Τετάρτη 10 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Βασική απαίτηση των καιρών

- Αύριο, Πέμπτη, πραγματοποιείται το πανεργατικό συλλαλητήριο που έχει καλέσει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Θεσσαλονίκης. Ποια η ανάγκη που ωθεί σ' αυτή την κινητοποίηση;

- Είναι η δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι μετά την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται όλο αυτό το διάστημα με στόχο τις βασικές κατακτήσεις και δικαιώματά τους. Μιλάμε για μια επίθεση χωρίς προηγούμενο που ευτελίζει ακόμα πιο πολύ την εργατική δύναμη, προχωρεί στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, στη συνεχή λιτότητα, χωρίς ημερομηνία λήξης. Γι' αυτό αυτή τη στιγμή προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη της αντίστασης, της σθεναρής υπεράσπισης των εργατικών κατακτήσεων και της διεκδίκησης του δικαιώματος ζωής των εργαζομένων.

- Ποιος είναι ο στόχος της κυβερνητικής πολιτικής, που έχει δημιουργήσει αυτή την κατάσταση;

- Στόχος της πολιτικής αυτής είναι να εντείνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, να δώσει όλο και περισσότερα κέρδη στην ολιγαρχία. Και βέβαια ο πολιτικός στόχος είναι ο κατακερματισμός της εργατικής τάξης, με τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την καθυπόταξή της, την ενσωμάτωσή της στο σύστημα, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση στο καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα.

- Πού οδηγεί η γενικότερη κυβερνητική πολιτική τους εργαζόμενους, αλλά και τη χώρα;

- Οδηγεί στη γενικότερη υποταγή της χώρας, στην αύξηση της φτώχειας, της λιτότητας, της εξαθλίωσης από τη μια μεριά και στη συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια. Στο εξωτερικό επίπεδο βέβαια, αυτή η πολιτική οδηγεί στην πλήρη υποταγή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ΗΠΑ, ΕΕ, ΔΕΕ κλπ., με στόχο τον διαμελισμό της χώρας, τη μοιρασιά του Αιγαίου, τη συμμετοχή της χώρας, σαν μικρός ιμπεριαλιστής, στο παιχνίδι για το ξαναμοίρασμα των αγορών.

Οδηγεί γενικά στην παραχώρηση των λιμανιών και εδαφών της χώρας για επιθετικούς σκοπούς σε βάρος γειτονικών λαών.

- Ποια είναι η βασική απαίτηση των καιρών σήμερα για το συνδικαλιστικό κίνημα;

- Αναδεικνύεται όλο και περισσότερο η αναγκαιότητα του ταξικού προσανατολισμού του συνδικαλιστικού κινήματος και η απαίτηση είναι η αναγέννηση, η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση. Η απαίτηση αυτή γίνεται όλο και πιο καθαρή από την απήχηση που έχει η πρωτοβουλία του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, η πρωτοβουλία των εργαζομένων που στέκονται όρθιοι και παλεύουν για τοπικό και πανελλαδικό συντονισμό.

- Τα βασικά αιτήματα που θα προβάλλει το συλλαλητήριο ποια είναι;

- Είναι η υπεράσπιση του εισοδήματος των εργαζομένων, απέναντι σ' αυτή την επίθεση λιτότητας. Επίσης, η υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων και κατακτήσεων της εργατικής τάξης, ιδιαίτερα μετά τον αντεργατικό νόμο 2639, που καταργεί το 8ωρο και την πλήρη απασχόληση, η υπεράσπιση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, των συνταξιοδοτικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Ακόμα τα φορολογικά αιτήματα της εργατικής τάξης, η απαίτηση για μη συμμετοχή στον "κοινωνικό διάλογο" και η υπεράσπιση της ειρήνης στην περιοχή, με άμεσο βασικό αίτημα να μην χρησιμοποιηθούν εθνικά εδάφη για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που πάνε να ανάψουν μπουρλότο στη Βαλκανική.

Σ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ