Κυριακή 7 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Διεθνιστική αλληλεγγύη της νεολαίας

Κοινή καμπάνια των ΚΝΕ, ΕΔΟΝ, ΚΝ Πορτογαλίας και της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας

Σε κοινή πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς τη σοσιαλιστική Κούβα συμμετέχει η ΚΝΕ μαζί με άλλες τρεις νεολαίες κομμουνιστικών κομμάτων από την Ευρώπη. Οι οργανώσεις που ανέλαβαν να κάνουν την καμπάνια είναι η ΚΝΕ, η ΕΔΟΝ της Κύπρου, η Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας (JCP) και η Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία (SDAJ - η νεολαία του Γερμανικού ΚΚ).

Αντικείμενο της καμπάνιας είναι, η ανέγερση ενός κέντρου υγείας στο πανεπιστήμιο του Matanzas στην Κούβα, σε συνεργασία με την ΚΝ Κούβας (UJC) και τη διεύθυνση του Πανεπιστημίου.

Οι τέσσερις οργανώσεις θα χρηματοδοτήσουν από κοινού με την κουβανική πλευρά την ανέγερση του κέντρου υγείας και θα οργανώσουν τρεις μπριγάδες που θα συμμετέχουν στην οικοδόμησή του. Ηδη οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει, με τη συγκέντρωση ενός πρώτου ποσού και την αποστολή των πρώτων υλικών στην Κούβα, ενώ παράλληλα προχωράνε οι εργασίες υποδομής.

Η σημασία της πρωτοβουλίας

Δεν είναι η πρώτη φορά, βέβαια, που η ΚΝΕ και οι άλλες οργανώσεις προχωρούν σε μια καμπάνια αλληλεγγύης προς τη σοσιαλιστική Κούβα και το λαό της. Η έμπρακτη αλληλεγγύη των νέων κομμουνιστών της χώρας μας προς την Κουβανική Επανάσταση, είναι και γνωστή και συνεχής. Για την ΚΝΕ η αλληλεγγύη προς τον κουβανικό λαό και τη νεολαία, είναι πρώτα απ' όλα ζήτημα αλληλεγγύης και υπεράσπισης του σοσιαλισμού. Στηριζόταν και στηρίζεται στις διεθνιστικές παραδόσεις της ΚΝΕ, είναι συστατικό στοιχείο της πάλης των νέων κομμουνιστών ενάντια στη νέα τάξη του ιμπεριαλισμού. Ωστόσο η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει ορισμένα στοιχεία που διευρύνουν τη σημασία της:

Είναι η πρώτη φορά που μια καμπάνια αλληλεγγύης είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας οργανώσεων από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Στην κοινή διακοίνωση των παραπάνω οργανώσεων, τονίζεται το ζήτημα της υπεράσπισης του σοσιαλισμού, το ότι η διεθνιστική αλληλεγγύη συνδέεται αναπόσπαστα με την πάλη της νεολαίας ενάντια στον ιμπεριαλισμό σε κάθε χώρα, ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι ένα βήμα για την ανάπτυξη της διεθνούς συνεργασίας των οργανώσεών μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως οι οργανώσεις που συνεργάζονται είναι μεταξύ των σημαντικότερων ΚΝ της Ευρώπης, και γιατί η υπόθεση της υπεράσπισης του σοσιαλισμού και της επανάστασης στην Κούβα, είναι πρώτα απ' όλα υπόθεση των κομμουνιστών, αλλά και γιατί αυτή η κοινή καμπάνια δημιουργεί προϋποθέσεις για την προώθηση και άλλων κοινών πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων από τις ΚΝ της Ευρώπης, που πάντα ήταν στις προτεραιότητες της ΚΝΕ.

Η συμβολή της ΚΝΕ

Η δραστήρια συμβολή της ΚΝΕ στην επιτυχία της καμπάνιας θα είναι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε την 40ήεπέτειο της Κουβανικής Επανάστασης, να διευρύνουμε το κύμα αλληλεγγύης της νεολαίας προς το δοκιμαζόμενο κουβανικό λαό, να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο τους στενούς αγωνιστικούς δεσμούς μας με την ΚΝ Κούβας και τις ΚΝ της Ευρώπης. Στόχος μας είναι η καμπάνια να δεθεί με την πολύμορφη δραστηριότητα των οργανώσεών μας, το Φεστιβάλ. Να προβληθεί πλατιά στη νεολαία, να βοηθήσει ώστε η αλληλεγγύη προς τη σοσιαλιστική Κούβα να γίνεται όλο και πιο πολύ υπόθεση του νεολαιίστικου και μαζικού λαϊκού κινήματος. Να προβάλλει στους νέους της πατρίδας μας την αξία του διεθνισμού, της αλληλεγγύης στον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού.

Ηδη οι οργανώσεις της ΚΝΕ συζητάνε το σχεδιασμό της καμπάνιας, την αξιοποίηση της κάρτας ενίσχυσης που θα κυκλοφορήσει τον Απρίλη, τις εκδηλώσεις τους, τη συμμετοχή στην μπριγάδα της ΚΝΕ, την ηθική και υλική στήριξη από τη νεολαία και τους μαζικούς φορείς, της πρωτοβουλίας.

Νίκος ΣΕΡΕΤΑΚΗΣ

Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ