απάντηση αυτή του υφυπουργού ατσάλωσε ακόμη περισσότερο το μέτωπο των εργαζομένων, οι οποίοι, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους, αναμένεται να εντείνουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα, όπως τόνισε στο "Ρ" το μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γ. Φασουλάς.Από την άποψη αυτή, είναι χαρακτηριστική και η δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδίας Θ. Ζαχαρόπουλου: "Μπήκαμε στο στάδιο της σύγκρουσης και της ρήξης. Ο αγώνας μας από δω και πέρα θα είναι πιο σκληρός και πιο αποφασιστικός, ενώ για τα προβλήματα που θα προκύψουν στο Λεκανοπέδιο δε θα είμαστε εμείς οι υπεύθυνοι".

Προηγούμενα, κατά τη διάρκεια της μαζικότατης συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο "Ζίνα", οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας τόνισαν ότι:

  • Οι πρώτοι που θα πληρώσουν το τίμημα της ιδιωτικοποίησης θα είναι οι καταναλωτές. "Το παράδειγμα με τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ΟΤΕ - τόνισαν- είναι χαρακτηριστικό για τις επιπτώσεις που θα έχουν στους καταναλωτές τα κυβερνητικά παιχνίδια των ιδιωτικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων".
  • Η "λύση" της ίδρυσης της θυγατρικής εταιρίας που θα ξεπουληθεί στους ιδιώτες είναι απαράδεκτη, αφού αυτή θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενό της την εκμετάλλευση (το "φιλέτο", δηλαδή) και μόνο θα εισπράττει, ενώ όλες τις ευθύνες για την ποιότητα του νερού, τη συντήρηση του δικτύου ύδρευσης αποχέτευσης και τα έργα θα τα έχει η μητρική που θα παραμείνει στο δημόσιο!
  • Κατάγγειλαν ως αυθαίρετες και παράνομες τις εντολές του υπουργού Εθνικής Οικονομίας να προσληφθούν από την ΕΥΔΑΠ ξένες εταιρίες συμβούλων, με σκοπό να επισπεύσουν τη διαδικασία διχοτόμησης της Επιχείρησης.
Οργανόγραμμα ιδιωτικοποίησης

Οι εργαζόμενοι κατάγγειλαν ότι το νέο δήθεν οργανόγραμμα της επιχείρησης, που ψηφίστηκε πραξικοπηματικά από τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, φωτογραφίζει ουσιαστικά τη σύσταση της θυγατρικής με τη δημιουργία νέων διευθύνσεων και υπηρεσιών, ώστε την κατάλληλη στιγμή να προχωρήσουν στην υλοποίηση του τελικού στόχου της ιδιωτικοποίησης.

Να σημειώσουμε ότι η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αποφάσισε αυθαίρετα για το νέο οργανόγραμμα, χωρίς να κάνει διάλογο με τους εργαζόμενους, όπως είχε υποχρέωση. Πρέπει να επισημάνουμε ότι κυβέρνηση και Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ στο θέμα αυτό επιχείρησαν να παραπλανήσουν ακόμη και τους βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλο και Μπ. Αγγουράκη,αφού, απαντώντας σε Ερώτησή τους τον περασμένο Οκτώβρη, υποστήριζαν επί λέξει ότι: "Η κυβέρνηση και η Διοίκηση έχουν δεσμευτεί για έναν οργανωμένο διάλογο με τους εργαζόμενους στη διαδρομή για την εξυγίανση και την αναδιοργάνωση της Εταιρίας. Και είναι προφανές ότι οι προτάσεις των εργαζομένων θα ληφθούν σοβαρά υπόψη, γιατί η μάχη για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της ΕΥΔΑΠ αφορά και τους εργαζόμενους και τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου".

Στη βιασύνη τους όμως να προχωρήσουν στο ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ στους ιδιώτες, "ξέχασαν" ακόμα και το διάλογο, που υποσχέθηκαν, με τους εργαζόμενους...

Η Ομοσπονδία, πάντως, έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για το οργανόγραμμα, που αναμένεται να εκδικαστούν στο τέλος του μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ