Πέμπτη 4 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Στη θαυμάσια (λογοτεχνικώς και αισθητικώς) σειρά της "Ωκεανίδας" "Οι επτανήσιοι", κυκλοφόρησε με εισαγωγή - επιμέλεια του Ορέστη Αλεξάκη, ένας τόμος με "Τα σονέτα" του σπουδαίου σοσιαλιστή ποιητή και πεζογράφου Κωνσταντίνου Θεοτόκη (πέθανε το 1923). Ο τόμος περιέχει εξήντα εννέα σονέτα του, αποκαταστημένα στην αυθεντική τους μορφή με βάση τα χειρόγραφά του. Επίσης, κυκλοφόρησαν: Εμανουέλ Μπερνχάιμ "Παρασκευή βράδυ" (μετάφραση Βάσως Νικολοπούλου - Νίκης Ντούζε,αφήγημα). Ρόμπιν Μάξουελ "Χίλιες μέρες βασίλισσα (μετάφραση Γιάννη Σπανδωνή, μυθιστόρημα.

- Από τις εκδόσεις "Σοκόλη" στη σειρά λογοτεχνικών μελετών "Οι δικοί μας" κυκλοφόρησε η ενδιαφέρουσα και εκτενής (414 σελ.) μονογραφία του ποιητή και κριτικού Τάκη Καρβέλη "Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, ο πρωτοπόρος". Η μονογραφία, βιογραφεί το μεγάλο πρωτοπόρο σοσιαλιστή ποιητή και πεζογράφο και αναπλάθει το ιστορικό περιβάλλον που διαμόρφωσε πνευματικά και κοινωνικά τον Κ. Χατζόπουλο και εξετάζει το "ρήγμα" στην ποιητική μας παράδοση μετά το 1880. Το βιβλίο περιλαμβάνει και επίμετρο για τον άνθρωπο, μεταφραστή, δημιουργό Κ. Χατζόπουλο, καθώς και χρονολόγιο και εργογραφία. Οι εκδόσεις "Σοκόλη" κυκλοφόρησαν και το "Ημερολόγιο της Εταιρείας Συγγραφέων 1999", το οποίο περιέχει ποιήματα και πεζογραφήματα Ελλήνων δημιουργών από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.

- Ο "Κέδρος" κυκλοφόρησε ένα σπουδαίο - για τους ανθρώπους του θεάτρου και τους θεατρόφιλους - βιβλίο. Πρόκειται για τη μελέτη του σκηνοθέτη Αλέξη Σολομού "Το κρητικό θέατρο (Από τη φιλολογία στη σκηνή)". Ο πολυγραφότατος μελετητής, ερευνητής και δημιουργός του θεάτρου μας, με τη θαυμαστή πένα του, την τεράστια πείρα του και το πάθος του για το ποιητικό θέατρο, καταθέτει ένα ακόμα "κειμήλιο" στοχασμού και σκηνικής πράξης. Επίσης, κυκλοφόρησε το βιβλίο του γνωστου ποιητή Γιώργου Μαρκόπουλου "Μη σκεπάζεις το ποτάμι" (σε στιχουργική και ελεύθερη μορφή ποιήματα).

- Από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος κυκλοφόρησε ένας υπερπολυτελής τόμος - αφιέρωμα στο έργο του κορυφαίου γλύπτη μας Γεράσιμου Σκλάβου, με υπότιτλο "Ο γλύπτης που έκανε την ύλη πνεύμα". Η εξαίρετη μονογραφία για το έργο και το βίο του μεγάλου, φημισμένη διεθνώς καλλιτέχνη, υπογράφεται από την τεχνοκριτικό Ντόρα Ηλιοπούλου - Ρογκάν.

- Από τις εκδόσεις "Παπαδήμα" επανεκδόθηκαν σε επιμέλεια Κυριάκου Ντελόπουλου, τρία εξαίρετα αφιερώματα της παλιάς εικονογραφημένης μηνιαίας επιθεώρησης "Ηώς" που εξέδιδε ο Κ. Αθ. Παπαγεωργίου στις αρχές της δεκαετίας του '60. Οι τρεις αφιερωματικοί τόμοι τιτλοφορούνται: "Μακεδονία", "Λακωνία" και "Εύα Πάλμερ - Σικελιανού". Ο τελευταίος τόμος, ογκώδης (486 σελ.) αφορά στη συμβολή της εμπνευσμένης Αμερικανίδας συζύγου του Αγγελου Σικελιανού, η οποία στήριξε παντοιοτρόπως το όραμά του για την αναβίωση των Δελφικών εορτών.

- Από τον "Αρμό" κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ετίεν Ζιλσόν "Ελοϊζα και Αβελάρδος" σε μετάφραση προλεγόμενα - σχόλια Γιάννη Μ. Καλιόρη. (Η ερωτική ιστορία του Αβελάρδου και της Ελοϊζας εκφράζει το αρχέτυπο του έρωτα στο δυτικό κόσμο, που παραπέμπει στο μύθο του Τριστάνου και της Ιζόλδης).

- Από τον "Παρατηρητή" κυκλοφόρησαν: Γιώργος Καφταντζής "Το ναζιστικό στρατόπεδο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης 1941 - 1944 (Οπως το έζησε και το περιγράφει στο ημερολόγιό του ένας όμηρος, ο Λεωνίδας Γιασημακόπουλος - αριθμός μητρώου φυλακής 4436)". (Ενα ακόμα σημαντικό ιστορικό βιβλίο του αξέχαστου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και δικηγόρου της Θεσσαλονίκης). Στέφανο Μπένι "Γη" (φανταστικό μυθιστόρημα, που εκτυλίσσεται από το 2156 μέχρι την τεχνολογική εποχή μας).

- Ο Χάρης Σακελλαρίου, γνωστός πεζογράφος, φιλόλογος και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, καταθέτει μια σημαντική μελέτη του με τίτλο "Κοινωνιολογία της λογοτεχνίας" (Εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα").

- Κώστας Γ. Μίσσιος "Ανθολόγιο Λεσβίων Ποιητών (Β' Οι δημιουργοί της "Λεσβιακής Ανοιξης" και οι διάδοχοί τους, 1890 - 1929)" (τόμος ένατος, Μυτιλήνη. Διεύθυνση συγγραφέα, Κοραή 45, ΤΚ 12241 Αιγάλεω, τηλ. 5613.840).

- Τόμας Πόνσον "Το ουράνιο τόξο της βαρύτητας" (συμβολικό μυθιστόρημα, μετάφραση Γιώργου Κυριαζή).

- Νίκος Παλαμήδης (Πάλδης) "Χιλιάδες τραγούδια (Στίχοι για μελοποίηση)" (τόμος πρώτος, Βύρωνας, Αθήνα 1999. Διεύθυνση στιχουργού: Ν. Παλαμήδης Βοσπόρου 51, 16232 Βύρωνας, τηλ. 7653.472).

- Λοράνς Αλός "Οι ηδονές της σάρκας" (μετάφραση Φώντας Κονδύλης,μυθιστόρημα).

- Μιχάλης Πιτσιλίδης "Viagra (Οσα πρέπει να γνωρίζετε γι' αυτό)" (εκδόσεις "Αρχιπέλαγος").

- "Οταν οι δρόμοι" τιτλοφορείται το βιβλίο της Μαρίας Ευσταθιάδη (κείμενα) και της Γκλόρυς Ροζάκη (φωτογραφίες) που αφιερώνεται στη μνήμη της πρόσφατα χαμένης ποιήτριας Μάντως Αραβαντινού. (Εκδόσεις "Ολκός"). - Από τις εκδόσεις "Μίνωας" κυκλοφορούν πλήθος όμορφων βιβλίων για νήπια και μικρά παιδιά, που αφορούν στους "μύθους" των μεγάλων γιορτών (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Πάσχα) στη δημιουργική απόκτηση γνώσης από το παιδί (σειρά "Παίζω και μαθαίνω") και σε όμορφα παραμύθια. Ο "Μίνωας" κυκλοφορεί και πανέμορφα πανόδετα ετήσια ημερολόγια.

- "Αφιέρωμα στον Σταύρο Μποσνακίδη" τιτλοφορείται το ανάτυπο από το περιοδικό "Ερευνα", τεύχος 85, που αναφέρεται στον ποιητή, συγγραφέα, εικαστικό Σταύρο Μποσνακίδη (Διεύθυνση τιμώμενου: Στ. Μποσνακίδης, Μελπομένης 39, Χολαργός 15561, τηλ. 6512.351).

- "ΙΣΤΟΡΙΑ εικονογραφημένη", (περιοδικό της "Πάπυρος Πρες" τεύχος 365) με πλούσια ύλη).

- "Ο Μέντωρ" (χρονογραφικό και ιστοριοδιφικό Δελτίο της Αρχαιολογικής Εταιρείας, τεύχος 547, Οκτώβρης 1998, με αφιέρωμα στον Κυριάκο Σ. Πιττάκη).

- "Ελληνική Διεθνής Γλώσσα" (περιοδικό του Οργανισμού για τη Διεθνοποίηση της ελληνικής γλώσσας, τεύχος 35, με αφιέρωμα στον Διονύσιο Σολωμό).

- "Χιόννη" (περιοδικό λόγου και τέχνης της Χίου, τεύχος 80).

- "Αιολικά φύλλα" (περιοδικό λόγου και τέχνης, τεύχος 51).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ