Τετάρτη 10 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
NEA ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στη γραμμή Μητσοτάκη για "τρομοκρατία"
  • Δήλωση καταδίκης της "τρομοκρατίας" και από τον Κ. Καραμανλή, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τη Μ. Ολμπράιτ
  • Αποκηρύσσει το ΡΚΚ ως "τρομοκρατική οργάνωση" και ο Μ. Εβερτ

Στη γραμμή του Κ. Μητσοτάκη, δηλαδή της κυβέρνησης Σημίτη και των ΗΠΑ, περί αποκήρυξης του Οτσαλάν και καταδίκης του ως "τρομοκράτη", συντάσσεται επί της ουσίας η ΝΔ σε όλες τις "εκφράσεις" της. Σχεδόν την ίδια ώρα με την τηλεοπτική συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη, ο Κ. Καραμανλής, σε συνέντευξή του στο CNN, συνέπιπτε πλήρως με την πολιτική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της υπόθεσης Οτσαλάν και καταδίκαζε την "τρομοκρατία", ενώ ο Μ. Εβερτ δε δίστασε να δηλώσει ότι ο ίδιος θα αποκήρυσσε το ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση αν αυτό διευκόλυνε τις σχέσεις με την Τουρκία!

"Πρέπει να λεχθεί ευθέως ότι η Ελλάδα ποτέ δεν υποκίνησε και πάντοτε απέρριψε κάθε μορφή τρομοκρατίας απ' όπου και αν προέρχεται. Αυτό θα πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους". Αυτή τη δήλωση νομιμοφροσύνης στους Αμερικανούς θεώρησε σκόπιμο να κάνει ο Κ. Καραμανλής, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN, λίγες ώρες πριν από τη χτεσινοβραδινή του συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Μ. Ολμπράιτ.

Σε ερώτηση τι θα έκανε ο ίδιος διαφορετικά από τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση το δύσκολο θέμα του Οτσαλάν, ο Κ. Καραμανλής απάντησε ότι υπήρχαν δύο επιλογές. "Η μία να ζητηθεί από τον Οτσαλάν να μην έρθει στην Ελλάδα ή να φύγει αμέσως γιατί εισήλθε στη χώρα μυστικά, ή να συλληφθεί και να ζητηθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους να ληφθεί κοινή απόφαση για να επιλυθεί ένα τόσο ζωτικό θέμα διεθνούς σημασίας".

Σε ερώτηση αν θα έπρεπε να δοθεί στον Οτσαλάν (πολιτικό) άσυλο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε ότι σ' αυτό το σημείο συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση ότι αυτή η υπόθεση δε θα έπρεπε να προστεθεί στη μακρά ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Αλλά ο τρόπος που τη χειρίστηκαν έφερε τα χειρότερα αποτελέσματα.

Σε ερώτηση ποιες είναι οι προοπτικές τώρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Κ. Καραμανλής απάντησε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν ένα μεγάλο κατάλογο θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αυτό το συγκεκριμένα θέμα, πάντως, έχει προσθέσει ένταση στο κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό που πρέπει να λεχθεί, πάντως, είναι ότι δεν υποστηρίζουμε πράξεις τρομοκρατίας. Το κουρδικό θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολιτικά μέσα, να εξευρεθεί πολιτική λύση.

Εβερτ: "Θα το έκανα ο ίδιος"

Στη γραμμή Μητσοτάκη, δηλαδή της κυβέρνησης και των ΗΠΑ, κινήθηκε και ο Μ. Εβερτ, ο οποίος όταν κλήθηκε (από τον "Πλάνετ") να σχολιάσει τη θέση του επιτίμου προέδρου περί αποκήρυξης του ΡΚΚ ως τρομοκρατικής οργάνωσης, είπε ωμά: "Με αφήνει αδιάφορο αν θα αποκηρυχτεί το ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση ή όχι. Εάν αυτό θα διευκόλυνε στη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία θα το έκανα και εγώ ο ίδιος. Δε θα κολλούσα πάνω σε ένα τέτοιο θέμα".

Διαφοροποιημένος στη θέση Μητσοτάκη εμφανίστηκε ο Γ. Βουλγαράκης, ο οποίος είπε (στον "Φλας") ότι δε συμφωνεί απολύτως με αυτή, και επικαλέστηκε το παράδειγμα των Καραολή και Δημητρίου στην Κύπρο, που "μετείχαν σε ενέργειες που δε θα ήταν οι πιο πολιτισμένες".

Ιδιαίτερα σκληρή απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη ήταν η απάντηση της ΠΟΛΑΝ, η οποία έφτασε στο σημείο να υπαινίσσεται ανοιχτά ανάμειξη του Κ. Μητσοτάκη "στην προμήθεια συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών από την Πολεμική Αεροπορία".

Με Ολμπράιτ

Τη δήλωση αποκήρυξης της τρομοκρατίας σε σχέση με το Κουρδικό επανέλαβε ο Κ. Καραμανλής και κατά τη διάρκεια της 50λεπτης συνάντησης που είχε με την Μ. Ολμπράιτ. Οπως δήλωσε ο ίδιος μετά τη συνάντηση, "συζητήσαμε το θέμα της τρομοκρατίας, όπου είχα την ευκαιρία να πω ότι εμείς πάντα απορρίπτουμε και καταδικάζουμε κάθε τρομοκρατική ενέργεια ή πράξη απ' όπου και αν προέρχεται". Για το Κοσσυφοπέδιο τάχθηκε "υπέρ της λύσης της αυτονομίας, χωρίς βεβαίως ποτέ να αλλάξουν τα σύνορα", ενώ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υποστήριξε ένα ευρωπαϊκό ρόλο της Τουρκίας, με την προϋπόθεση ότι θα εγκαταλείψει τις απειλές ή τη χρήση βίας και θα σέβεται τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο. Σε αυτή την κατεύθυνση, συμπλήρωσε, οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν αποτελεσματικότερο και αποφασιστικότερο ρόλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ