Πέμπτη 4 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
8 ΜΑΡΤΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Σε συγκέντρωση και πορεία τη Δευτέρα, καλεί η ΟΓΕ

Απευθύνει προς όλες τις γυναίκες, κάλεσμα διαρκούς αγώνα, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

Κάλεσμα προς όλες τις γυναίκες να παραβρεθούν την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας,στη συγκέντρωση - πορεία που θα γίνει στις 4 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Η ΟΓΕ, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου, δηλώνει: "Εμείς οι γυναίκες της ΟΓΕ - οργάνωσης που επί 23 χρόνια βρίσκεται μπροστά στους αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών - θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να συστρατεύσουμε τις γυναίκες του μόχθου και της ανεργίας, τις γυναίκες της συνοικίας και του αγρού, σ' ένα διαρκή αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που μας φέρνει ακόμα πιο πίσω από το 1857, όταν οι ράπτριες της Νέας Υόρκης μάτωσαν για το 8ωρο και την ίση αμοιβή για ίση δουλιά με τους άνδρες".

Η ΟΓΕ καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης και της Ενωμένης Ευρώπης που καταργούν το 8ωρο, τις συντάξεις, τα προνοιακά και μη επιδόματα, που ξεκληρίζουν τον αγροτικό πληθυσμό από τη γη του και ρίχνουν τις γυναίκες της ελληνικής υπαίθρου στον Καιάδα του κοινωνικού περιθωρίου. Καταγγέλλει την ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας, του πολιτισμού, αλλά και την πλειοψηφία των ΜΜΕ που στηρίζουν και προωθούν αυτές τις κυρίαρχες πολιτικές "που εξευτελίζουν τη γυναικεία προσωπικότητα, που ευτελίζουν αξίες και οράματα". Στη συνέχεια καλεί την κυβέρνηση να κατανοήσει ότι ανάπτυξη της χώρας μας με τις γυναίκες άνεργες, μερικώς απασχολούμενες, ανασφάλιστες, αναλφάβητες, εθελόντριες, κοινωνικά αδιάφορες και επαγγελματίες πόρνες, δεν μπορεί να γίνει. Την καλεί, επίσης, να διαφυλάξει και να διευρύνει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα βοηθήσουν τις γυναίκες να πορευτούν προς την ουσιαστική ισοτιμία, τη χειραφέτηση και την απελευθέρωσή τους.

Τέλος, η ΟΓΕ απαιτεί την κατάργηση των νόμων για την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία, την πρόνοια και την παιδεία, καθώς και την έμπρακτη αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας, "με εκείνους τους νόμους και τις ρυθμίσεις που βοηθούν τις γυναίκες να κατακτήσουν την ισότιμη θέση τους σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους".

"Παλέψτε μέσα απ' τα Συνδικάτα"

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), χαρακτηρίζει την 8η Μάρτη "Παγκόσμια Μέρα Πάλης της εργαζόμενης γυναίκας" και τονίζει: "Η ζωή και η θέση της εργαζόμενης γυναίκας, μέσα σ' αυτό το τοπίο, συνεχώς χειροτερεύει, λόγω και της συγκεκριμένης θέσης της στην κοινωνία. Οι γυναίκες αποτελούν το 63% των ανέργων και το 74% των ανέργων μακράς διαρκείας. Εχουν την πρώτη θέση με 80% περίπου, στην απασχόληση φασόν και το 90% περίπου των απασχολούμενων με ευέλικτες και ελαστικές μορφές απασχόλησης. Ολο και λιγότερες γυναίκες συγκεντρώνουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, όλο και περισσότερες γυναίκες - μακροχρόνια άνεργες - δεν έχουν τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κι ασφάλισης".

Το ΕΚΑ καλεί την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών, καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να παλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και όλες τις εργαζόμενες να έχουν τακτική επαφή και επικοινωνία με τα σωματεία, τις γραμματείες γυναικών των Σωματείων, καθώς και με τη γραμματεία γυναικών του ΕΚΑ. "Εργαζόμενη γίνε μέλος του συνδικάτου σου, πάλεψε μέσα απ' τα Συνδικάτα για όλα όσα δικαιούσαι", καταλήγει το ΕΚΑ.

  • Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, 150 γυναίκες από τα Γυναικεία Προσφυγικά Σωματεία της Κύπρου, έρχονται στην Αθήνα για να καταγγείλουν την Τουρκία ως υπεύθυνη για τη συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σε βάρος των γυναικών. Από το ερχόμενο Σάββατο έως και τη Δευτέρα 8 Μάρτη, οι γυναίκες της Κύπρου προγραμματίζουν διάφορες εκδηλώσεις.
  • Εκδήλωση με θέμα το ρατσισμό οργανώνει τη Δευτέρα 8 Μάρτη, ο Πανδημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Θεσσαλονίκης.Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 27).
  • Εκδήλωση διοργανώνει τη Δευτέρα στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα "Τάσσος" του Δημαρχείου Αμπελοκήπων, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα (2016-02-28 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες σωματείων για την 8η Μάρτη (2015-03-03 00:00:00.0)
Πλούσια δράση για τη Μέρα της Γυναίκας (2009-03-06 00:00:00.0)
Τιμάει τη Μέρα της Γυναίκας (2007-03-01 00:00:00.0)
Αφόρητο το «ενδιαφέρον» τους... (2000-03-09 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας (1998-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ