Τετάρτη 10 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Στο προσκήνιο και πάλι ο

εποικισμός της Αμμοχώστου

Οι Τουρκοκύπριοι ετοιμάζονται να ανοίξουν τα Βαρώσια για εγκατάσταση, σε απάντηση στην "υποστήριξη" στο ΡΚΚ, που παρέχουν οι Ελληνες και οι Ελληνοκύπριοι

ΛΕΥΚΩΣΙΑ(του ανταποκριτή μας).-

Η Αγκυρα, εκμεταλλευόμενη το θέμα Οτσαλάν, προτίθεται να επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα εποικισμού της πόλης της Αμμοχώστου, αδιαφορώντας για τις οποιεσδήποτε συνέπειες και περιφρονώντας για μια ακόμη φορά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Σαν πρώτο βήμα για την επαναφορά τουρκικού σχεδίου για προώθηση του εποικισμού της πόλης της Αμμοχώστου θεωρείται άρθρο του αφυπηρετήσαντα γνωστού Τούρκου διπλωμάτη Σικούρου Ελεγκτάν στη "Μιλιέτ", που αναδημοσιεύτηκε χτες στην τουρκοκυπριακή εφημερία "Κίμπρις". Τη στιγμή αυτή, γράφει ο Τούρκος διπλωμάτης, τόσο στο τουρκικό υπουργείου Εξωτερικών, όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών του ψευδοκράτους συζητείται σε ανώτατο επίπεδο θέμα σταδιακού ανοίγματος της πόλης των Βαρωσίων για εγκατάσταση και αυτό λόγω της υποστήριξης, όπως ισχυρίζεται, που παρέχουν η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι προς την οργάνωση του ΡΚΚ.

Ο Σικούρου Ελεγκτάν προαναγγέλλει την έκδοση κάποιας ανακοίνωσης, σε σχέση με το θέμα αυτό, ενώ ταυτόχρονα καλεί τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας να τερματίσουν τη ναύλωση πλοίων ελληνικών συμφερόντων για τη μεταφορά προϊόντων από και προς την Τουρκία, γιατί με τη ναύλωση τέτοιων πλοίων η Τουρκία πληρώνει 400 περίπου εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ποσό που καρπούται η Ελλάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και απειλές με αφορμή το θέμα Οτσαλάν, είπε ότι πρέπει με κάθε μέσο να αποτραπεί η κουρδοποίηση είτε της εσωτερικής πολιτικής ζωής είτε των ελληνοτουρκικών θέσεων. "Θεωρούμε και κρίνουμε, είπε, ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι πάρα πολύ ευαίσθητο αυτή την περίοδο και το μόνο που θέλουμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά είναι ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει καμία, μα καμία σχέση με την υπόθεση Οτσαλάν. Εχουμε, συνέχισε, αποφασίσει, με κατηγορηματικό τρόπο, επαναλαμβάνω, να μην επιτρέψουμε είτε σ' οποιαδήποτε δημοσιογραφική αγωνία είτε σ' οποιαδήποτε περιέργεια να δημιουργηθεί οποιαδήποτε εικόνα προς τα έξω, σχέσης της Κύπρου με την υπόθεση Οτσαλάν. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε καμία σχέση με το θέμα. Τελεία και παύλα", υπογράμμισε με έμφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ανέφερε, επίσης, ότι τις θέσεις "σ' ό,τι αφορά τη δίκη Οτσαλάν έχει ξαναδιατυπώσει η κυπριακή κυβέρνηση και συντάσσεται πλήρως με τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ό,τι αφορά τη λογική μιας δίκαιης δίκης και σ' ό,τι αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κουρδικού λαού. Σ' ό,τι αφορά τη σύλληψη του Ελληνα επιτετραμμένου, συντασσόμαστε πλήρως με την ελληνική θέση και τη γενική αρχή ότι οι διπλωμάτες σε κάθε χώρα πρέπει να έχουν το αποδεκτό δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα χωρίς κανένα πρόβλημα. Σ' ό,τι αφορά το θέμα της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί και υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, αλλά πάντοτε αυτός ο προσανατολισμός θα περάσει μέσα από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Δε θα βγάλουμε, τόνισε, καταλήγοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τα μάτια μας μόνοι μας"!

Στο μεταξύ, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, η επικείμενη επίσκεψη του ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ στην Αγκυρα, στην Αθήνα και τη Λευκωσία θέτει τις βάσεις προς την κατεύθυνση διαρκούς διευθέτησης του Κυπριακού. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως οι διαβουλεύσεις του Τόμας Μίλερ εντάσσονται στις προσπάθειες, που συνεχίζει να καταβάλλει η αμερικανική κυβέρνηση σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη. Αναφέρεται επίσης ότι στη Λευκωσία ο Τόμας Μίλερ (φθάνει αύριο) θα έχει διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντενκτάς. Θα συναντηθεί επίσης με την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους.

Στις επισκέψεις του στην Αθήνα και την Αγκυρα, ο Τόμας Μίλερ θα έχει διαβουλεύσεις με αξιωματούχους των δύο κυβερνήσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιταχύνονται διεργασίες με «όχημα» επενδυτικά σχέδια (2021-07-02 00:00:00.0)
Στην επόμενη φάση τους διεργασίες και επικίνδυνα σχέδια (2020-10-13 00:00:00.0)
Νέες ασκήσεις Γαλλίας - Κύπρου, τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο (2020-02-18 00:00:00.0)
Ούτε αδιέξοδο ούτε μεγάλη πρόοδος εκτιμούν οι Τουρκοκύπριοι (2008-09-20 00:00:00.0)
ΚΥΠΡΙΑΚΟ (1999-03-12 00:00:00.0)
Εντονες αντιδράσεις στην Κύπρο (1997-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ